Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfânta Cruce": Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Bacăul este cea mai mare comunitate catolică, din mediul urban, din Dieceza de Iași. Asta deoarece orașul este înconjurat în mare parte, de localități rurale majoritar catolice, de unde multe persoane au venit la oraș pentru a găsi un loc de muncă și o casa, unde apoi copiii să poată învăța la o școală de meserii sau la un liceu. Acest drum denivelat, întortocheat și destul de strâmt nu a fost și nu este nici astăzi atât de ușor.

Nici din punct de vedere spiritual lucrurile nu au fost mai roze. Aceste persoane, mai tinere sau mai în vârstă, au beneficiat, în locurile de baștină, de o bună, frumoasă și sănătoasă instruire religioasă din partea părinților acasă, și din partea preoților la biserică. Venind la oraș, nesupravegheați de ochii părinților, știau că trebuie să se roage dimineața și seara, să recite Îngerul Domnului sau Rozariul și nu în cele din urmă să meargă duminica și sărbători la sfânta Liturghie sau să se împărtășească.

În Bacău, din punct de vedere catolic, era doar biserica veche "Sfântul Nicolae", mică și neîncăpătoare, și biserica din Izvoare "Sfântul Francisc din Assisi" tot mică. În duminici și sărbători se celebrau Liturghii aproape din oră în oră; cu toate acestea erau foarte aglomerate și programul pastoral pentru preoți foarte greu. Cu mult timp înainte de anul 1989 se punea problema identificării unor terenuri și începerii construirii unor alte biserici și în alte zone ale orașului, dar de unde să le găsești și cine să dea autorizație de construcție!

Îndată după anul 1989 și cu aprobarea episcopului nostru Petru Gherghel, entuziasmul, eforturile și curajul s-au intensificat și au început să producă roade. Așa se face că, cu ajutorul lui Dumnezeu, preoții de atunci în frunte cu pr. decan Ștefan Erdeș, de fericită amintire, au găsit și propus locul pe care ne aflăm noi astăzi și pe care pe atunci era o tarla de porumb. Responsabil cu lucrările pe atunci a fost numit pr. Gheorghe Farcaș, vicar de Bacău, dar care locuia la Izvoare, și care avea apoi să devină primul paroh al tinerei comunități care a fost botezată "Sfânta Cruce" în zona de sud a orașului, la drumul european E85. Până la identificarea și tocmirea echipelor de specialiști (arhitect, proiectant, executant etc.), și până la primirea autorizației, lumea de rând bucuroasă i-a sărit în ajutor părintelui Ghiță (cum îi spunem noi), ca să-l ajute să delimiteze proprietatea prin construirea unui gard provizoriu și montarea primelor barăci ale șantierului. După cum rezultă dintr-o filmare și câteva poze, a urmat și prima cupă de pământ excavată. Atenția s-a concentrat mai întâi asupra demisolului general de sub altarul actual al bisericii. Cu eforturi mari din partea credincioșilor și cu greutățile inerente unei astfel de lucrări, într-un timp relativ scurt, se reușește să se pună placa de beton peste demisol spre bucuria enoriașilor. Fără finisarea pereților și fără nici o utilitate pusă la punct s-a început celebrarea sfintei Liturghii; la început fiind de față Mons. Grigore Duma, pr. Ștefan Erdeș și pr. Ghiță, paroh și mulți credincioși.

Între timp au continuat lucrările la restul bisericii, ajungându-se până la acoperiș. Când a fost posibil lucrul acesta, s-a ieșit din catacomba demisolului și toate celebrările au continuat în biserica propriu-zisă încă nefinisată. Prezența schelei a însemnat că lucrările au continuat în tandem cu celebrările, spre bucuria și mulțumirea credincioșilor.

Biserica are 60 m lungime, 30 m lățime, 20 m înălțime. Dimensiunile turnului sunt: 7,20 m X 7,20 m, cu înălțimea de 57 m.

Între timp, pr. Ghiță a primit o nouă misiune și a fost numit cel de-al doilea paroh, pr. Eugen Budău care s-a ocupat de finisări și dotarea bisericii cu cele necesare: pardoseala, covorul de marmură și întreg prezbiteriul cu altarul, crucifixul, cele două grupuri statuare și celelalte statui din altar, Calea sfintei cruci, băncile din biserică, căldura, orga din cor și multe altele. O preocupare a fost casa parohială și turnul bisericii și tot așa mai departe până când și părintele Eugen a primit o altă misiune.

În 13 septembrie 2009 a fost rândul meu ca după zece ani de vicar la Bacău și Iași să fiu numit mai întâi paroh la Iași "Sfântul Anton" și apoi paroh la Bacău "Sfânta Cruce". Pe această linie am continuat lucrarea începută de predecesorii mei. Trecuse ceva timp și unele dintre lucrări au început prea devreme să se deterioreze. Acoperișul a cedat primul și foarte generos a lăsat să curgă apa și zăpada în interiorul și exteriorul bisericii, provocând o adevărată și mare pagubă. Cu binecuvântarea episcopului nostru, cu încurajarea și sprijinul substanțial al pr. decan Isidor Dâscă, cu ajutorul autorităților locale și al enoriașilor, am avut curajul să ne apucăm de treabă. Am început cu acoperișul care a fost reparat capital și căruia i s-a dat o forma de acoperiș; am trecut apoi la reparațiile exterioare, termoizolarea pereților și tencuiala lor. Încrezători în Domnul și cu sprijinul celor mai sus-menționați am trecut și în interior la reparațiile pereților și a tavanului și la văruirea lor.

În prezent arată cum se vede; îi mulțumim lui Dumnezeu și tuturor binefăcătorilor noștri știuți și neștiuți, tuturor muncitorilor care au pus umărul ca biserica să fie îmbrăcată în haina de sărbătoare.

În vara aceasta, enoriașii prin părintele paroh au propus episcopului ca sâmbătă, 13 septembrie 2014, ora 11.00, când sărbătorim și hramul, să fie de acord cu sfințirea bisericii și consacrarea altarului. Răspunsul pozitiv l-am primit în scurt timp. Suntem în toiul pregătirii acestor două sărbători când îi așteptăm cu bucurie și entuziasm pe episcopul Petru Gherghel, pe episcopul auxiliar Aurel Percă și pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. De asemenea, așteptăm și mulți preoți precum și autoritățile locale și nu în cele din urmă mulți credincioși.

Închei rugându-vă să nu uitați și să nu ratați această dublă sărbătoare a noastră la care va invităm cu drag!

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea!

Pr. Iosif Comorașu, paroh

* * *

Sfânta Liturghie va fi transmisă în direct pe internet la adresele:
- video: http://media.ercis.ro
- audio: http://media.ercis.ro/direct.m3u
Înregistrarea evenimentului va fi disponibilă ulterior în secțiunea "Media" a site-ului www.ercis.ro.
Persoană de contact: Eduard Lucaci (tel. 0742/856254, e-mail: edilucaci@gmail.com)


 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat