Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna august 2014

"Rămâi întotdeauna aproape de Maica cerească, întrucât ea este marea ce trebuie traversată pentru a ajunge pe țărmurile splendorilor eterne. Ea este călăuza pașilor tăi, dulceața mângâierea și speranța călătorului". Sfântul Padre Pio, prin aceste gânduri ale sale, ne provoacă pe fiecare să ne întrebăm: Cum stau eu aproape de Maria? Mă las călăuzit de ea? Simt eu dulceața și mângâierea ei de mamă? Întrebări care-și caută răspunsul. Noul număr al revistei "Lumina Creștinului", nr. 8 (296) august 2014, este o flacără care luminează și ajută cititorul să descopere frumusețea și măiestria Mariei astfel încât toți cei care răsfoiesc paginile revistei să redescopere splendoarea adierii dulci de iubire pe care Mama noastră cerească o împrăștie în adâncurile ființei noastre.

Luna august aduce o dată cu sine mierea roadelor coapte ale câmpului. Natura întreagă dăruiește liniște. Omul privește pârga muncii de primăvară și se bucură de ea. În această atmosferă creștinul este invitat să privească la Maria. Ea este pârga lucrărilor noastre, ea este mângâierea și liniștea ființei noastre. Noul număr al revistei "Lumina creștinului" se dorește a fi un buchet de flori dăruit Fecioarei sfinte în luna în care sărbătorim nașterea ei pentru cer.

O primă floare este așezată în buchetul bogat de PS Petru Gherghel prin scrisoarea pastorală "Ave Maria! Salve Regina! Cultul și încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica". Păstorul Diecezei de Iași ne îndeamnă la devoțiune față de Maria "regina inimilor noastre, care ni-l arată pe Isus, regele și mântuitorul sufletelor noastre". După cei trei ani în care icoana de la Cacica a peregrinat prin toate parohiile Diecezei de Iași, din generozitatea multor credincioși și cu bunăvoința părinților călugări paulini de la sanctuarul din Czestochowa, icoana Maicii Domnului de la Cacica a primit o haină nouă: o mantie regească, iar pe capul pruncului divin, ce ne binecuvântează, ca și pe fruntea Maicii sfinte, ce-l poartă în brațe, să fie așezate două coroane împodobite. "Noua haină ne redă bucuria ce am trăit-o în tot timpul vizitei prin parohii ca și sentimentul profund al încrederii noastre că prezența ei întărește, luminează și protejează fără încetare pașii noștri". În acest sens, PS Petru Gherghel ne invită pe toți la sanctuarul din Cacica în ziua de 15 august ca să cinstim imaginea Mariei, mama inimilor noastre.

Părintele Adrian Blăjuță îmbogățește frumosul buchet cu două articole. Primul este dedicat sinodului familiilor, convocat de papa în octombrie 2013 și care va avea loc la Vatican în perioada 5-19 octombrie 2014. Cel de-al doilea articol tratează vizita pe care papa Francisc o va desfășura în Coreea de Sud în perioada 13-18 august 2014.

Revista ne propune în continuare un interviu pe care jurnalistul De Franca Giansoldati îl ia papei Francisc. Întrebările interesante și răspunsurile caracteristice pontifului roman împletesc astfel un dialog constructiv pentru fiecare dintre noi.

În plină vacanță, dr. Dănuț Doboș ne ilustrează într-una din paginile revistei momentele de relaxare a fericitului Anton Durcovici atunci când acesta se afla în vacanță la Timișu de Jos.

În cinstea Maicii preasfinte, în luna august vor avea loc două sfințiri de biserici: prima, cu hramul "Maica Îndurerată", va avea loc la 9 august în Satu Nou, comuna Bâra; a doua, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regină" va avea loc la 23 august în satul Florești, jud. Bacău. Pr. Marin Temea, parohul comunității din Satu Nou, și pr. Daniel Budău, parohul comunității din Florești, oferă cititorului posibilitatea de a afla mai multe date despre cele două biserici.

În pagina dedicată tinerilor părintele Felix Roca scrie articolul intitulat "Viața ca un cristal" cu referire la cea de-a șasea fericire evanghelică "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5, 8), iar în pagina dedicată familiei părintele Felician Tiba realizează un articol cu titlul "Puterea unei bomboane".

Pagina misionară ne propune un dialog între părintele Gabriel-Vasile Cimpoeșu, misionar în Coasta de Fildeș, și părintele Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan.

Cele trei pagini împletesc buchetul oferit Mariei cu elanul tinereții, dăruirea familiei și bucuria vestirii Evangheliei.

Părintele Cornel Cadar continuă printr-un articol cu a treia parte din prezentarea imaginii părintelui Dumitru Herghelegiu, director al revistei în perioada 1941-1942, și tot el ne-o prezintă pe sora Cristina Scuccia, câștigătoarea show-ului "Vocea Italiei", care a invitat la rugăciune pe toți cei prezenți pe scenă și i-a dedicat lui Isus talentul ei.

Revista completează frumosul buchet cu articolele: "Nihil sine Deo", de pr. prof. dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj terezian"; "ACC la 20 de ani" de Raluca Cocuț, "Solonețu nou în sărbătoare", "Fericiți veți fi dacă", și "Tinerii din Bulgaria" din cadrul rubricii "E bine de știut"; "Crucea de lemn", istorioară morală de Cristofor von Schmidt și "Așa răspund copiii despre sanctuarul de la Cacica" în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Experții" de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Assumpta est" și "Rugăciune", poezii dedicate Fecioarei Maria de părintele Anton Gheorghe respectiv Martin Cata; "Curier juridic" din cadrul rubricii " Legea și dreptul tău", de avocata Mihaela Ciobanu.

Ca de obicei, revista conține rubricile tradiționale "Știri", unde găsim și transferurile și numirile unor preoți din Dieceza de Iași, "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de părintele Emanuel Imbrea.

Pe coperta revistei găsim o imagine cu sanctuarul și icoana de la Cacica alături de invitația de a participa la pelerinajul care va avea loc acolo la 15 august.

"Splendoarea trandafirului și puritatea crinului nu pot răpi parfumul micuței violete, nici farmecul simplu al margaretei. Dacă fiecare floare și-ar dori să fie trandafir, natura și-ar pierde frumusețea" (Sfânta Teresa de Lisieux). Fiecare articol al acestui număr din revistă este o floare diferită adăugată la buchetul închinat Mariei și manifestă dorința ca lecturând rândurile lui să completăm buchetul frumos mirositor cu floarea frumoasă a unei inimi curate.

Lectură rodnică și binecuvântată!

Andrei Stolnicu

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat