Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Hramul bisericii - sărbătoarea care ne unește

Satul Ciugheș este un loc pitoresc ascuns în mijlocul munților Ciuc. Crestele acestor munți îi stau de strajă cu măreția și splendoarea lor. În Ciugheșul nostru, soarele pare mai strălucitor, căci este mai aproape de Dumnezeu. Vântul aici adie un aer mai proaspăt și răcoros, ce aduce miros de rășină și murmur de izvoare cristaline. Ciugheșul este locul unde pentru prima dată am rostit "mama și tată", este locul în care mi-am petrecut copilăria cu întâmplările ei vesele și hazlii, alături de bunici, părinți și cei dragi.

Sâmbătă, 2 august 2014, creștinii acestui sat au sărbătorit hramul bisericii "Sfânta Maria a Zăpezii". De dimineață s-a săvârșit sfânta și dumnezeiesca Liturghie, toți aducând laudă, cinste și închinare lui Dumnezeu Tatăl, dar și sfintei Maria Fecioară în numele căreia biserica îi poartă hramul. Printre enoriași au fost prezenți oaspeți de vază din parohiile învecinate, nouă preoți din Dieceza Iași, precum și un preot din parohia vecină Lunca de Sus, aparținător Arhidiecezei de Alba Iulia. Am avut bucuria și mândria ca pe sfântul altar să se afle și doi fii ai satului, preoții Pavel Gabor și Costel Țăran. Primul venit de pe alte meridiane, taman din Cetatea Eternă - Roma.

În cuvântul de deschidere a sfintei Liturghii, primarul comunei, Adrian Paliștan, a amintit credincioșilor faptul că și lăcașul de cult din satul Ciugheș, este unul din lăcașurile închinate Maicii Domnului, ca multe alte lăcașe din lume. A adus mulțumiri parohului pr. Anton Egner care, prin efortul Sfinției sale, aduce permanent în comunitate, frumosul noul și utilul, făcând din biserica satului un loc minunat cu care toți ne mândrim.

În predica ce a urmat, preotul Pavel Chelaru a invitat credincioșii la o călătorie în timpuri străvechi, pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine când, unde și cum a pornit prima zidire, a primei biserici cu hramul Sfânta Maria a Zăpezii.

Din acea lungă și frumoasă călătorie în timp, s-a întors la timpul prezent, invitând credincioșii la cinste și închinare Maicii Domnului, patroana comunității noastre.

Înainte de binecuvântarea finală a sfintei Liturghii, din corul bisericii s-a auzit cântarea "Ave Maria", pornită dintr-o voce superbă a elevei de la Liceul de Arte din Bacău, Bianca Ciotloș. Toată asistența aflată în sfântul lăcaș a ascultat cu emoție și în tăcere minunata cântare închinată Maicii lui Cristos. Chiar și după ultimul acord, în biserică era o liniște profundă, iar privirile tuturor creștinilor erau îndreptate spre chipul Maicii Domnului, dintre munții înzăpeziți de pe sfântul altar.

A doua zi, duminică, 3 august, Liturghia a fost oficiată de fiul satului, pr. Pavel Gabor, care în predica sa a îndemnat creștinii la bunătate și spirit de dăruire a fiecăruia dintre noi. Să lăsăm deoparte egoismul, trufia și mândria.

La sfârșit, din corul bisericii s-a auzit același minunat "Ave Maria", din aceeași voce superbă. Pe sfântul altar, Maica Domnului, Mama lui Cristos, era mai zâmbitoare ca altădată.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-3 august: Ciugheș: Hramul bisericii - sărbătoarea care ne unește


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat