Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Exerciții spirituale pentru tinere

Surorile Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe au organizat exerciții spirituale pentru tinere, în perioada 27-31 august 2014, la Viișoara, cu tema "A fi fericit nu înseamnă a avea, ci a fi", sub îndrumarea pr. Petru-Sebastian Tamaș.

Împreună cu tinerele am simțit din plin harul lui Dumnezeu și ne-am bucurat de prezența surorile benedictine prin tot ceea ce ne-au oferit: cazare, dar mai ales zâmbete și bucurie, amabilitate și prietenie, deschidere și bogăție. Un moment important pentru formarea noastră a fost întâlnirea pe care am avut-o cu dânsele, adevărate clipe de fraternitate, de împărtășire și bucurie spirituală. Le-am răsplătit bogăția interioară și faptul că ne-au dăruit-o și nouă cu două vase realizate de tinere la atelierul de cunoaștere și lucru manual.

Iată impresiile tinerelor, cărora le mulțumim pentru că ne-au onorat cu prezența și s-au deschis harului:

"Aceste zile petrecute la Viișoara m-au ajutat să redescopăr că lucrurile esențiale sunt gratuite. Un om care iubește cu adevărat și prețuiește ceea ce a primit, este bucuros! Mi-au plăcut vorbele părintelui despre omul care stă în prezența Domnului, aceea că «miroase a Dumnezeu» și că astfel îți poți da seama lângă ce fel de om te afli. Fiecare are nevoie de celălalt pentru a-l cunoaște și a-l face cunoscut mai bine pe Domnul. Bucuria este trăită împreună și în comuniune! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit acest dar de care sper să mă folosesc în următorul traseu al vieții mele" ( Simona D. - Roman).

"La Viișoara am trăit momente de har. Ne-am încărcat sufletul, am învățat că Dumnezeu ne caută, iar noi suntem căutători pe acest pământ. Am așteptat cu mare drag această provocare de a medita în casa surorilor benedictine. Oricine ar trebui să facă o experiență în mănăstirea de la Viișoara, de aceea recomand cu drag să luăm pauză din viața cotidiană pentru sufletul nostru. Un mare rol în meditațiile zilnice l-a avut pr. Petru Tamaș, dar și surorile care au organizat aceste zile de reculegere, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe. Este important să învățăm să rămânem creștini mai ales după ce părăsim ușa bisericii și să perseverăm în a face bine oricui, mai ales celor ce ni se par antipatici. O altă idee ce m-a marcat a fost aceea că noi trebuie să îi mulțumim Domnului pentru că nu ne asculta mereu rugăciunile, ci ne conduce cu brațul sau așa cum și-a propus în planul său. Nimic nu este întâmplător în viață, așadar să ne găsim sensul doar alături de Cristos, să ne gândim cum ar vrea el să acționăm în diverse momente și să lăsăm gura lumii pentru că ne vom rata alegerile" (Iolanda B. - Bacău).

"Experiența făcută la Viișoara mi-a umplut inima de bucurie prin faptul că m-a făcut să apreciez importanța lui «a fi» în viața mea. Astfel m-am descoperit iubită de Dumnezeu pentru ceea ce sunt: un vas în mâinile olarului, iar tot ceea ce trebuie să fac este să mă las modelată. De acest gând m-am lăsat însoțită în aceste zile de har, dar și de dorința de a deveni cât mai liberă pentru a asculta vocea Duhului și pentru a împlini voința lui în viața mea. M-am lăsat surprinsă de modalitatea lui Dumnezeu de a alege și a trimite, și m-am simțit aleasă, asemeni celor «72 de aleși», ca să dau mărturie despre bucuria de a crede în ambientul în care trăiesc. Și care bucurie poate fi mai mare decât aceea de a te simți iubit de Dumnezeu? Împreună cu Maria, mama noastră, îl preamăresc pe Domnul pentru lucrurile minunate pe care le-a înfăptuit până acum în viața mea, pentru că în istoria mea văd dorința sa de a mă mântui cu orice preț. Suferința nu a reprezentat o piedică în calea bucuriei adevărate ce vine din iubire, sau în calea mântuirii, ci m-a ajutat să-l întâlnesc, să cresc și să aprofundez relația cu el. Nu spun că a fost ușor, dar din fiecare astfel de moment m-am ales cu ceva ce înainte nu aveam. Darul acestor zile m-a ajutat să conștientizez mai mult ceea ce sunt și misiunea mea: sunt iubită și sunt chemată să iubesc și să purific această iubire, unde sunt, așa cum el m-a făcut; «Curaj! Eu sunt! Nu vă temeți» (Mt 14,27)" (Ana Maria P. - Izvoare).

"Viișoara este locul unde divinul se întâlnește cu umanul și unde iubirea este nemărginită, iar bucuria de «a fi» se trăiește din plin. Această experiență alături de surorile din Mănăstirea de clauzură "Maica Unității" merită trăită de oricine, deoarece vocile suave și rugăciunile înălțate de surori penetrează întreaga ființă, iar clipele de liniște și pace interioară nu se pot găsi decât în intimitatea acelei tăceri și vibrații profunde unde te regăsești doar tu cu el. Zilele alături de surorile guanelliene, de părintele Tamaș și de tinere m-au făcut să trăiesc timpul mereu la prezent, iar frumusețea și bucuria întregului grup n-au impus bariere și nici limite, deoarece totul s-a trăit la unison" (Luminița R. - Iași).

"Imaginea olarului (Dumnezeu olar) propusă în aceste zile a făcut să crească în mine credința, credință de a mă lăsa modelată de el, de a mă încredința grijii lui, pentru că acest olar divin nu creează oale nevrednice, e adevărat că uneori înfruntă un lut mai capricios, dar aceasta nu înseamnă că îl da deoparte, ci cu răbdare și perseverența ajunge la un rezultat uimitor. Au fost zile pline de pace și lumina, mulțumesc surorilor, părintelui și lui Dumnezeu pentru că mi-au oferit această posibilitate de a participa la acest campus și îmi doresc ca pe viitor să fiu un lut ușor de modelat, astfel încât olarului să-i facă plăcere că sunt în mâinile lui" (Alina C. - Moinești).

"Aceste zile pentru mine au fost cu totul altfel, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, am reușit să mă deschid și să întreb tot ce aveam neclar. A fost prima experiență unde am văzut mediul de viață a surorilor benedictine. Când am ajuns acolo și le-am văzut după gratii, am simțit ceva cu adevărat înfricoșător. Diferite întrebări legate de viața lor îmi răsunau în minte, iar surorile prin disponibilitatea lor m-au ajutat să le găsesc câte un răspuns. Le mulțumesc fetelor, surorilor și părintelui pentru că de la fiecare am învățat câte ceva" (Ana-Maria C. - Moinești).

"Am avut bucuria de a lua parte la exercițiile spirituale care s-au ținut la Surorile Benedictine din Viișoara. Deși nu a fost prima experiență, am trăit-o altfel. A fost cu adevărat un timp special în care am încercat și cred că am reușit, zic eu, să aprofundăm cuvântul lui Dumnezeu și asta doar cu ajutorul pr. Petru Tamaș și al surorilor din Congregația «Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe». Ușor-ușor îmi dau seama că adevărata fericire vine atunci când reușim cu adevărat să-l căutăm și să-l cunoaștem pe Domnul. Trebuie să ne bazăm pe ceea ce suntem și să ignorăm pe cât posibil ceea ce avem. Datorită acestor zile petrecute cu Dumnezeu am prins forța cu care trebuie să înaintez în viață. Am avut oportunitatea de a înțelege cu adevărat că Domnul este «olarul» și doar de el trebuie să mă las «modelata». Tot în aceste zile, alături de persoanele din grup, m-am simțit un ucenic al Domnului, fiind acolo doar pentru a se pregăti să vestească și să trăiască Evanghelia. Adevărată familie se formează acolo unde se aduna în Cristos și pentru Cristos. Sunt absolut convinsă că viața nu are niciun farmec dacă încă nu întâlnești adevărata iubire a lui Isus. A fost un timp minunat, un timp care a rămas de altfel sculptat în inimă" (Rafaela - Scheia).

Sr. Victoria Pop
și sr. Tatiana Gheghici

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment vor fi disponibile pe site-ul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe": www.surorileguanelliene.ro, în secțiunea Activități.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat