Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Logodna - școala dragostei

Cursurile pentru logodnici la care am participat în zilele de 1 și 2 august 2014, coordonate de pr. Felician Tiba ne-au ajutat să înțelegem în primul rând faptul că, pentru a avea familii autentice, este necesară o pregătire temeinică a viitorilor soți.

Sfinția sa a reiterat învățătura bimilenară a Bisericii conform căreia Dumnezeu este izvorul iubirii umane, că prin sacramentul Căsătoriei cei doi, unul prin celălalt, îl primesc pe Dumnezeu, într-o comuniune și comunitate de persoane, ca imagine a Sfintei Treimi.

În continuare, doamna Eugenia Dămătăr ne-a vorbit despre Căsătorie, ca vocație, ca un drum al sfințeniei reciproce a soților ce are ca finalitate îndeplinirea idealului oricărui creștin - mântuirea sufletului. Am înțeles cu toții că acest drum pe care vom porni din ziua căsătoriei nu va fi ușor, însă, la fel ca și în orice altă vocație (preoțească, viața consacrată etc.), este nevoie de multă credință, speranță și iubire, fără de care acest periplu poate fi greu, dacă nu chiar imposibil.

Un alt aspect important pe care părintele ni l-a prezentat este actul conjugal, expresie a dăruirii totale de sine a soților, apogeu al cunoașterii. Acesta trebuie trăit în mod profund, doar în cadrul Căsătoriei, devenind astfel o sărbătoare. De aici rezultă sacralitatea actului conjugal, care, pentru a fi conform cu planul divin, trebuie să privească mereu binele soților (unirea) și transmiterea vieții (procrearea). Astfel, doamna Maria Gherguț ne-a prezentat pericolul separării celor două trăsături ale actului conjugal, în special prin folosirea metodelor contraceptive, care sunt împotriva vieții și, implicit, împotriva lui Dumnezeu, denaturând demnitatea persoanei și banalizând sexualitatea. Însă, înțelepciunea divină a dăruit omului un dar unic și minunat, fertilitatea. Metodele naturale de reglementare a nașterilor vin în sprijinul maternității și paternității responsabile, prin cunoașterea ritmului biologic al femeii. Dintre acestea, Metoda Ovulației Billings este cea mai sigură (97,8%) pentru a planifica nașterile. Aceasta, însă, cere multă cooperare din partea ambilor soți, ducând la o înțelegere mai profundă a sexualității umane și a faptului că noi suntem colaboratori ai lui Dumnezeu în actul creației.

În ultima parte a cursului, doamna psiholog Iuliana Petruț ne-a prezentat o serie de aspecte psihologice și pedagogice care privesc familia, dar și pe fiecare membru în parte, în diversitatea masculinității și feminității lor. Aspectele practice (teste de personalitate, de ierarhie a valorilor, a așteptărilor în căsătorie) ne-au adus în prim plan importanța dialogului permanent între soți, a comunicării eficiente, a deschiderii și disponibilității către celălalt, căci în familie, binele comun este mai important decât binele propriu.

Îndemnăm pe toți cei care doresc să îmbrățișeze această vocație, care este viața de familie, să participe cu încredere la astfel de cursuri pentru logodnici, pentru că societatea are nevoie de familii autentice.

Bianca Pascaru și Constantin Antohe

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-2 august: Traian: Logodna - școala dragostei


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat