Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Familia creștină în centrul atenției

Cunoscută și prezentată de Sfânta Scriptură, de întreaga tradiție creștină, ca și de magisteriul Bisericii dintotdeauna drept "celula de bază a societății, leagănul vieții și școala iubirii" - Sfântul Părinte papa Francisc, cu simțul său profund pastoral, trage un semnal de alarmă și cheamă pe toți creștinii, și nu numai, la o nouă analiză a acestui "mare mister" (cf. Ef 5,32), familia și căsătoria creștină, prin convocarea unui nou Sinod extraordinar al episcopilor, care va avea loc la începutul lunii octombrie 2014.

O binecuvântare pentru Biserică și o nouă speranță pentru a cunoaște, a aprofunda și a prețui cum se cuvine familia în misiunea ei de evanghelizare.

La 20 februarie 2014, Sfântul Părinte a făcut un apel către cardinalii din întreaga lume, adunați în Consistoriu la Vatican, să-i ajute și să-i facă pe credincioși să descopere marile valori ale familiei, care trece prin mari încercări, dar care rămâne "celula de bază a societății".

Familia, a declarat papa Francisc într-un discurs scurt și energic de bun venit, este în prezent "desconsiderată", "maltratată" și ceea ce se cere de la noi este de a recunoaște cât de frumos, de adevărat și de bine este de a forma o familie, de a fi o familie în prezent, cât de indispensabilă este familia pentru umanitate. Ni se cere să punem în evidență planul luminos al lui Dumnezeu privind familia.

Chemându-i pe cardinali să definească și să promoveze o pastorație curajoasă, inteligentă și plină de iubire, Sfântul Părinte a prezentat pe scurt planul lui Dumnezeu, inspirându-se din cea mai clară tradiție biblică: familia este celula fundamentală a societății omenești. De la început creatorul a binecuvântat bărbatul și femeia pentru ca ei să fie rodnici și să se înmulțească pe pământ (cf. Gen 1,26; 2,24) și astfel - afirmă cu curaj papa Francisc - "familia reprezintă pe pământ imaginea lui Dumnezeu".

Sfințiile voastre, cucernici părinți, dragi persoane consacrate, dragi lucrători pastorali, dragi și iubite familii,

Așa trebuie să vedem și să considerăm familia și așa trebuie să o ajutăm să fie, în economia Bisericii și a lumii, icoana, imaginea grăitoare a Sfintei Treimi, a lui Dumnezeu care îi alege pe părinți să fie colaboratorii săi pentru viața lumii și pentru împărăția cerului.

Avem acum încă o dată ocazia să ne apropiem de acest "mare mister", luând parte la a doua Întâlnire Diecezană a Familiilor, care se va desfășura la Bacău, sub coordonarea părintelui director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, pr. dr. Felician Tiba, sâmbătă, 23 august 2014.

Îndrept un apel fierbinte, în numele Sfântului Părinte papa Francisc, să vă folosiți și să ne folosim de acest moment căutând ca, din fiecare parohie, să fie una sau mai multe familii care doresc să înțeleagă și mai mult marea misiune încredințată de Dumnezeu părinților. Participarea familiilor tinere împreună cu copiii lor sau a familiilor recent întemeiate reprezintă o adevărată mărturie a menirii ce le este încredințată de Dumnezeu și o onoare binecuvântată de Biserică.

Cunoscând programul deja prezentat, așteptăm cât mai multe familii tinere ce au o asemenea ocazie să înțeleagă vocația și demnitatea lor, făcând din curajul și mărturia lor un front comun împotriva tuturor aberațiilor și tendințelor contrare marelui plan al lui Dumnezeu pentru viața lumii și realizarea unei noi împărății a speranței și a fericirii.

"Familia reprezintă în lume imaginea lui Dumnezeu".

Vă invităm și vă dăm întâlnire la Bacău!

Cu aleasă prețuire și binecuvântare de la Domnul,

Iași, 19 august 2014

Ca toți să fie una!

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat