Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința Episcopilor din România
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555-București
Tel. / fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 75/4.09.2014

COMUNICAT

Familia și educația tinerilor in atenția episcopilor catolici din România

S-a încheiat sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (C.E.R.), desfășurată la Timișoara, în perioada 2-4 septembrie 2014. Lucrările s-au deschis oficial marți, 2 septembrie 2014, prin sfânta Liturghie în catedrala romano-catolică "Sf. Gheorghe" din Timișoara. La lucrări, alături de cei 14 episcopi romano-catolici și greco-catolici, a participat ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău (Republica Moldova).

În plenul lucrărilor, episcopii au discutat pe marginea documentului Instrumentum Laboris pregătit în vederea Adunării Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor de la Roma, ce va avea loc în perioada 6-19 octombrie 2014. La acest eveniment va participa ÎPS Ioan Robu și PS Mihai Frățilă.

S-au stabilit unele evenimente din calendarul noului an pastoral, cum ar fi activitățile Bisericii Catolice din România dedicate Anului Vieții Consacrate, stabilirea etapelor pregătitoare pentru Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici de la Cluj din 2015 și a Zilei Mondiale a Tinerilor de la Cracovia din anul 2016.

A fost analizată și publicația Secretariatului de Stat pentru Culte, "Statul și Cultele religioase". Au fost abordate și diverse teme din sfera educației catolice, subliniindu-se importanța Olimpiadelor de religie și în general a dezvoltării și sprijinirii unui învățământ catolic în România, în toate formele sale. În același timp au fost dezbătute și teme cu caracter liturgic, social și administrativ, printre care s-a numărat și Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, în vigoare de la 9 octombrie 2014, act normativ pe care C.E.R. îl contestă. Din acest motiv episcopii au dispus înaintarea unei scrisori adresate Guvernului României, cerând amânarea aplicării acestei legi până la adoptarea unor modificări și completări, de rigoare.

În ziua de miercuri, 3 septembrie 2014, episcopii au făcut o vizită la sanctuarul Maria Radna unde s-au rugat pentru Biserică și pentru țară precum și pentru pacea în Ucraina, Irak și Siria. În sensul acesta episcopii au semnat o scrisoare adresată PF Sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kiew-Halyc și comunităților creștine din Irak.

Următoarea întrunire a Conferinței Episcopilor se va desfășura în perioada 6-8 mai 2015, la Satu-Mare, în cadrul Episcopiei romano-catolice.

Pr. Eduard Mihai Coșa, secretar general
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat