Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Parohul de Gaza în audiență la papa Francisc

Apropierea păstorului

De Nicola Gori

I-a dus papei Francisc acel "mulțumesc" al enoriașilor săi din Gaza, o mică turmă de doar 136 de suflete care a trăit drama conflictului susținută de apropierea păstorului și de rugăciunea întregii Biserici. Primit în audiență de Pontif în dimineața de vineri 29 august 2014, părintele Jorge Hernández Zanni, călugăr din institutul "Cuvântul Întrupat" și paroh la "Sfânta Familie" din Gaza, devine glas - în acest interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano - al recunoștinței credincioșilor pentru apropierea manifestată lor în mai multe ocazii de Francisc.

- Care sunt primele dumneavoastră impresii după întâlnirea cu papa?

Colocviul cu papa Francisc a fost un har. Niciodată nu m-aș fi așteptat la asta. În timpul zilelor de război la Gaza, Pontiful a trimis parohiei un mesaj via e-mail. Imediat i-am informat pe toți credincioșii despre acest dar. Nu vă imaginați alinarea pe care au avut-o, numai datorită faptului că papa ne are la inimă pe noi toți.

- Care este conținutul mesajului?

Înainte de toate, papa Francisc ne-a încurajat să mergem mereu înainte, să dăm mărturia noastră, să fim "sare a pământului". A făcut referință la viziunea supranaturală a prezenței creștinilor în acel loc. Să nu uităm că din aproape două milioane de locuitori la Gaza, creștinii sunt 1.350, dintre care 136 catolici și restul ortodocși. O minoritate importantă. Și faptul că Pontiful se ocupă de noi este un gest semnificativ.

- Și astăzi ce a reprezentat audiența cu papa?

Acum, cu această întâlnire am avut aceeași certitudine: păstorul este prezent printre credincioșii săi, oferă încurajare și sfaturi înțelepte. Este un har enorm pentru noi.

- Cum este situația actuală în Fâșie?

Slavă Domnului a fost concordat o încetare durabilă a focului, cel puțin pentru a da posibilitatea de a se întoarce la negocierile din Egipt. Și acest lucru este pentru noi un mare har, pentru că persoanele nu mai rezistă. În afară de daune, de frică, situația a devenit insuportabilă pentru ambele părți aflate în conflict.

- În acest moment care este opera desfășurată de parohia dumneavoastră?

Parohia "Sfânta Familie" este unica din Gaza. În timpul conflictului am găzduit peste 1.200 de persoane care fugeau din casele lor. Mărturia noastră a fost una de caritate. Am primit, am sprijinit și am susținut în durere mulți refugiați, chiar dându-le ajutoare materiale, grație lui Caritas International care ne-a fost mereu aproape. Trebuie să spun că am avut mereu sprijinul necondiționat al patriarhiei latine de Ierusalim. Patriarhul Twal personal s-a ocupat să avem ajutoarele umanitare și el însuși a telefonat de mai multe ori comunității noastre. Cel care a trăit un război știe valoarea extraordinară a acestor gesturi. Iată prezența Bisericii: o mărturie caritativă fermă. Din păcate, am avut și trei victime din comunitatea noastră creștină.

- Câte persoane lucrează în parohie?

În afară de mine, care sunt parohul, este un alt preot din institutul "Cuvântul Întrupat", părintele Mario, care vine din Brazilia, și apoi călugărițele din trei congregații: surorile Maicii Tereza, dominicanele Rozariului și institutul "Fecioara din Matará" din Argentina. Toate cele trei congregații ajută în parohie, unele în asistența dată copiilor neputincioși, altele în cele trei școli creștine, care sunt cele mai bune din Gaza. Sunt frecventate și de musulmani și reprezintă locuri pentru a favoriza un dialog de viață între religii.

- Ce dezvoltări vă imaginați pentru viitorul proces de pace?

Nu este simplu; în general se reîncepe de la capăt, fie la nivel parohial fie la nivel civil. Persoanele se întorc pentru a încerca să continue viața. Este greu de prevăzut ce se va întâmpla. Oricum aș vrea să mulțumesc în mod deschis tuturor celor care în aceste săptămâni de conflict ne-au scris, ne-au telefonat, au oferit rugăciunile lor și suferințele lor pentru noi. Pentru noi este foarte important. Cer încă tuturor să continue să se roage pentru noi. Este fundamental, avem nevoie de asta.

(După L'Osservatore Romano, 30 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat