Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Istoria unui proiect, "pentru că vrem familii autentice"

Început cu mare speranță prin tipărirea pliantelor publicitare și răspândirea lor în parohii, cursul pentru logodnici de la Traian, "Pentru că vrem familii autentice", desfășurat în casa "Gaudium et Spes", și-a închis în mod oficial porțile pentru anul 2014.

Tinerii dornici să afle mai mult despre viitoarea lor viață de familie au avut la dispoziție șapte posibilități de participare, respectiv 1-8-15 martie; 12-26 aprilie; 24-31 mai; 4-5 iulie; 25-26 iulie; 1-2 august și 8-9 august. Au participat de-a lungul întâlnirilor 33 de perechi de tineri din opt parohii.

Ideea cursului a venit pe fondul necesității unei mai profunde pregătiri pentru viața de familie, conștienți fiind că familia este celula de bază a societății, școala iubirii, leagănul respectului, dar și spațiul în care, deși trebuie să se experimenteze iubirea în cel mai înalt grad, se întâmplă atâtea drame care au ca efect o profundă suferință. Când familia nu este autentică, suferă nu doar ea însăși, ci întreaga societate, dar și Biserica.

Pe parcursul celor șapte întâlniri, defalcate pe teme din cele mai diverse, prezentate de către specialiști, nu știm dacă am făcut "minuni", dar ceea ce știm este că am "semănat" semințe.

O culegere de gânduri care vorbește de la sine are rolul să scoată în evidență doar câteva din trăirile tinerilor prezenți: "Le așteptam de mult!" (Cristina); "Ne responsabilizează pe noi, bărbații, cam mult, dar merge!" (Lucian); "Și pentru Biserica ortodoxă astfel de cursuri ar fi o mană cerească" (Constantin); "Un mod diferit de a înțelege și trăi actul conjugal" (Irina); "N-aș fi știut niciodată de metodele de reglementare naturală a nașterilor" (Petru); "Un motiv în plus să ne bucurăm de frumusețea vieții de familie" (Maria); "De ce nu știu toți tinerii?!?" (Andrei); "Am înțeles că iubirea nu înseamnă profit!" (Nicoleta); "Credeam că Biserica este împotriva actului conjugal, dar mi-am dat seama că îl sublimează" (Marian); "Creați să iubim! Ce bine sună!" (Andreea); "Ce-au pierdut generații întregi!" (Oana); "O, dacă toți tinerii ar cunoaște aceste realități!" (Vlad).

Sunt tineri care au venit de departe, care au făcut eforturi deosebite, fie financiare, fie de deplasare, dar, la capătul primului an de pionierat, în urma unei analize minuțioase, am ajuns la concluzia că astfel de cursuri, diferite de cele religioase din parohii, trebuie să continue.

A investi în formarea viitoarelor familii este cea mai sigură investiție. În acest sens, în numele tuturor tinerilor care au parcurs cele douăsprezece ore ale cursului, vrem să spunem tuturor că misiunea continuă...

Vă așteptăm pe toți la Bacău, în ziua de 23 august 2014, pentru cea de-a doua Întâlnire diecezană a familiilor.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-9 august: Traian: Istoria unui proiect, "pentru că vrem familii autentice"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat