Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileu de 25 de ani de viață consacrată la Surorile Oblate Asumpționiste

Există în viață momente de har, momente în care Dumnezeu pare mai aproape. Tocmai acest lucru l-au simțit surorile noastre Angela Bitiușcă, Monica Ante, Ana-Maria Dorcu și Tereza Dămătăr la jubileul lor de 25 de ani de viață consacrată, de viață de Oblată, adică oferită cu entuziasmul și cu generozitatea tinereții și a vieții adulte de astăzi.

Acum 25 de ani, cu o lună înainte de căderea comunismului, la 21 noiembrie 1989, în biblioteca Decanatului de Bacău, în prezența Excelenței Sale Petru Gherghel episcop de Iași, și a câtorva preoți printre care Mons. Ștefan Erdeș, de pioasă amintire, fratele sorei Josefa Erdeș, surorile noastre făceau primele lor voturi fără să știe ce le va oferi viitorul, cu o abandonare sfântă și îndrăzneață în mâinile lui Dumnezeu. Ele au dat mărturia profetică în imitarea lui Cristos cel curat, sărac și ascultător, total consacrat măririi Tatălui și iubirii față de frații și surorile sale.

Și acum, în momentul în care ele rememorează șirul anilor, sunt cuprinse de sentimente de recunoștință și de laudă exprimate prin cuvinte și gesturi emoționante și prin aducerea de mulțumire cea mai puternică, sfânta Liturghie.

După Paris, este rândul Parohiei Bacău-centru să le primească pe surorile noastre jubiliare, marți 26 august 2014. În prezența Excelenței Sale ep. Petru Gherghel, a unui mare număr de preoți și a unei comunități numeroase, surorile noastre l-au preamărit pe Dumnezeu pentru bunătatea sa, pentru predilecția sa, pentru fidelitatea cu care le-a însoțit pe servitoarele sale de-a lungul acestor 25 de ani de serviciu în favoarea omului, imagine a lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei a fost făcută o scurtă prezentare a Congregației de către sora Bernadetta Zediu, superioară continentală, prezentare care a cuprins și istoria Oblatelor la Bacău, oraș încărcat de multe amintiri pentru noi.

Omilia, făcută de Excelența Sa ep. Petru Gherghel, a pus în evidență rolul fundamental al chemării lui Dumnezeu în viața unei persoane și fericirea de a-i răspunde cu umilință, bucurie, dăruire. Numeroase exemple au ilustrat faptul că Dumnezeu, atunci când cheamă, este fidel pentru totdeauna, dar rămâne ca noi să ne aducem aportul în această relație preferențială.

La sfârșitul Liturghiei a fost rândul sorei Angela Bitiușcă, superioară regională și una dintre surorile jubiliare, să își înalțe glasul plin de mulțumiri față de Dumnezeu pentru această zi binecuvântată de jubileu și față de persoanele prin care El a lucrat de-a lungul anilor, construindu-le vocația.

Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun
Pentru că veșnică este îndurarea lui!
(Ps 118)

Cuvintele Psalmului 118 sunt cele care au exprimat cel mai bine sentimentele care erau în inimile surorilor în acest moment de bilanț.

Dar un jubileu atât de mare trebuia sărbătorit și în satul natal al surorilor. Duminică, 31 august 2014, la Butea, comunitatea era în mare fierbere căci patru dintre membrele ei aduceau mulțumiri lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de viață în serviciul lui Dumnezeu și al oamenilor. Liturghia, celebrată de tinerii preoți din familiile surorilor și de parohul satului a emoționat sufletele creștinilor și biserica a răsunat de cântări frumoase. Erau prezente un mare număr de surori Oblate care, după Liturghie, au fost invitate la o agapă frățească la sora Angela Bitiușcă.

Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun,
Pentru că veșnică este îndurarea lui! (Ps 118)

Cine i-ar putea mulțumi îndeajuns lui Dumnezeu pentru binefacerile cu care ne-a copleșit pe toți și pentru iubirea Lui constantă? Poate că o viață oferită cu generozitate pentru frați ar putea reprezenta o palidă mulțumire!

Sora Elisabeta Balint
 


lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat