Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Florești: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

Sâmbătă, 23 august 2014, începând cu ora 17.00 a avut loc sfințirea bisericii din localitatea Florești, comuna Scorțeni, județul Bacău, având ca protectoare pe Sfânta Fecioară Maria, Regină. Celebrarea a fost prezidată de episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, împreună cu episcopul auxiliar, PS Aurel Percă și episcopul auxiliar de București, PS Cornel Damian. Pe lângă Preasfințiile sale, la sărbătoare au participat un mare număr de preoți care s-au alăturat credincioșilor, adunați în număr mare.

Evenimentul a fost unul mult așteptat de credincioși, deoarece finalizarea construirii acestui lăcaș a durat mult și a fost realizată prin efortul multor persoane. Până în anul 2000, Liturghia se celebra într-o biserică ce era într-o stare avansată de deteriorare a structurii de rezistență și a finisajelor. Preotul nou-venit în acest sat, pr. Mihai Dumitru, a decis să dărâme biserica și în locul acesteia să construiască una mai mare și mai frumoasă. Astfel, biserica construită este un răspuns la rugăciunile credincioșilor care își doreau un loc mai bun și mai frumos pentru a-l găzdui pe Dumnezeu. Noul lăcaș de cult, cu hramul la 22 august, sub patronajul Sfintei Fecioare Maria, Regină, este construit din beton armat și bolțari, având lungimea de 31 m, lățimea de 12 m și înălțimea de 32 m.

Episcopii și ceilalți preoți prezenți la acest moment au fost întâmpinați cu sare, pâine și flori, așa cum este tradiția, de către fiii satului aranjați și pregătiți de sărbătoare. Pe treptele din fața bisericii a avut loc deschiderea celebrării, iar în jurul bisericii se aflau pregătiți nașii cu eșarfe, care țineau în mâini o pânză albă, simbol al curăției și al păcii.

Rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă, incensarea altarului și a bisericii, iluminarea altarului și a lăcașului de cult, împodobirea altarului au fost elemente centrale ale ritului de sfințire a bisericii. De asemenea, un moment important l-a reprezentat așezarea la baza altarului a relicvelor sfinților papa Ioan al XXIII-lea și papa Ioan Paul al II-lea, precum și o relicvă a fericitului episcop Anton Durcovici.

La finalul Liturghiei au avut loc mulțumirile și fiecare invitat de onoare a luat cuvântul și a oferit credincioșilor multe învățături, care au atins sufletele celor prezenți. De asemenea, PS Petru Gherghel a oferit distincții și diplome de onoare preoților parohi, prezenți în această comunitate pe timpul construcțiilor și care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult, și anume părintelui Mihai Dumitru, paroh între anii 1999-2005, părintelui Bogdan Răchiteanu, paroh între anii 2005-2012, și părintelui Daniel Budău, paroh din 2012 și până în prezent.

Actualul paroh al comunității, pr. Daniel Budău, a prezentat un scurt istoric al lucrărilor, scoțându-i în evidență pe cei care au contribuit la înălțarea bisericii și mulțumindu-le tuturor pentru interesul acordat.

Adina Otilia Aron
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat