Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CEI: "Europa oarbă și surdă cu privire la persecutarea creștinilor"

Europa este "distrată și indiferentă, oarbă și mută în fața persecuțiilor ale căror victime sunt astăzi sute de mii de creștini". Asta afirmă președinția CEI într-un "apel" cu care convoacă și o zi de rugăciune, la 15 august 2014, pentru creștinii persecutați.

CEI leagă denunțarea sa cu apropiata călătorie a Papei în Coreea și cu istoria Bisericii coreene, făcută în parte din martiri. Tema călătoriei papale, amintește președinția CEI, este "Tineri din Asia! Treziți-vă! Gloria martirilor strălucește peste voi: «Dacă am murit cu Cristos, credem că vom și trăi împreună cu El»".

"Sunt cuvinte - afirmă episcopii - pe care am vrea ca să poată zdruncina și această Europă a noastră, distrată și indiferentă, oarbă și mută în fața persecuțiilor ale căror victime sunt astăzi sute de mii de creștini. Dacă lipsa de libertate religioasă, care stă la baza celorlalte libertăți umane, sărăcește zone vaste din lume - comentează președinția CEI -, un Calvar autentic unește botezații din țări ca Irak și Nigeria, unde sunt marcați pentru credința lor și făcuți obiect al atacurilor continue din partea grupurilor teroriste; alungați din casele lor și expuși la amenințări, samavolnicii și violențe, cunosc umilirea gratuită a marginalizării și a exilării până la ucidere. Bisericile lor sunt profanate: vechi relicve, precum și statui ale Sfintei Fecioare Maria și ale sfinților, sunt distruse de un integralism care, în definitiv, n-are nimic autentic religios. În aceste zone prezența creștină, istoria sa mai mult decât milenară, varietatea tradițiilor sale și bogăția culturii sale - avertizează episcopii italieni - este în pericol: riscă dispariția chiar din locurile în care s-a născut, pornind de la Țara Sfântă".

"În fața unui asemenea atac la adresa fundamentelor civilizației, demnității umane și drepturilor sale - explică nota - noi nu putem să tăcem. Occidentul nu poate continua să-și îndrepte privirea în altă parte, având iluzia că poate să ignore o tragedie umanitară care distruge valorile care au forjat-o și în care creștinii plătesc prejudecata care îi confundă în mod nediscriminat cu un model precis de dezvoltare".

De aici apelul și convocarea unei zile de rugăciune pentru 15 august, "în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, ca semn concret de participare cu toți cei care sunt încercați de reprimarea dură".

Intervievat de Radio Vatican, cardinalul Angelo Bagnasco a spus: "Fac apel la toate media - pentru că sunt media care au, după părerea mea, instrumentele adecvate - pentru că la fiecare cinci minute nu se mai poate tolera uciderea unei persoane din motive de credință, din niciun motiv, dar înainte de toate din motive de credință. Dacă media ar fi mult mai prezente, atente - în fiecare zi, aș îndrăzni să spun, dacă ar fi cazul - pentru a pune în atenția lumii - mai ales pentru națiunile occidentale care sunt cele mai distrate în mod intențional - acest fapt inacceptabil inuman, cred că responsabilii ar începe să gândească un pic diferit".

Președintele episcopilor italieni explică la postul de radio pontifical că înșiși creștinii trebuie să se angajeze pentru această cauză, care are ca adversari și interese economic: "Poate pentru că nu mai avem curajul de a ne numi creștini - argumentează cardinalul - nu mai este perceput, cel puțin de o anumită gândire unică tipic occidentală, o valoare foarte mare, chiar propriul pântece, propriile origini ale propriei culturi, ale propriei societăți. Pe de altă parte cu siguranță și pentru interese de tip economic pe care există frică de a le contrazice, deci este mai bine mai degrabă să tăcem și să ne prefacem că nu este nimic decât să punem în pericol raporturi economice".

(După Vatican Insider, 2 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat