Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SANCTITĂȚII SALE FRANCISC
ÎN REPUBLICA COREEA
CU OCAZIA CELEI DE-A VI-A ZILE A TINERETULUI ASIATIC
(13-18 august 2014)

Sfânta Liturghie în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului
World Cup Stadium (Daejeon)
Vineri, 15 august 2014

În unire cu toată Biserica noi celebrăm Ridicarea Sfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul în gloria paradisului. Ridicarea la cer a Mariei ne arată destinul nostru ca fii adoptivi ai lui Dumnezeu și mădulare ale Trupului lui Cristos. Ca Maria Mama noastră, suntem chemați să participăm pe deplin la victoria Domnului asupra păcatului și asupra morții și să domnim cu El în Împărăția sa veșnică. Aceasta este vocația noastră.

"Marele semn" prezentat în prima lectură ne invită s-o contemplăm pe Maria, întronată în glorie alături de Fiul său divin. În afară de asta ne invită să conștientizăm viitorul pe care și astăzi Domnul Înviat îl deschide în fața noastră. Coreenii în mod tradițional celebrează această sărbătoare în lumina experienței lor istorice, recunoscând mijlocirea iubitoare a Mariei activă în istoria națiunii și în viața poporului.

În lectura a doua l-am ascultat pe sfântul Paul afirmând că Cristos este noul Adam, a cărui ascultare față de voința Tatălui a înfrânt împărăția păcatului și a sclaviei și a inaugurat împărăția vieții și a libertății (cf. 1Cor 15,24-25). Adevărata libertate se găsește în primirea iubitoare a voinței Tatălui. De la Maria, plină de har, învățăm că libertatea creștină este ceva mai mult decât simpla eliberare de păcat. Este libertatea care deschide la un nou mod spiritual de a considera realitățile pământești, libertatea de a-l iubi pe Dumnezeu și pe frați și pe surori cu o inimă curată și de a trăi în speranța bucuroasă a venirii Împărăției lui Cristos.

Astăzi, în timp ce o venerăm pe Maria Regina cerului, ne adresăm Ei ca Mamă a Bisericii din Coreea. Îi cerem să ne ajute să fim fideli față de libertatea regească pe care am primit-o în ziua Botezului, să conducă eforturile noastre pentru a transforma lumea conform planului lui Dumnezeu și să Biserica din această țară capabilă de a fi mai deplin plămadă a Împărăției sale în cadrul societății coreene. Fie ca toți creștinii din această națiune să fie o forță generoasă de reînnoire spirituală în orice ambient al societății. Să lupte cu fascinația unui materialism care sufocă valorile spirituale și culturale autentice și spiritul de competiție neînfrânată care generează egoism și conflicte. În afară de asta, să respingă modelele economice inumane care creează noi forme de sărăcie și marginalizează pe muncitori și cultura morții care diminuează imaginea lui Dumnezeu, Dumnezeul vieții, și încalcă demnitate oricărui bărbat, femeie și copil.

Fiind catolici coreeni, moștenitori ai unei nobile tradiții, sunteți chemați să valorizați această moștenire și s-o transmiteți generațiilor viitoare. Asta comportă pentru fiecare necesitatea unei reînnoite convertiri la Cuvântul lui Dumnezeu și o intensă grijă față de cei săraci, nevoiași și slabi din mijlocul nostru.

Celebrând această sărbătoare, ne unim cu toată Biserica răspândită în lume și privim la Maria ca Mamă a speranței noastre. Cântarea sa de laudă ne amintește că Dumnezeu nu uită niciodată promisiunile sale de milostivire (cf. Lc 1,54-55). Maria este fericită pentru că "a crezut în împlinirea celor spuse ei de Domnul" (Lc 1,45). În ea toate promisiunile divine s-au demonstrat adevărate. Întronată în glorie, ne arată că speranța noastră este reală; și încă de acum această speranță se arată "ca o ancoră sigură și puternică pentru viața noastră" (Evr 6,19) acolo unde Cristos este așezat în glorie.

Această speranță, iubiți frați și surori, speranța oferită de Evanghelie, este antidotul împotriva spiritului de disperare care pare să crească precum un cancer în mijlocul societății care în exterior este bogată, dar totuși experimentează adesea amărăciune interioară și gol. Câtor tineri ai noștri această disperare i-a făcut să plătească tributul său! Fie ca tinerilor care sunt în jurul nostru în aceste zile cu bucuria lor și încrederea lor să nu li se fure niciodată speranța lor!

Să ne adresăm Mariei, Maica lui Dumnezeu, și implorăm harul de a fi bucuroși în libertatea fiilor lui Dumnezeu, de a folosi această libertate în mod înțelept pentru a sluji pe frații și surorile noastre și de a trăi și a lucra în așa fel încât să fie semne de speranță, acea speranță care își va avea împlinirea sa în Împărăția veșnică, acolo unde a domni înseamnă a sluji. Amin.

Franciscus

________________

Angelus

Iubiți frați și surori,

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ne adresăm încă o dată Sfintei Fecioare Maria, Regina cerului. Ei îi oferim bucuriile noastre, durerile noastre și speranțele noastre. Încredințăm ei în mod deosebit pe toți cei care și-au pierdut viața în scufundarea feribotului "Se Wol", precum și pe cei care încă suferă consecințele acestui mare dezastru național. Domnul să-i primească pe răposați în pacea sa, să-i mângâie pe cei care plâng și să continue să-i susțină pe cei care așa de generos au venit în ajutorul fraților și surorilor lor. Acest eveniment tragic, care i-a unit pe toți coreenii în durere, să întărească angajarea lor de a colabora împreună, solidari, pentru binele comun.

De asemenea să cerem Fecioarei Maria să-i îndrepte privirea sa milostivă asupra celor dintre noi care se află în suferință, îndeosebi asupra celor bolnavi, asupra celor săraci și asupra celui care este lipsit de o muncă demnă.

În sfârșit, în ziua în care Coreea celebrează eliberarea sa, să-i cerem Sfintei Fecioare Maria să vegheze asupra acestei nobile națiuni și asupra cetățenilor săi. Să încredințăm ocrotirii sale pe toți tinerii care s-au adunat aici din toată Asia. Fie ca ei să poată fi vestitori bucuroși ai zorilor unei lumi de pace, conform planului binecuvântat al lui Dumnezeu!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat