Traian: Logodna - şcoala dragostei
Cursurile pentru logodnici la care am participat în zilele de 1 şi 2 august 2014, coordonate de pr. Felician Tiba ne-au ajutat să înţelegem în primul rând faptul că, pentru a avea familii autentice, este necesară o pregătire temeinică a viitorilor soţi.
Sfinţia sa a reiterat învăţătura bimilenară a Bisericii conform căreia Dumnezeu este izvorul iubirii umane, că prin sacramentul Căsătoriei cei doi, unul prin celălalt, îl primesc pe Dumnezeu, într-o comuniune şi comunitate de persoane, ca imagine a Sfintei Treimi.
În continuare, doamna Eugenia Dămătăr ne-a vorbit despre Căsătorie, ca vocaţie, ca un drum al sfinţeniei reciproce a soţilor ce are ca finalitate îndeplinirea idealului oricărui creştin - mântuirea sufletului. Am înţeles cu toţii că acest drum pe care vom porni din ziua căsătoriei nu va fi uşor, însă, la fel ca şi în orice altă vocaţie (preoţească, viaţa consacrată etc.), este nevoie de multă credinţă, speranţă şi iubire, fără de care acest periplu poate fi greu, dacă nu chiar imposibil.
Un alt aspect important pe care părintele ni l-a prezentat este actul conjugal, expresie a dăruirii totale de sine a soţilor, apogeu al cunoaşterii. Acesta trebuie trăit în mod profund, doar în cadrul Căsătoriei, devenind astfel o sărbătoare. De aici rezultă sacralitatea actului conjugal, care, pentru a fi conform cu planul divin, trebuie să privească mereu binele soţilor (unirea) şi transmiterea vieţii (procrearea). Astfel, doamna Maria Gherguţ ne-a prezentat pericolul separării celor două trăsături ale actului conjugal, în special prin folosirea metodelor contraceptive, care sunt împotriva vieţii şi, implicit, împotriva lui Dumnezeu, denaturând demnitatea persoanei şi banalizând sexualitatea. Însă, înţelepciunea divină a dăruit omului un dar unic şi minunat, fertilitatea. Metodele naturale de reglementare a naşterilor vin în sprijinul maternităţii şi paternităţii responsabile, prin cunoaşterea ritmului biologic al femeii. Dintre acestea, Metoda Ovulaţiei Billings este cea mai sigură (97,8%) pentru a planifica naşterile. Aceasta, însă, cere multă cooperare din partea ambilor soţi, ducând la o înţelegere mai profundă a sexualităţii umane şi a faptului că noi suntem colaboratori ai lui Dumnezeu în actul creaţiei.
În ultima parte a cursului, doamna psiholog Iuliana Petruţ ne-a prezentat o serie de aspecte psihologice şi pedagogice care privesc familia, dar şi pe fiecare membru în parte, în diversitatea masculinităţii şi feminităţii lor. Aspectele practice (teste de personalitate, de ierarhie a valorilor, a aşteptărilor în căsătorie) ne-au adus în prim plan importanţa dialogului permanent între soţi, a comunicării eficiente, a deschiderii şi disponibilităţii către celălalt, căci în familie, binele comun este mai important decât binele propriu.
Îndemnăm pe toţi cei care doresc să îmbrăţişeze această vocaţie, care este viaţa de familie, să participe cu încredere la astfel de cursuri pentru logodnici, pentru că societatea are nevoie de familii autentice.
Bianca Pascaru şi Constantin Antohe
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
1-2 august: Traian: Logodna - şcoala dragostei
lecturi: 10.