Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Shimon Peres îi propune papei Francisc o ONU a religiilor

De Marco Tosatti

Orientul Mijlociu și dramele sale au fost în centrul celor două audiențe distincte pe care papa Francisc le-a rezervat în dimineața zilei de 4 septembrie 2014. Pontiful a primit în Vatican mai întâi pe fostul președinte al Republicii Israel, Shimon Peres, și apoi principele Iordaniei - Hassan bin Talal. Atât unul cât și celălalt au fost direct implicați în vizita pe care papa Bergoglio a făcut-o recent în Țara Sfântă; și atât cu unul cât și cu celălalt Pontiful a dezvoltat un raport de cordialitate dincolo de funcțiunile protocolare. Principele Hassan bin Talal este cunoscut pentru angajarea sa în dialogul interreligios. Și Peres a fost unul dintre protagoniștii istoricei rugăciuni pentru pace în Orientul Mijlociu făcută în grădinile din Cetatea Vaticanului.

Fostul președinte al Republicii Israel s-a prezentat la această întâlnire cu o propunere foarte precisă. A vorbit despre aceasta într-un interviu acordat revistei "Famiglia Cristiana" în ajunul întâlnirii: în esență ar fi vorba de a crea o ONU a religiilor. "Luând act că ONU și-a îndeplinit misiunea, ceea ce este nevoie este o Organizație a Religiilor Unite, o ONU a religiilor - a spus Peres în interviul acordat la «Famiglia Cristiana». Ar fi cel mai bun mod pentru a-i contrasta pe acești teroriști care ucid în numele credinței, pentru că majoritatea persoanelor nu este ca ei, practică propria religie fără a ucide pe nimeni, fără nici măcar să se gândească la asta".

Apoi Peres a continuat: "Și cred că ar trebui să existe și o Cartă a Religiilor Unite, exact cum există Carta ONU. Noua Cartă ar folosi pentru a stabili în numele tuturor credințelor că a decapita oameni, sau a face măceluri în masă, așa cum vedem că se face în aceste săptămâni, nu are nimic de-a face cu religia. Și asta e ceea ce i-am propus papei".

Shimon Peres, care are 91 de ani, premiat Nobel pentru Pace în anul 1994, împreună cu Yitzhak Rabin și Yasser Arafat, subliniază că "astăzi ne confruntăm cu sute, poate mii de mișcări teroriste care pretind să ucidă în numele lui Dumnezeu. Este un război complet nou față de cele din trecut, fie în tehnici fie mai ales în motivații. Pentru a ne opune acestei derive avem Organizația Națiunilor Unite. Este un organism politic dar nu are nici armatele pe care le aveau națiunile, nici convingerea pe care o produc religiile".

Și tocmai grație forței religiilor și carismei figurii Pontifului, Peres ar vrea la conducerea ONU a religiilor pe papa Francisc: "Dacă privesc în jurul meu observ un lucru: probabil pentru prima dată în istorie, Sfântul Părinte este un lider respectat ca atare nu numai de atâtea persoane, ci și de cele mai diferite religii și de exponenții lor. Mai mult: probabil unicul lider cu adevărat respectat. Pentru aceasta mi-a venit ideea pe care am propus-o papei Francisc".

Liderul izraelian a expus ideea sa papei, care a exprimat interes și încurajare pentru idee; n-a luat angajamente cu caracter personal, ci a asigurat că există dicasterii vaticane care urmăresc acest gen de muncă și de inițiative. "Papa - a spus purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi - și-a luat mult timp ca să stea cu Peres și pe care așa cum se știe îl consideră un om al păcii și chiar dacă nu există comunicate oficiale, nefiind audiențe acordate șefilor de stat sau de guvern, lungimea colocviilor dă mărturie că Pontiful a primit cu interes propunerile lui Peres și informațiile principelui iordanian cu privire la centru interreligios pentru pace, exprimând și propria încurajare". Papa - a adăugat Lombardi - a explicat că "există dicasterii ale Sfântului Scaun deputați la această activitate, cele ale Dialogului Interreligios și al Justiției și Păcii: deci cardinalii Koch și Turkson vor urmări cu atenție propunerea".

A doua audiență din această dimineață din Vatican a papei Francisc, de data aceasta cu principele El Hassan bin Talal, al Regatului Hașemit al Iordaniei, a durat circa jumătate de oră, a continuat părintele Federico Lombardi, amintind angajarea principelui Hassan în dialogul dintre religii, ca întemeietor al unui Centru interreligios pentru pace și pentru drepturile umane. "I-a vorbit Papei despre angajarea împotriva violenței, în favoarea demnității persoanei, a fraternității, a ajutorării săracilor în lumea globalizată, bazându-se pe valorile comune ale religiilor, adică «a nu face altora ceea ce nu ai vrea să ți se facă ție»". Principele Hassan a încredințat papei publicații îngrijite de Centrul interreligios întemeiat de el, care conțin într-o ediție unică textele diferitelor confesiuni.

(După Vatican Insider, 4 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat