Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat cardinalului Pietro Parolin despre călătoria papei în Coreea

În inima continentului asiatic

Publicăm transcrierea integrală a interviului luat secretarului de stat, cardinalul Pietro Parolin, realizat luni dimineață, 11 august 2014, de Centrul de Televiziune Vatican în colaborare cu L'Osservatore Romano.

"În Asia trebuie mers, este important", a spus Papa Francisc jurnaliștilor la sfârșitul călătoriei în Brazilia. Și acum Papa merge în Coreea de Sud, la 15 ani de la ultima vizită în India a lui Ioan Paul al II-lea. Ce anume face această călătorie așa de importantă?

Aș spune că importanța acestei călătorii este legată în mod esențial de trei factori: primul este faptul că Papa, pentru prima dată, merge în Extremul Orient, o regiune a lumii care capătă o relevanță tot mai accentuată în politica și în economia mondială. Merge Papa pentru a se adresa întregului continent, nu numai Coreei. Desigur, călătoria este pentru Coreea, însă are ca destinatari toate țările din continent, grație tocmai acestei celebrări a zilei asiatice a tineretului, care se va desfășura în Coreea și la care vor participa reprezentanțe ale tinerilor din țările vecine. Și apoi, al treilea aspect, este cel al viitorului, tineretul reprezintă viitorul, deci Papa se adresează viitorului acestui continent, se adresează viitorului Asiei. Iată, mi se pare că acestea sunt elementele care caracterizează această călătorie, care îi evidențiază și toată importanța.

În exortația sa Ecclesia in Asia, tot în 1999, Ioan Paul al II-lea scria că "în al treilea mileniu se va spera să se adune un mare seceriș de credință în acest continent așa de vast și viu". După cincisprezece ani, speranța a devenit deja realitate?

Privind un pic la numere, la cifre, trebuie să recunoaștem că drumul Evangheliei în Asia nu este așa de rapid, așa de iute, așa cum am putea spera și cum sperăm. Știm cu toții că numai unu, două la sută din populația asiatică mărturisește credința creștină, iar Biserica se află în situații foarte diferite, în diferitele țări: în unele în situații mai ușoare, în altele în situații mai dificile. Dar cred că trebuie să avem o privire care să meargă dincolo de numere, de cifre și de cantitate, și să recunoaștem că există în Asia, în pofida avansării fenomenelor secularizării și materialismului, tipice lumii actuale și tuturor continentelor, o vie dorință de Dumnezeu, există o profundă sete de valori spirituale și există și o mare vitalitate în religii, care au demonstrat că știu să se adapteze și să se schimbe și în caracterului schimbător al situației. Toate acestea mi se par semne pozitive, care merg în sensul indicat de cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea pe care dumneavoastră le citați, în sensul că Evanghelia, întocmai, vine să se propună ca un drum spre plinătate. Pornind de la aceste aspirații profunde, spirituale și religioase, Evanghelia se propune ca o plinătate care poate să dea răspuns acestor dorințe și acestor așteptări.

Coreea a devenit din țară de misiune țară din care pleacă misionari. Călătoria Papei va putea influența asupra lărgirii orizonturilor asiatice ale acestei misiuni?

Regăsim aproape prospețimea primară în această experiență a Bisericii coreene care întocmai din evanghelizată devine evanghelizatoare, care din destinatară a veștii Evangheliei devine vestitoare, martoră a acestei vești. Și este o realitate într-adevăr mângâietoare, sunt circa o mie între preoți, călugări, călugărițe, laici misionarii coreeni răspândiți în lume, în circa 80 de țări din diferite continente. Deci o realitate misionară foarte consistentă și care totuși este în creștere. Papa Francisc vine să promoveze, să întărească această mișcare deja în desfășurare în interiorul Bisericii coreene, și cred că va face asta în modul care îi este propriu, știind că, așa cum încă de la începutul pontificatului său, de la exortația apostolică Evangelii gaudium, a insistat asupra acestei dimensiuni misionare a Bisericii, Biserica în ieșire, Biserica ce merge spre periferiile existențiale și geografice, Biserica ce trebuie să ducă tuturor vestea bucuroasă a Evangheliei. Preluând ceea ce spunea Paul al VI-lea, în Evangelii gaudium, îl amintim și pe el aproape în ajunul beatificării sale, că Biserica există pentru a evangheliza. Deci unul din mesajele clare ale Papei va fi tocmai acesta, tocmai pentru a confirma și pentru a întări această mișcare.

Inima călătoriei va fi întâlnirea Papei Francisc cu tinerii din Asia, care adesea, într-o societate foarte competitivă, se îndepărtează de Biserică pentru a căuta succesul la școală. Ce mesaj le va duce Papa?

Trebuie să spunem că Biserica din Coreea a demonstrat mereu o mare atenție și o mare îngrijire pastorală față de tineri. Mesajul pe care eu cred că Papa îl va duce acestor tineri este că trebuie să devină protagoniști ai vieții Bisericii. Deci o prezență activă, o prezență participantă, o prezență formată din colaborare și din coresponsabilitate. Biserica are nevoie de tineri, ne amintea asta sfântul Ioan Paul al II-lea, ne amintește asta Papa Francisc. Deci un protagonism în interiorul Bisericii și un protagonism și în misiune. tinerii, și aceasta este chemarea fundamentală, trebuie să devină evanghelizatori ai celor de vârsta lor, deci suntem tot pe linia evanghelizării, și aceasta este mesajul pe care Papa îl va duce. Desigur, în afară de insistența de a nu se lăsa derutați de valorile efemere din societățile noastre și din lumea noastră și de a găsi în Isus adevăratul răspuns la întrebările lor și la neliniștile lor.

Ce mărturie pot da tinerelor generații de catolici asiatici martirii coreeni pe care Papa Francisc îi va beatifica la Seoul?

Acesta este un alt motiv pentru care Papa merge în Coreea, pentru beatificarea a 124 de martiri coreeni. Cred că trebuie subliniat cum în cadrul acestui grup este numai un preot, în timp ce ceilalți sunt laici, care exercitau cele mai variate și diferite profesii, de la cele mai umile la profesiile mai înalte în scara socială. Și acest lucru ne duce din nou la una dintre caracteristicile Bisericii coreene, adică faptul că este o Biserică născută din mărturia și din angajarea laicilor, care au știut să păstreze și să transmită credința. Cred că acesta este mesajul fundamental, adică faptul că în Biserică toți suntem chemați la sfințenie, o sfințenie care se poate manifesta în diferite forme dar care trebuie să caracterizeze angajarea fiecăruia. Nu suntem creștini dacă nu există în noi această tensiune continuă, zilnică, spre sfințenie, această chemare la sfințenie până la dăruirea vieții în cazul celor care au harul de a fi chemați la martiriu, și este mandatul pe care Papa îl va da acestor tineri și întregii Biserici coreene.

Coreea poate reprezenta bine speranțe și probleme ale continentului asiatic și Papa Francisc va vizita un centru de recuperare pentru neputincioși și se va ruga în "grădina copiilor avortați". Marea dezvoltare a "tigrilor asiatici" a fost însoțită din păcate de cultura rebutului?

Desigur este o evidențiere pe care o putem face și aici, încă o dată, Biserica poate spune un cuvânt, poate oferi o mărturie, mărturia carității. Caritatea a fost mereu un "instrument", să folosim acest cuvânt, pentru a vesti Evanghelia, tocmai atenția față de cei din urmă, atenția față de persoanele vulnerabile, atenția față de săraci, atenția față de marginalizați și față de cei care sunt puși la marginile societății a fost mereu o caracteristică a creștinilor și a Bisericii. Și mi se pare că în cultura asiatică acest lucru poate să aibă o incidență deosebită, adică și aceste două gesturi pe care Papa le va face merg tocmai în acest sens, în sensul datoriei misionare a Bisericii prin atenția față de cei mai nevoiași. Deci caritatea ca mijloc pentru a vesti Evanghelia, pentru a vesti concret Evanghelia în situații dificile, în situații de marginalizare.

Economistul Thomas Han, care a fost și ambasador al Coreei la Sfântul Scaun, a notat că probabil Coreea este unica țară din lume în care Biserica catolică crește în același pas cu dezvoltarea economică. De fapt, adesea se spune că odată cu creșterea bunăstării economice a materialismului, credința se diminuează. Cum să citim această contra-tendință în societatea coreeană?

Este într-adevăr o contra-tendință, care într-un anumit sens, cel puțin personal, mă uimește, deoarece ceea ce experimentăm, în mod normal este o anumită abandonare, o anumită indiferență, din partea societăților noastre avansate din punct de vedere tehnologic și material. Eu aș spune că interpretarea care se poate da, cel puțin aceea pe care o dau eu, este că nu există nicio cultură, și nici măcar cultura contemporană, care să fie impermeabilă la Evanghelie. Orice cultură, chiar și cea care pare cea mai refractară, are spații în care se poate vesti Evanghelia, și aceste spații sunt cele profunde ale inimii umane, până la urmă. Omul este mereu același, în orice situație s-ar afla, chiar dacă în mod evident cultura îl condiționează mult. Însă inima omului are dorințe. Să ne amintim că sfântul Augustin spunea că inima noastră este neliniștită "până când nu se odihnește în tine". Și că nu există nicio realitate materială care să poată satisface această sete a inimii. Eu aș interpreta un pic astfel și aceste societăți foarte avansate, evoluate dintr-un punct de vedere material și dintr-un punct de vedere tehnologic, în care rămâne însă această dorință profundă în inimă care nu găsește răspuns adecvat în lucrurile materiale și în progres. Și Coreea ne oferă o mare speranță în acest sens; și societățile noastre care trăiesc aceeași realitate, care au anticipat aceste realități pot oricum să ofere căi... Ne revine nouă! Provocarea mare a Bisericii este să găsească aceste căi și să le parcurgă până la capăt pentru ca apa Evangheliei să poată potoli din nou setea tuturor inimilor oamenilor.

Papa Francisc îi va întâlni pe supraviețuitorii și rudele victimelor naufragiului de la Sewol. Pastorația duioșiei și a apropierii față de cel care suferă poate să lasă semnul și în Coreea?

Da, desigur. Știm că acest eveniment dramatic, dureros, a provocat atâta durere. A deschis atâtea răni și a alimentat atâtea polemici în societatea coreeană. Papa vrea să demonstreze că metoda pentru a alina aceste dureri și pentru a căuta să se vindece aceste răni este tocmai aceea de a fi aproape de persoane. Acesta este semnul clar: această apropiere, care este apropierea lui Isus față de toți cei care suferă, trebuie să fie apropierea Bisericii față de toți cei care suferă. Deci merge și în acest sens tocmai acest gest de caritate și de iubire față de rudele victimelor acestei tragedii.

Papa va încheia călătoria sa în Coreea, pe care episcopii o definesc "ultima victimă a războiului rece" cu o liturghie pentru pace și reconciliere. Această călătorie va putea deschide noi canale de dialog între liderii celor două Coree și să dea speranță catolicilor din Coreea de Nord.

Aceasta a fost mereu marea speranță a Sfântului Scaun care s-a angajat și concret în această direcție. Este o constatare mai mult decât clară că peninsula este încă străbătută de multe tensiuni și că peninsula are nevoie de pace și de reconciliere. Eu cred că această călătorie a Papei va ajuta și în acest sens, în sensul de a continua în această operă de solidaritate, față de populațiile care se află în nevoie, în necesitate, și de a favoriza, în măsura posibilului, deschideri de spații de comunicare și de dialog, pentru că eu cred, și este o convingere pe care Papa a reafirmat-o de mai multe ori, că numai prin intermediul acestei comunicări și al acestui dialog se pot rezolva și problemele care încă există și că dacă există bunăvoință din partea tuturor, canale se găsesc mereu.

(După L'Osservatore Romano, 13 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat