Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (31 august 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În itinerarul duminical cu Evanghelia lui Matei ajungem astăzi la punctul crucial în care Isus, după ce a verificat că Petru și ceilalți unsprezece au crezut în El ca Mesia și Fiu al lui Dumnezeu, "a început să le arate că trebuia să meargă la Ierusalim și să sufere multe..., să fie ucis, iar a treia zi să învie" (16,21). Este un moment critic în care reiese contrastul dintre modul lui Isus de a gândi și cel al discipolilor. Petru chiar simte datoria de a-l certa pe Învățător, pentru că nu poate să atribuie lui Mesia un sfârșit așa de infam. Atunci Isus, la rândul, său, îl ceartă dur pe Petru, îl repune "în rând", pentru că nu gândește "la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor" (v. 23) și fără să-și dea seama face partea satanei, ispititorul.

Asupra acestui punct insistă, în liturgia din această duminică, și apostolul Paul, care, scriind creștinilor din Roma, le spune: "Nu vă conformați lumii acesteia - a nu intra în schemele acestei lumi -, ci schimbați-vă prin înnoirea minții ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu" (Rom 12,2).

De fapt, noi creștinii trăim în lume, pe deplin inserați în realitatea socială și culturală a timpului nostru, și este corect așa: însă acest lucru comportă riscul ca să devenim "lumești", riscul ca "sarea să-și piardă gustul", așa cum ar spune Isus (cf. Mt 5,13), adică creștinul să se "dilueze", să piardă încărcătura de noutate care îi vine de la Domnul și de Duhul Sfânt. În schimb ar trebui să fie contrariul: când în creștini rămâne vie forța Evangheliei, ea poate să transforme "criteriile de judecată, valorile determinante, punctele de interes, liniile de gândire, izvoarele inspiratoare și modelele de viață" (Paul al VI-lea, Exortația apostolică Evangelii nuntiandi, 19). Este trist să găsim creștini "diluați", care par vin îndoit cu apă și nu se știe dacă sunt creștini sau lumești, așa cum vinul îndoit cu apă nu se știe dacă e vin sau apă! Este trist acest lucru. Este trist a găsi creștini care nu mai sunt sarea pământului și știm că atunci când sarea își pierde gustul, nu mai folosește la nimic. Sarea lor a pierdut gustul pentru s-au încredințat spiritului lumii, adică au devenit lumești.

De aceea este necesar să ne reînnoim încontinuu luând din limfa Evangheliei. Și cum se poate face asta în practică? Înainte de toate tocmai citind și meditând Evanghelia în fiecare zi, așa încât cuvântul lui Isus să fie mereu prezent în viața noastră. Amintiți-vă: vă va ajuta să purtați mereu cu voi Evanghelia: o mică Evanghelie, în buzunar, în geantă, și să citiți din ea în timpul zilei un text. Dar mereu cu Evanghelia, pentru că înseamnă a purta Cuvântul lui Isus și a-l putea citi. În afară de asta, participând la Liturghia duminicală, unde îl întâlnim pe Domnul în comunitate, ascultăm Cuvântul său și primim Euharistia care ne unește cu El și între noi; și apoi sunt foarte importante pentru reînnoirea spirituală zilele de reculegere și de exerciții spirituale. Evanghelia, Euharistia și rugăciunea. Nu uitați: Evanghelia, Euharistia, rugăciunea. Grație acestor daruri ale Domnului putem să ne conformăm nu lumii, ci lui Cristos și să-l urmăm pe calea sa, calea "pierderii propriei vieți" pentru a o afla (v. 25). "A o pierde" în sensul de a o dărui, a o oferi din iubire și în iubire - și asta comportă jertfa, chiar crucea - pentru a o primi din nou purificată, eliberată de egoism și de ipoteca morții, plină de veșnicie.

Fecioara Maria ne precede mereu pe acest drum; să ne lăsăm conduși și însoțiți de ea.

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Luni, 1 septembrie, în Italia, se celebrează Ziua pentru păstrarea creației, promovată de Conferința Episcopală. Tema din acest an este foarte importantă: "A educa la păstrarea creației, pentru sănătatea satelor noastre și a orașelor noastre". Îmi doresc ca să se întărească angajarea tuturor, instituții, asociații și cetățeni, pentru ca să fie salvgardată viața și sănătatea persoanelor respectând și ambientul și natura.

Salut pe toți pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi pelerinii din Santiago de Chile, Pistoia, San Giovanni Biano și Albano Sant'Alessandro (Bergamo); pe tinerii din Modena, Bassano del Grappa și Ravenna; grupul numeros de motocicliști din poliție și fanfara poliției. Ar fi frumos, la sfârșit, s-o auzim cântând...

Un salut special adresez parlamentarilor catolici, reuniți pentru a 5-a întâlnire internațională, și îi încurajez să trăiască rolul delicat de reprezentanți ai poporului în conformitate cu valorile evanghelice.

Ieri am primit o familie numeroasă din Mirabella Imbaccari, care mi-a adus salutul întregii localități. Vă mulțumesc vouă tuturor din această localitate pentru afect. Îi salut pe participanții la întâlnire "Scholas": continuați în angajarea voastră cu copiii și cu tinerii, muncind în educație, în sport și în cultură; și vă doresc o partidă frumoasă, mâine, la Stadionul Olimpic!

Văd aici tinerii care aparține sindicatului plasticienilor. Fiți fideli față de motoul vostru: este foarte periculos a merge singuri pe câmpii și în viață. Mergeți mereu împreună.

Vă doresc o duminică frumoasă, vă cer să vă rugați pentru mine și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat