Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: In memoriam pr. Mihai Rotaru - 40 de ani de la moarte

Duminică, 31 august 2014, comunitatea din Barticești a retrăit momente de mare emoție în amintirea părintelui Mihai Rotaru care a fost paroh aici. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, numeroși preoți și mulți credincioși care au umplut întreaga biserică și s-au rugat pentru iubitul lor paroh, încredințându-l bunului Dumnezeu pentru tot binele pe care l-a făcut întregii comunități.

Predica a fost ținută de Preasfințitul Petru Gherghel, care a subliniat foarte frumos din amintirea părintelui Rotaru efortul și munca depusă pe care l-a făcut în viața lui, sădind în viața oamenilor în primul rând credința și implicându-se in mod generos pentru ajutorarea tinerilor de a avea un loc de muncă. Preasfințitul a mai amintit acel caracter optimist și dezinvolt, gata mereu să descrețească frunțile celor mai întristați dintre semeni, avându-l și cunoscându-l aproape pe părintele Rotaru, pe atunci când actualul episcop era vicar al comunității din Barticești. Ca paroh de Barticești între anii 1966-1974, pr. Mihai Rotaru a cultivat în sufletele credincioșilor o adevărată evlavie față de sfânta Euharistie, față de cuvântul lui Dumnezeu pe care îl predica zilnic și față de Preacurata Fecioara Maria, care de fapt au fost cheia succesului în această comunitate.

Prezența Preasfințitului Petru Gherghel la această aniversare a fost un omagiu și "o cinstire adusă istoriei creștine locale și tuturor înaintașilor noștri în credință". Imaginea chipului senin al pr. Rotaru, care a fost prezentat la oferirea darurilor, a trezite în inimile celor prezenți - preoți și credincioși - amintirea aceluia pe care l-au cunoscut, l-au iubit și apreciat.

Înainte de binecuvântarea preasfințitului, pr. Cornel Cadar a prezentat toată activitatea părintelui Mihai Rotaru, străduindu-se să prezinte credincioșilor cât de mult a fost iubit, apreciat, dar și maltratat în închisorile comuniste unde a fost închis la Jilava, Baia Sprie, Pitești, Bacău, Dej și Gherla. Voia să ajute populația Barticeștiului prin ridicarea unui dispensar, săpând el primul hârleț pentru fundația casei, dar s-au opus cei care aveau pe atunci puterea! Personal se interesa de copiii care terminau școala în sat și-i ajuta să meargă mai departe să învețe o meserie. "Coșărcile" și "covoarele persane sau Carpați" din Barticești duceau peste tot renumele satului, acțiunea aceasta socială fiind una din multele întreprinse de parohul iubit de credincioși.

După sfânta Liturghie, Preasfințitul, împreună cu credincioșii adunați la aceasta comemorare, au adus un omagiu, pornind în procesiune în cimitirul satului Barticești, unde este înmormântat părintele comemorat, cântând și rugându-se pentru odihna sufletului răposatului pr. Mihai Rotaru care va rămâne in amintirea și rugăciunea tuturor preoților și a credincioșilor care l-au cunoscut: păstor sufletesc, om al rugăciunii și al faptei, om al înțelegerii și al împăcării, om al primului ajutor și al entuziasmului pentru viață!

Răsplătește, Doamne, cu bunurile cerești, pe acest vrednic slujitor al tău și al poporului nostru credincios, părintele Mihai Rotaru!

Pr. Claudiu-Lucian Trifescu

*

"... Știu un loc, unde am primit cadou viața, unde am făcut primii pași, unde am învățat să mă rog și unde mi s-au deschis ochii pentru scrisul și cititul cărților...!

Știu un loc, unde m-am pregătit pentru preoție și unde am fost sfințit preot...!

Știu un loc, unde credeam că voi munci ani mulți în mijlocul poporului lui Dumnezeu, căruia i-am dedicat viața mea de slujire...!

Știu un loc, ba mai multe, unde l-am urmat pe Cristos pe drumul suferinței și al crucii închisorilor.

Știu un loc, aici la voi, unde am căutat să mă implic în viața socială pentru a vă ajuta să vă câștigați acasă pâinea cea de toate zilele.

Știu un loc, aici aproape de voi, unde se va deschide un mormânt în care voi fi eu depus și la căpătâiul căruia va fi fixată o cruce, pe care se vor putea citi cuvintele lui Isus Cristos adresate ucenicilor săi: «În lume veți avea necazuri; însă curaj, eu am învins lumea» (Ioan 16,33b)".

(Din testamentul pr. Mihai Rotaru)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 august: Barticești: In memoriam pr. Mihai Rotaru - 40 de ani de la moarte


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat