Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": Campusul pentru copii "ACCeptă și participă la minunile lui Isus"

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău a organizat un campus pentru copiii din grupul ACC parohial, cu tema "ACCeptă și participă la minunile lui Isus", în localitatea Poiana Micului din județul Suceava, în perioada 27-30 august 2014.

Acest campus a constituit de fapt încununarea activității "ACCeptă și participă la minunile lui Isus" cu motto-ul "Cinci pâini și doi pești", care a avut loc sâmbătă, 2 august 2014, în Parohia "Fericitul Ieremia" Bacău, la inițiativa responsabililor sectorului copii al Federației Acțiunii Catolice din România în vederea cunoașterii scopului și misiunii Acțiunii Catolice. În acea zi, Ramona Laslău și Bernadeta Farțade-Gabor, consilieri naționali ai sectorului copii din Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" Iași, împreună cu părintele Florin-Petru Sescu, asistent spiritual național al sectorului copii, în colaborare cu părintele vicar Marcelin Blaj, cu sr. Ana Horvat și câțiva tineri din parohie, au antrenat copiii, membrii și simpatizanți ai Acțiunii Catolice, într-o activitate dinamică, distractivă și formativă prin care s-a dorit aprofundarea cunoștințelor despre Acțiunea Catolică, rolul și importanța fiecărui membru în acceptarea și particparea la minunile lui Isus.

Campusul nonformal și distractiv, care a încununat activitatea de la începutul lunii august, a avut drept obiectiv principal socializarea și adaptarea copiilor la provocărilor societății contemporane, cu ajutorul lui Isus care ne cheamă să ACCeptăm și să participăm la minunile sale. Participanții la campus au inclus copii și părinți din Parohia "Fericitul Ieremia" Bacău, înconjurați de grija și dragostea pr. vicar Marcelin Blaj, a sr. Ana Horvat și a responsabilei grupului ACC din parohie, Celina Salca. Activitățile campusului au inclus momente formative care au ilustrat tema propusă, momente liturgice, momente recreative, activități interactive, și un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina.

Programul campusului a debutat cu un moment de destindere, iar spre seară am participat la sfânta Liturghie împreună cu cei din comunitatea Poiana Micului, în biserica parohială "Sfântul Ioan Paul al II-lea", unde am trăit momente unice pentru că ne rugam în prima biserică din lume dedicată acestui mare sfânt.

După sfânta Liturghie, cu mic cu mare, am participat cu entuziasm la un moment recreativ. Renunțând la comunicarea virtuală, pe internet sau alte mijloace moderne de comunicare, organizatorii și-au propus să cultive în copii comunicarea interpersonală și comunitară, abilitățile practice și să-i invite pe aceștia să acorde mai mult timp reflecției și dezvoltării personale.

A doua zi am vizitat o bună parte a Bucovinei, cu minunate obiective istorice și turistice, după ce am văzut cu ochii sufletului și ai minții o seamă de mănăstiri în care am simțit că suntem foarte aproape de Dumnezeu. Am văzut "urme de dragoste" lăsate posterității, am cunoscut localnici și obiceiuri tradiționale păstrate cu sfințenie.

Tot ce ne înconjura vorbea atât de mult despre extraordinara forță care a asigurat continuitatea neamului românesc prin credință, prin limbă și prin cultură, manifestată plenar în toate formele. Nu-i aceasta o minune?

În a treia zi am făcut o excursie prin împrejurimi, am pășit pe plaiuri superbe în cutezanța formelor, armonia culorilor a Obcinelor Bucovinei învăluită în mantia pădurilor de conifere și de parfumul rășinilor. Copiii au avut prilejul să asculte câte ceva din simfonia naturii în care cântecul păsărilor este acompaniat de foșnetul masivelor păduri de conifere, să mănânce mure și să culeagă plante pentru ceai.

Acolo s-a împlinit un dor și suntem datori să împărtășim tuturor că pe aceste meleaguri am simțit fiorul veșniciei..., așa încât Domnul a vorbit printr-o fetiță din cadrul grupului, Ioana, care a exclamat: "Dumnezeu este magic!" în sensul că El a creat totul, și acest tot este dăruit omului. Nu-i aceasta oare o altă minune?

În amurg toți ne-am cufundat într-o lume de basm pentru că, de pe înălțimile munților, copiii au văzut stelele mai "galbene", iar în jurul focului de tabără fiecare a copt propria lui pâiniță, apoi s-a țesut un dans și o atmosferă minunată. Entuziasmul copiilor a fost molipsitor.

În ultima zi a campusului am pășit cu bucurie în valea credinței de la Cacica, acolo unde am îndrăznit să o prindem de mână pe mama noastră cerească sfânta Fecioară Maria pentru a ne ruga împreună cu ea în sanctuarul dedicat ei, ne-am rugat pentru familiile noastre, pentru binefăcătorii noștri, pentru pace în lume și pentru toți copiii din lume care suferă din cauza lipsurilor. Tot la Cacica am coborât în salina care coboară spre inima pământului, unde am simțit că Dumnezeu e prezent ca peste tot.

Înainte de a ne întoarce acasă am avut parte de un spectacol aviatic pe aeroportul din Suceava, care preț de câteva zeci de minute ne-a înălțat privirea, dar mai ales inimile, gândindu-ne că Dumnezeu este prezent și în cer și pe pământ. Cât de minunat e Dumnezeu și lucrările sale!

Am simțit în acest campus mereu un duh de generozitate, de atenție, de participare, o căldură care ne încălzea sufletele și familiile. Suntem încredințați că trăirea noastră, o dată cunoscută de creștinii din parohia noastră și nu numai, prin aceste mărturii de credință în Dumnezeu, va revărsa cu dărnicie și peste noi harul său și vom iniția Acțiunea Catolică a Adulților.

Așteptăm împlinirea unei alte minuni...

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toți și tot ceea ce este al lui!

A consemnat familia Fodor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-30 august: Bacău "Fericitul Ieremia": Campusul pentru copii "ACCeptă și participă la minunile lui Isus"


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat