Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Campusuri pentru tineri și pentru copii

Tinerii din Traian au mers în campus la Horpaz, lângă Iași, în zilele de 18 și 19 august 2014, pentru a se pregăti ca animatori pentru campusul dedicat copiilor, care s-a desfășurat acasă. la Traian, în perioada 20-24 august.

Campus cu tinerii la Horpaz

Luni și marți, 18 și 19 august 2014, a avut loc la Horpaz, lângă Iași campusul pentru tinerii din comunitatea Traian (NT), având ca fundal ideea: "Viața e mai mult decât atât!"

Tinerii au plecat luni dimineață însoțiți de părintele paroh și de doi seminariști spre casa de vacanță a Seminarului din Iași, unde aveau să aibă loc activitățile, aceasta fiind situată într-un loc foarte frumos și liniștit din apropierea orașului. Aici au pregătit și au asigurat buna desfășurare a campusului cu copiii. După ce au stabilit, explicat și probat jocurile, au învățat dansurile ce au urmat a fi transmise celor mici. După-amiază a avut loc ieșirea în oraș, iar mai apoi la Lacul Ciric, momente în plus de relaxare și stat împreună. Seara a fost ocupată de o sfântă Liturghie, urmând un grătar, iar ziua cea lungă s-a terminat în forță cu un moment de distracție, încă o serie de dansuri.

Ziua de marți a început așa cum s-a terminat precedenta, înviorarea de dimineață având loc pe ritmul muzicii. După altă rundă de jocuri și sfânta Liturghie de la ora prânzului, tinerii și-au strâns bagajele și au făcut curățenie in casă. Au plecat apoi la frumoasa mănăstire Hadâmbu, unde s-au bucurat de un ultim moment de destindere înainte de întoarcerea acasă.

În aceste zile tinerii au învățat cât de important e lucrul in echipă, ce multe beneficii are o bună colaborare și au ajuns să se cunoască mai bine după timpul în plus petrecut împreună.

Profitând de cadrul liniștit, părintele paroh a reușit să le vorbească despre multe lucruri, printre altele transmițându-le că faptele mici sunt cele ce fac diferența, că trebuie să descopere ceva bun în orice și să se bucure mai mult de minunățiile și perfecțiunea naturii.

Sperăm că roadele acestor două zile se vor vedea la campusul cu copiii, 20-24 august 2014, unde tinerii vor fi animatori și vor pune în practică cele învățate.

*

Campus cu copiii la Traian

În perioada 20-24 august 2014 a avut loc în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Traian campusul pentru copiii din comunitate. Aceștia, în jur de 60 la număr, au fost coordonați de aproximativ 20 de tineri animatori.

Tema campusului a fost: "Viața e mai mult decât atât", iar din povestea pescărușului Johnatan, ce le-a fost prezentată treptat în decursul acestor zile, copiii au avut de învățat multe lucruri, printre care acela că nu trebuie să renunțe niciodată la visul lor, că trebuie să găsească în ei curajul necesar pentru a se detașa de mulțime și a se face remarcați, indiferent de criticile celorlalți.

Împărțiți în patru grupe, în funcție de vârstă - Tigrișorii, Pinguinii, Aligatorii și Delfinii - au participat activ și cu mult entuziasm la tot ce a fost programat și organizat special pentru ei. S-au adunat în fiecare dimineață la ora 9.00 cu zâmbetul pe buze și gata să își înceapă frumos ziua, prin bansuri. Bucuria cea mare a fost de partea animatorilor să îi vadă pe copii cum se distrează, cântă și dansează împreună. Au urmat apoi jocurile, unde copiii, îndrumați și atent supravegheați de animatori, au dat totul pentru echipă, mânați de dorința arzătoare de a câștiga și de a se simți cei mai buni. Pe lângă spiritul competitiv și calitățile fizice, copiilor li s-a solicitat atât îndemânarea, cât și creativitatea atunci când au trebuit să își confecționeze șepcuțe și pancarta echipei, precum și atunci când au compus imnul și sloganul, bineînțeles, ajutați mereu de animatori. Un sfert de oră a fost rezervat zilnic citirii și explicării poveștii pescărușului Johnatan ce sugera ideea călăuzitoare a campusului: "Viața e mai mult decât atât". De la ora 12.30 până la 15.30 au avut parte de o pauză, ca mai apoi să se întoarcă cu forțe noi pentru altă serie de jocuri și dansuri. Fiecare zi s-a încheiat cu sfânta Liturghie de seară de la ora 19.00, unde copiii au avut ocazia să prezinte cântecele noi pe care le-au învățat, iar predicile părintelui paroh au fost adresate tot celor mici.

Pentru sâmbătă după-amiaza a fost programată o activitate specială, aceea de ecologizare a satului, provocare căreia copiii i-au răspuns afirmativ și au îndeplinit-o cu multă sârguință. Bucuria de pe fețele lor, stârnită de ideea că au făcut un bine pentru locul în care trăiesc, a fost evidentă și molipsitoare.

Finalul oficial al campusului a fost duminică, 24 august, după sfânta Liturghie de la ora 9. Atunci copiii au avut ocazia să își prezinte în fața comunității imnul și sloganul echipelor, precum și bansurile învățate. Regretul că au ajuns la final s-a citit pe chipurile lor, însă tot ceea ce pot face e să aștepte cu nerăbdare campusul de anul viitor și să își amintească cu mare plăcere de cel de anul acesta.

În această perioadă ce i-a unit mai puternic, copiii au învățat ce înseamnă competiția, corectitudinea și respectul, dar cel mai important lucru au descoperit că drumul spre reușită e mai ușor când e făcut împreună.

Să sperăm că animatorii și-au găsit răsplata muncii depuse în fericirea și mulțumirea din ochii celor mici, precum și în lecțiile pe care au avut ocazia să le învețe din această frumoasă experiență.

Multe mulțumiri sincere tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestor zile, animatorilor, seminariștilor, membrilor comunității care ne-au susținut și tuturor celorlalți, dar în special părintelui paroh, Edi Patrașcu.

Bianca Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 18-19 august: Traian (NT): Campus pentru tineri la Horpaz (IS)

- 20-24 august: Traian (NT): Campus pentru copii


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat