"Noul curs" al papei Francisc şi al lui Xi Jinping şi tinerii chinezi în Coreea
De Bernardo Cervellera
Întorcându-se în Vatican, papa Francisc a trimis o nouă telegramă preşedintelui Xi Jinping: "Întorcându-mă la Roma după vizita mea în Coreea - se citeşte în telegramă - doresc să reînnoiesc excelenţei voastre şi cetăţenilor dumneavoastră asigurarea celor mai bune urări ale mele şi invoc binecuvântare divină asupra ţării dumneavoastră". Prima telegramă, expediată în zborul spre Seoul, pare că n-a ajuns "din motive tehnice" şi nimeni n-a acuzat că nu s-a răspuns. A doua riscă să aibă aceeaşi soartă: până la amiază, la câteva ore după trimitere, Xinhua n-a dat ştirea, chiar dacă textul este prezentat în toate mijloacele mass-media mondiale. Însă trebuie spus că Xinhua - care în zilele trecute n-a dedicat nici măcar un rând vizitei lui Francisc în Coreea - astăzi dedică un mic articol despre plecarea sa din Seoul şi cu ştirea despre acel milion de credincioşi prezenţi la beatificarea martirilor coreeni.
Întrebarea care circulă pe buzele multora este dacă deschiderile şi "ramura de măslin" oferite Chinei de papa Francisc sunt semn al unui "nou curs" în raporturile dintre Sfântul Scaun şi Pekin.
Vorbind ieri episcopilor asiatici, pontiful a spus cu claritate că el speră "cu fermitate ca naţiunile care încă nu au relaţii depline cu Sfântul Scaun nu vor ezita să promoveze un dialog în folosul tuturor", şi în mod liber a adăugat: "Nu vorbesc aici numai despre dialogul politic, ci despre un dialog fratern. Aceşti creştini nu vin ca nişte cuceritori, ei nu încearcă să şteargă identitatea noastră".
Mâna întinsă până la chin şi drumul fără apărări şi în prietenie îi face pe unii să spună că în sfârşit, cu acest papă latinoamerican, se oferă o imagine a pontifului nu ca "expresie a puterii occidentale". Poate că da... Dar probabil merită de amintit că Ioan Paul al II-lea s-a opus întregii lumi occidentale în nu-ul său spus războiului împotriva Irakului lui Saddam Hussein şi că Benedict al XVI-lea, în vestitul său discurs din Regensburg, s-a situat tocmai împotriva culturii occidentale care încearcă să domine lumea cu raţionalismul şi cu tehnica.
Nu, mie mi se pare că din partea papei este în schimb o continuitate: aceea de a oferi experienţa Bisericii pentru a vindeca rănile umane şi a duce la împlinire culturile popoarelor, punându-se la dispoziţie fără apărări şi fără arme: este drumul lui Matteo Ricci şi cel al atâtor misionari din trecutul şi din prezentul Chinei. Dacă există ceva nou în atitudinea lui Francisc aceasta este răbdarea cu care el oferă din nou prietenie fraternă unui popor şi liderilor săi. În plus este şi relativizarea dialogului politic, aceste dorite raporturi diplomatice, ca şi cum de ele ar depinde viitorul Bisericii din China.
Pentru a vedea dacă există un "curs nou" şi din partea Pekinului, va trebui aşteptat probabil câteva zile: nu atât dacă Xi Jinping răspunde la (a doua) telegramă papală, ci dacă tinerii care au participat la Ziua asiatică a tineretului în Coreea vor fi persecutaţi.
Până în februarie, participarea lor era considerată sigură. Apoi, când papa a făcut cunoscut că el va merge în Coreea, mai ales din iulie încoace, a existat o întreagă lucrare din partea Frontului Unit, a Oficiului pentru probleme religioase, a autorităţilor provinciale şi locale de a convinge, a ameninţa, a bloca pe toţi cei care voiau să participe la eveniment. Adesea autorităţile au făcut presiuni asupra familiilor, asupra celor care dau locuri de muncă, asupra directorilor şcolilor pentru a evita ca tinerii să meargă la Ziua Tineretului, "să-l întâlnească pe papa şi să primească instrucţiuni de la el". Unii membri ai guvernului chiar i-au acuzat pe tineri că vor să participe la "o activitate religioasă ilegală".
Tinerii chinezi care au mers în Coreea, trecând prin slalomul interdicţiilor, au primit "instrucţiuni de la papa", aceea a "dialogului fratern" şi a carităţii şi prieteniei faţă de toţi: acestea vor fi "delictele" pentru care îi vor putea aresta?
Chiar cred că "noul curs" al Chinei se va măsura după modul în care China îi va trata pe aceşti tineri. Dacă vor avea dificultăţi, închisoare, probleme cu privire la locul de muncă şi la şcoală - aşa cum ne temem - atunci în China există încă un "vechi curs", chiar dacă Xi Jinping ar răspunde la telegrama papei.
(După AsiaNews, 18 august 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
lecturi: 25.