Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul de la Cacica 2014

Peste cinci mii de pelerini din țară și din străinătate au participat la pelerinajul de la Cacica din zilele de 14 și 15 august 2014. Anul acesta manifestările de la Cacica au avut un caracter special: s-au împlinit 110 ani de la sfințirea bisericii, s-a inaugurat spațiul din fața bazilicii, Piața "Sfântul Ioan Paul al II-lea", și s-a încoronat icoana Maicii Domnului.

Cei mai mulți dintre pelerini au venit cu autocarele, cu mașinile mici sau cu trenul. Unii au străbătut o parte din drum pe jos. S-au rugat, au cântat, au participat la Liturghii și la celelalte celebrări, s-au spovedit și s-au împărtășit.

Din inimile pelerinilor a răsunat rugăciunea pentru pace, în special la privegherea de rugăciune care a început în noapte, joi, 14 august, la ora 24.00. Ei au cerut darul păcii pentru zonele care suferă din cauza conflictelor: Irak, Fâșia Gaza, Israel și Ucraina. Au fost amintiți în mod special creștinii din Irak. Ei trec prin mari persecuții.

Altarul a fost amenajat în fața bisericii. Undeva deasupra era scris: "Regina familiilor, roagă-te pentru noi". În spatele altarului era o imagine a icoanei Macii Domnului, în stânga: sfântul Ioan Paul al II-lea, în dreapta: fericitul Anton Durcovici.

Icoana Maicii Domnului a fost încoronată vineri, 15 august, după omilia de la Liturghia hramului care a început la ora 11.00. În urma vizitei în 139 de parohii ale diecezei (28 noiembrie 2010 - 18 decembrie 2013), cu darurile adunate de la credincioși, icoana a primit un veșmânt nou, precum și coroana din aur cu pietre prețioase pentru Maria și pruncul Isus. Pe fundal este inscripționat un fragment din cântarea "Toată frumoasă ești, Marie!", iar pe coroana Mariei o rugăciune. La 30 aprilie 2014, icoana restaurată a fost dusă la Vatican, primind binecuvântarea papei Francisc.

La predică, PS Petru Gherghel a precizat: "Astăzi suntem toți pelerini pe urmele Maicii Domnului, dornici să-l întâlnim pe Cristos, să-l ascultăm și să-l preamărim. Suntem la umbra sanctuarului marian din Cacica, bazilica minor din anul 2000. (...) Cu profundă iubire, noi, fiii comunităților catolice din Dieceza de Iași, am primit în ultimii trei ani vizita acestei icoane și, admirând chipul ei gingaș și iubitor, am ținut să-i oferim o coroană și o nouă haină, care să reprezinte un mic semn de bucurie și recunoștință pentru iubirea și slujirea ei, precum și pentru oferta ce ne-a făcut-o, arătându-ni-l și dăruindu-ni-l pe Fiul său, Mântuitorul și Dumnezeul nostru".

La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au concelebrat ÎPS Stanisław Nowak, arhiepiscop de Czêstochowa (Polonia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Czêstochowa, și peste o sută de preoți. Evanghelia a fost proclamată de pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraților Minori Conventuali din România. Coroanele au fost purtate în procesiune de membrii unei familii îmbrăcați în costume populare. La ofertoriu, câte o familie, reprezentanți ai tuturor naționalităților prezente în Bucovina și în dieceză, poloni, germani, ucraineni, o familie de greco-catolici din Maramureș și o familie de români, toți îmbrăcați în straie populare, au purtat darurile la altar. La finalul Liturghiei s-a dat citire mesajului Sfântului Părinte papa Francisc, arhiepiscopul de Czêstochowa a avut un cuvânt de salut, iar pr. Romuald Bulai, rectorul bazilicii, a mulțumit tuturor. După procesiunea cu icoana în jurul bisericii și binecuvântarea florilor și obiectelor religioase aduse de pelerini, s-a citit decretul de încoronare, iar PS Petru Gherghel a mulțumit, arătând aprecierea față de toți cei care au contribuit la construirea pieței, înveșmântarea icoanei sau la buna desfășurare a pelerinajului.

Cu 110 ani în urmă biserica actuală, care avea să devină în anul 2000 basilica minor, a fost sfințită. Aceasta a fost construită în stil neogotic în locul alteia mai vechi din 1810. La 16 octombrie 1904, când biserica a fost sfințită, a fost întronată și icoana Maicii Domnului. O descriere a acestui eveniment se păstrează de atunci: "Emoționant a fost momentul când reverendissimii arhiepiscopi, după terminarea ceremoniei sfințirii, au adus în biserică icoana Maicii Domnului, din capela unde s-a aflat până acum, și de la altar au binecuvântat cu ea lumea. Mulți au plâns atunci, căci era greu să nu plângi când Maica Domnului, ca și cum ar vrea să răsplătească faptul că, în locul bisericuței sărace și vechi, i-am închinat o biserică somptuoasă, ne-a binecuvântat. Am împodobit repede altarul, pe care și-a ocupat locul Regina cerului și a locuit Domnul Isus în sfântul sacrament - apoi a urmat o frumoasă slujbă. Aceasta a fost oficiată de arhiepiscopul Weber cu o bogată mitră, pe care o dăruise deja bisericii Cacica, asistat de pr. prelat Schmid, și el cu mitră, doi canonici onorifici și asistenți îmbrăcați în veșminte aurite, slujba oferită de inepuizabilul în generozitatea sa arhiepiscop Weber".

La începutul Liturghiei de hram s-a inaugurat piața din fața bazilicii. Amenajare acesteia a început la 15 august 2007. La 15 august 2010 a fost dezvelită statuia din bronz a papei Ioan Paul al II-lea. Monumentul, cu o înălțime de 2,2 m și o greutate de 800 kg, a fost realizat de o artistă poloneză și donat comunității din Cacica, de comunitatea din Rybnick (voievodatul Silezia) cu care comuna Cacica este înfrățită. Înainte de a începe ritualul sfințirii, au luat cuvântul Elena Boloca, primarul comunei, Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, și Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la București. Autoritățile care au susținut acest proiect au depus în fața statuii un buchet de flori și o lumânare aprinsă.

Manifestările pelerinajului au început în ziua de 14 august, ora 10.00, printr-o celebrare penitențială, adică o celebrare de pregătire pentru spovadă. Sute de preoți stau la dispoziția celor care au dorit să-și mărturisească păcatele și să primească dezlegarea. La ora 12.00 a fost o Liturghie de deschidere a pelerinajului, apoi după-amiază pelerinii au fost invitați să mediteze la patimile Mântuitorului și să rămână în adorație.

La ora 18.00, PS Aurel Percă și PS József Tamás, alături de peste 50 de preoți, au celebrat Liturghia pentru tineri. Aproape o mie de tineri, voluntari, seminariști și persoane consacrate au fost prezenți la această Liturghie. Lor li s-au adăugat ceilalți pelerini. Aproape 200 de tineri au străbătut o bucată de drum pe jos și au ajuns la Cacica la ora 13.30. Pr. Iosif Dorcu, cel care a ținut predicile în aceste zile, i-a invitat pe tineri s-o imite pe Maria și a vorbit despre virtuțile tinerei Fecioare care încă de tânără a spus da lui Dumnezeu.

După Liturghia dedicată tinerilor, la ora 20.30, a avut loc un concert susținut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia (Polonia), locul de unde au venit primii locuitori ai satului Cacica.

Privegherea mariană cu lumânări aprinse la ora 22.00, prezidată de PS Petru Gherghel a fost așteptată de toți și a constituit punctul culminant al zilei.

Celebrările din zilele de pelerinaj au fost transmise de Radio Maria și pe internet. Liturghia hramului a fost transmisă pe TVR2 și TVR Iași.

Ce au putut să învețe pelerinii de la Maria? Tinerii au luat-o ca model. Au înțeles că Maria era tânără când i-a spus da lui Dumnezeu. Și acel da a fost ca un legământ pe care l-a ținut toată viața. Ceilalți pelerini, atenți fiind la predicile pr. Iosif Dorcu (care a dezvoltat temele: mari convertiți prin Maria, prezența ei permanentă în lume prin semne și sanctuare, virtuți ale Mariei, durerile din Scriptură și durerile de azi ale Mariei, Maria înviată, ne conduce spre cer), au fost încurajați s-o imite pe Maria în rugăciune, slujire și credință. Majoritatea au plecat reînnoiți sufletește și cu dorința de a merge mai hotărâți pe drumul care duce spre cer.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Pelerinajul de la Cacica 2014. Foto: Emilian Lupu

* * *

Cacica: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de hram

TVR Iași: Sfânta Liturghie a hramului și încoronarea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto http://adriancuba.ro/cacica-icoana realizat și găzduit de Adrian Cuba

* * *

Chemare la rugăciune pentru pace

Comunicat de presă: Pelerinaj la Cacica

Scrisoare pastorală cu privire la cultul și încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica

Digi24 Iași: "Jurnalul Digi24 Iași", din 13 august 2014, despre pelerinajul de la Cacica, cu intervenția telefonică a pr. Cornel Cadar (14 august)

TVR Iași: Ediție a emisiunii "Vară pentru voi" dedicată pelerinajului și hramului de la Cacica (8 august 2014)

Iași TV Life: Dezbatearea zilei "Pelerinaj de credință la Cacica" (13 august)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat