Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Izvorul lacrimilor, scrisă de Jean Vanier și tradusă în limba română de Valeria Budău. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 178 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

"Unde se află izvorul lacrimilor? De unde vin aceste ape care apar dintr-o dată la suprafața ființei noastre și pe care nu putem să le reținem? Apă arzătoare a durerii, apă amară a remușcărilor, apă dulce a compasiunii, apă liniștitoare a căinței și a consolării, apă săltăreață a bucuriei... lacrimile apar atunci când ceva în noi este atins foarte profund. Când suntem zdruncinați de suferință, bineînțeles, înfrânți din cauza ei, dar și când suntem bulversați de durerea celuilalt, emoționați de neputința sa, mișcați de tristețea sa ori atunci când suntem impresionați de reîntâlnirea unor persoane dragi, de iubirea primită, de iertarea dăruită. Când inimile noastre de piatră se fisurează, din ele curge apă, așa cum din stânca de la Meriba a curs apă în deșert (cf. Ex 17,6). De unde provin lacrimile, dacă nu din străfundul misterului ființei noastre?"

Cu aceste cuvinte prefațează Anne-Sophie Andreu cartea Izvorul lacrimilor, în care a publicat meditațiile pe care Jean Vanier le-a ținut în America Latină, în cadrul unor zile de reculegere, pentru asistenții Comunității "Arca". Jean Vanier, născut la 10 septembrie 1928, la Geneva, om cu o personalitate profundă, a înființat în 1964 Comunitatea "Arca", iar în 1968 Asociația "Credință și Lumină". De asemenea, în anul 2000 a fost printre membrii care au înființat Asocoația "Intercordia".

În postfața cărții, dl Mircea Oltean, președintele Fundației "Credință și lumină", scrie că în Comunitățile "Arca" se găsesc "persoane cu și fără handicap mintal - persoane cu cerințe speciale și asistenți, care își împărtășesc viața de zi cu zi (locuiesc, muncesc și își petrec timpul liber împreună), în relații egale și cu credință în Dumnezeu, recunoscând darurile unice ale fiecăruia. Aceste comunități au scopul de a crea și dezvolta un mediu comunitar care să corespundă nevoilor persoanelor cu un handicap mintal. Comunitățile Arca, cuprinzând persoane de diferite origini sociale, religii, culturi și capacități intelectuale, caută să fie un semn de speranță în lumea de astăzi, un semn al unității, credinței și împăcării, pentru o societate mai umană".

Meditațiile publicate în volumul Izvorul lacrimilor vor să-l conducă pe cititor spre izvorul secret al vieții creștine. Timp de șase zile, cu trei meditații pe zi, afirmă Anne-Sophie Andreu, Jean Vanier propune "un drum spre noi înșine. Nu un drum de tristețe sau de dezolare, ci un drum de adevăr, de consolare și de speranță. Deoarece aproape de izvor se află din veșnicie Cineva care ne așteaptă".

"Fiecare este chemat deci să recunoască și darul celuilalt, în mod deosebit darul celui sărac, al celui mic, al celui abandonat, al aceluia pe care societățile noastre îl resping deoarece, oricare ar fi cauza, el nu poate să țină ritmul. Trăind la Arca cu persoanele cu handicap mintal, împărtășind cu ele și cu părinții lor bucuriile și durerile, grijile comune în comunitățile Credință și Lumină sau participând la toate aceste comunități care s-au construit în jurul prezenței celui sărac, descoperim, de fapt, un adevăr cât se poate de misterios care este însuși adevărul evangheliei. Nu este vorba numai despre a acționa cu generozitate sau de a face un bine celor săraci, ci de a deveni prietenul lor. Să descoperi în alianța cu ei că ei sunt aceia care ne trezesc și ne vindecă, care merg înaintea noastră și ne conduc pe calea vieții".

"Fără îndoială, și noi suntem chemați să răspundem la această întrebare la sfârșitul lecturii și al meditației noastre. Care este "alianța" noastră? Pe lângă cine, cu cine, cum, la ce am fost noi chemați?

Poate deja știm și am răspuns de foarte mult timp sau poate că nu suntem conștienți încă de faptul că și noi am fost chemați. Poate căutăm ceva care să dea sens vieții noastre sau poate suntem prea bogați, prea plini de proiecte sau, dimpotrivă, prea împovărați, încât ajungem să credem că nu mai este posibil să auzim ceva. Nu contează! Jean Vanier ne spune că mereu este momentul să pornim sau să reluăm drumul, că nu trebuie să ne fie teamă de noi înșine, de ceilalți sau de viață. Oricine am fi, oricare ar fi situația în care ne zbatem, suntem așteptați asemenea unui oaspete de marcă lipsind de la petrecere atâta timp cât rămâne deoparte. Fiu mai mare sau fiu risipitor, cu toții suntem invitați la masa alianței și nu depinde decât de noi să dansăm atunci când ne vine rândul".

Ștefan Tamaș

Jean Vanier, Izvorul lacrimilor, Iași 2014, 178 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-150-4, 20 lei.

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Biserica și statul în Europa - perspective istorice și creștine, scrisă de pr. dr. Emil Dumea. Cartea apare în colecția "Istorie Bisericii", formatul 14x20 cm, are 348 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Biserica este instituția divino-umană care a luat ființă în mod nevăzut sau tainic pe cruce, prin patima Fiului lui Dumnezeu, iar în mod văzut, prin coborârea Duhului Sfânt peste apostoli. Biserica este divină pentru că a fost întemeiată de însuși Fiul lui Dumnezeu, iar umană este pentru că a luat ființă pentru mântuirea omului. Din acest motiv are în mod obligatoriu o componentă comunitară și socială.

Misiunea Bisericii este aceea de a nu-l lăsa pe omul acestei societăți să rămână acolo unde se află, pe treapta inferioară a degradării sale morale sau sociale; ci de a-i da puterea și curajul de a înainta spre desăvârșire, prin intermediul a mai multor acțiuni, precum cea de a sfinți, cea de învăța și de a veni în ajutorul societății.

În studiul apărut recent la Editura Sapienta, Biserica și statul în Europa. Perspective istorice și creștine, pr. dr. Emil Dumea, profesor de Istoria Bisericii și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolice din Iași, își propune să traseze câteva linii directoare privind raportul dintre Biserică și stat. Nu se poate vorbi despre o cultură și o civilizație europeană fără să se țină cont de rolul jucat de creștinism în formarea și dezvoltarea acestei civilizații. Biserica, pe tot parcursul istoriei la care a fost martoră, a reușit să fie atât pentru Occident, cât și pentru Orient o instituție importantă, dătătoare de ton în toate sferele vieții sociale.

Astfel, primul capitol al acestei cărți conține repere istorice ale raportului dintre stat și Biserică, cel de al doilea prezintă același raport din perspectiva Conciliului ecumenic a II-lea din Vatican unde în Constituția pastorală Gaudium et Spes la nr. 40 este sintetizată poziția Bisericii cu privire la relația dintre Biserică și lume: "Tot ce am spus despre demnitatea persoanei umane, despre comunitatea oamenilor, despre sensul adânc al activității umane constituie fundamentul relației dintre Biserică și lume precum și baza dialogului lor". În cea de-a treia parte găsim câteva principii juridice referitoare acest raport, specificându-se că în domeniul doctrinar și moral Biserica nu este subordonată statului, așa cum statul, în domeniul politic și social, nu este subordonat Bisericii. Sistemele confesionale, de separare și de coordonare fac obiectul de studiu al celui de-al patrulea capitol, urmat de referințe la personalitatea juridică a internațională a Sfântului Scaun, Pactele Laterane, Scaunul Vatican, Diplomația vaticană și dreptul și religia în Europa postcomunistă.

Unele aspecte ale acestui subiect rămân totuși deschise analizelor ulterioare și pot găsi un răspuns în studiul aprofundat și lipsit de prejudecăți asupra rolului pe care îl are libertatea religioasă și de conștiință în construirea democrației din societățile țărilor respective și a unității continentului european.

Această carte poate fi privită drept "o carte de vizită" a Bisericii în fața statului. De aceea recomandăm acest studiu al părintelui Emil Dumea tuturor celor care doresc să se convingă că creștinismul poate avea cu siguranță un rol extrem de important în contextul Uniunii Europene, acolo unde fenomenul secularizării și al ateismului se prezintă în mod diferit față de Europa Centrală și de Est, deoarece este purtătorul valorilor profund umane, universal recunoscute și împărtășite.

Ștefan Tamaș

Emil Dumea, Biserica și statul în Europa - perspective istorice și creștine, Iași 2014, 348 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-144-3, 20 lei.
 


lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat