Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a III-a

Un grup de 46 de preoți din parohiile Diecezei de Iași a participat în perioada 22-26 septembrie 2014 la cursul de exerciții spirituale desfășurat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (jud. Neamț). Printre participanți s-a aflat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Predicator a fost părintele Cornel Cadar. Tema exercițiilor spirituale s-a axat pe îndemnul adresat de apostolul Paul ucenicului său, Timotei: "Reaprinde darul lui Dumnezeu" (2Tim 1,6).

Deschiderea exercițiilor spirituale a avut loc luni seara, la ora 20.30, prin intonarea imnului Veni, creator Spiritus, pentru a primi lumina și ajutorul Duhului Sfânt. În continuare, părintele Cornel a reamintit ce sunt exercițiile spirituale (un timp de antrenament sufletesc și un timp pentru a face ordine în viața proprie), ce implică acestea (interiorizarea, tăcerea, reflecția, meditația, rugăciunea etc.) și care este scopul lor (a scăpa de alipirile dezordonate și a căuta voința lui Dumnezeu).

Fiecare zi de exerciții spirituale a avut în centru o imagine sugestivă, menită să faciliteze meditația și răspunsul la întrebarea esențială: "Cum să reaprindem darul lui Dumnezeu?"

Astfel, în prima zi a fost prezentată icoana intitulată "Sfânta Treime", realizată de Andrei Rubliov în anul 1420. În cea de-a doua zi a exercițiilor spirituale, atenția s-a îndreptat spre unul dintre tablourile pictorului italian Michelangelo Merisi da Caravaggio ("Convertirea sfântului Paul", 1601). În a treia zi, punctul de plecare pentru meditații l-a constituit tabloul intitulat "Semănătorul" (1888), realizat de pictorul olandez Vincent van Gogh.

Cadrul meditațiilor a fost completat cu texte din Sfânta Scriptură și învățături aparținând fericitului Anton Durcovici, episcop martir. De altfel, viața, activitatea și martiriul său au fost evocate în cadrul exercițiilor spirituale și prin prezentarea a două documentare realizate de Televiziunea Română, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Desigur, în desfășurarea acestor exerciții spirituale au fost integrate și momentele de comuniune fraternă trăite la masă, în celebrarea sfintei Liturghii, în recitarea Breviarului, a sfântului Rozariu și în adorarea Preasfântului Sacrament.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și de antrenament spiritual, în care am redescoperit câteva modalități pentru a reaprinde în noi "darul lui Dumnezeu", darul sfintei Preoții: intrând mai profund în misterul Sfintei Treimi, contemplând jertfa de pe altar, amintindu-ne de ceea ce a făcut harul divin în viața noastră, reevaluând cine este Isus pentru noi, reexaminând pământul inimii și reconsiderând misiunea noastră de semănători.

A consemnat pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-26 septembrie: Traian: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a III-a


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat