Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Activități la Fundația "Sfântul Ioan Bosco" în perioada aprilie - iulie 2014

Salezienii lui Don Bosco (Fundația "Sfântul Ioan Bosco") din Bacău au realizat o prezentare a activităților din perioada aprilie-iulie 2014.

Aprilie

5 aprilie - zi de reculegere pentru tinerii din ADS-ON pentru pregătirea sărbătorii Paștelui - a avut loc la Mănăstirea Surorilor Clarise din Roman, avându-l ca predicator pe pr. Elio de la don Murialdo. Mesajele transmise în cadrul acestei zile au fost: să nu ne lăsăm înșelați de societatea de astăzi care ne încântă cu lucruri frumoase însă fără conținut și faptul că fiecare dintre noi, așa cum suntem, avem calități pe care le putem pune în serviciul celorlalți pentru a le valoriza.

11-13 aprilie - Mișcarea Tinerilor Salezieni este la cea de-a șasea ediție și în acest an a avut loc la Chișinău. Tineri din Bacău, Chișinău și Constanța organizează anual, prin rotație, aceste zile de sărbătoare dedicate tinerilor din cele trei oratorii, pentru a se bucura de momentele de fraternitate, schimburi de experiențe. Tema acestor zile a fost "Iubirea, izvorul dăruirii". Am avut ca și exemplu diverse mărturii ale unor persoane care dăruiesc iubirea și trăiesc în spiritul lui don Bosco .

13-15 aprilie - întâlnirea vocațională la Chișinău - după MTS, tinerii din grupul vocațional din Bacău și Chișinău și-au continuat drumul de formare și discernământ cu privire la chemarea pe care Dumnezeu o sădește în inima fiecărei persoane.

Mai

9-11 mai - turneu de fotbal "Dominic Savio" - a reînceput seria turneelor pe terenurile de fotbal ale oratoriului. 10 echipe și-au arătat abilitățile sportive și spiritul de competiție și în același timp au avut ocazia de a se cunoaște, de a relaționa și promova mișcarea. Membrii jucători au fost din Bacău (Echipa Oratoriului Don Bosco, animatorii din oratoriu, tinerii din Cartierul Nord, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"), precum și din satele apropiate (Barați, Bijghir, Mărgineni, Lespezi, Valea Mare). Câștigătorii turneului au fost cei din Valea Mare.

12 mai - Sărbătoarea Dominic Savio - este o zi dedicată copiilor din grupurile Amicii Dominic Savio - ADS, care au petrecut o zi în oratoriu cu jocuri, concursuri dar și cu un moment de formare.

16 mai - Târgul voluntariatului - animatorii din cadrul oratoriului au avut onoarea de a reprezenta Fundația cu activitățile și obiectivele ei în cadrul târgului susținut în acest an în parcul Cancicov, alături de ceilalți reprezentanți ai diverselor ONG-uri.

24 mai, 31 mai, 14 iunie - Întâlniri formative ale animatorilor voluntari pentru pregătirea Verii Împreună - pentru a organiza Vara Împreună cât mai bine și a avea animatori cât mai pregătiți în animație și lucrul cu copiii, s-au organizat trei întâlniri formative la care au participat 150 de tineri din oratoriu dar și din satele din jurul Bacăului. Momentele formative au inclus atât formare umană cât și laboratoare practice (de pregătire a activităților sportive, artistice și manuale din cadrul Verii Împreună).

24 mai - Procesiune Maria Ajutorul Creștinilor - pentru că Sfânta Fecioară a avut un rol deosebit în realizarea operei lui Don Bosco și pentru că în continuare ea este mijlocitoarea salezienilor și patroana capelei din cadrul Oratoriului, copiii și tinerii, precum și comunitatea din Parohia "Fericitul Ieremia" au participat la procesiunea dedicată sfintei Fecioare de la biserica romano-catolică până în curtea oratoriului.

25 mai - Promisiune Salezienii Cooperatori - după un drum de formare de doi ani, pentru prima oară în Bacău Familia Saleziană crește acceptând în rândul său 13 salezieni cooperatori, tineri și adulți care doresc să trăiască carisma lor în cotidian, "ca buni creștini și onești cetățeni". Salezienii Cooperatori trăiesc credința lor în propria realitate seculară. Inspirându-se din poporul apostolic al lui Don Bosco, simt vie comuniunea cu ceilalți membri ai Familiei Saleziene. Se angajează în aceeași misiune tinerească și populară, în formă fraternă și asociată. Acționează pentru binele Bisericii și al societății, într-un mod adaptat condiției lor și propriilor posibilități concrete.

Le urăm mult succes în misiunea încredințată!

Iunie

07 iunie - Ziua copilului la nivel diecezan - anul acesta s-a sărbătorit la Valea Mare. Copiii din ADS s-au alăturat celor din Parohia "Fericitul Ieremia" și s-au bucurat împreună de acest eveniment.

15 iunie - Serbare de sfârșit de an pentru copiii înscriși în cadrul Centrului de zi "Dominic Savio", cu program After School după un an de trudă în care copiii au muncit pentru a avea rezultate cât mai bune la învățătură, a venit și mult așteptatul moment al sfârșitul de an școlar. După serată, părinții și copiii au avut parte de jocuri și competiții organizate special pentru a da gust sărbătorii.

23 iunie - 18 iulie - Vara împreună "Deschide ochii și visează" 2014 - Ca în fiecare an, odată cu venirea vacanței, începe mult așteptata Școală de Vară "Vară Împreună", activitate organizată în favoarea tuturor copiilor, în special a acelora care au o situație materială ce nu le permite să petreacă o perioadă a vacanței în tabără.

Vara Împreună care este la cea de-a 13 ediție și reprezintă o alternativă în ceea ce privește petrecerea timpului liber în timpul vacanței de vară și cuprinde activități de educație non-formală contribuind astfel la dezvoltarea personală a fiecărui copil și tânăr. Anul acesta a fost anul care a depășit toate așteptările în ceea ce privește numărul solicitărilor și a înscrierilor, aproximativ 700 de copii și 170 de voluntari animatori participând la această inițiativă a Fundației.

"Deschide ochii și visează", a plecat de la ideea că fiecare dintre noi suntem continuatorii visului lui don Bosco. Povestea verii folosită ca moment formativ a fost reprezentată de ultima parte a vieții lui Don Bosco, structurată în 16 momente semnificative ale acestuia.

Programul de animație s-a desfășurat zilnic între 09.00-17.00. În prima parte a zilei au fost organizate diverse momente de animație precum jocuri libere, bansuri, activități manuale, artistice, creative, sportive, după-amiaza fiind destinată jocurilor mari și turneelor.

Am avut de asemenea și zile speciale cu invitați de onoare precum: Inspectoratul de Jandarmerie, Crucea Roșie, Politia Rutieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Acțiuni Speciale (SMURD, Pompieri, etc).

Programul verii a cuprins și o excursie la Slănic Moldova la care au participat 300 de copii.

Pe lângă toate acestea nu vom uita de căutarea comorii în parcul Gherăești, tombolele săptămânale au adus bucurie copiilor, fiind pregătite premii speciale (role, mingi, rechizite, jucării, puzzle-uri, marele premiu fiind un iepuraș). Din păcate, din cauza vremii capricioase, jocurile cu apă mult iubite de copii nu au putut fi realizate.

Să nu uităm de minunatele serate realizate de copii pentru părinți, bunici și invitați care au cuprins momentele pregătite în cadrul activităților realizate pe parcursul Verii Împreună.

Deoarece întotdeauna va fi nevoie de materiale pentru a realiza diverse activități manuale sau anumite jocuri în cadrul diverselor proiecte pe care dorim să le inițiem, cei din grupul aLA (clasa a VIII-a), aceia care anul viitor se pregătesc să devină ajutor de animatori au avut anul acesta un program mai special prin care au încercat, prin experiențele lor de dăruire, să realizeze anumite materiale video în care sunt explicați pașii realizării unor activități sau jocuri din oratoriu.

Și pentru că suntem la jumătatea verii, vă urăm tuturor o vacanța frumoasă în continuare!

Fundația "Sfântul Ioan Bosco"
Cartierul Nord, str. Tazlăului, 9, 600372-Bacău
CONT LEI (IBAN): RO 11 RNCB 0026 0308 9482 0001
CONT EURO: RO 81 RNCB 0026 0308 9482 0002
Tel. +40.234.582330
Fax +40.234.524217
E-mail: sdbbacau@gmail.com
www.donbosconord.blogspot.com
www.donboscobc.ro
www.donbosco.ro


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat