Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București și Bălțați: Spiritualitatea vincențiană, spiritualitate de comuniune

Sesiunea de formare, organizată de echipa formată la nivel național, coordonată de doamna Ana Doboș, compusă din domnul Adrian Petruț, doamna Dragoste Cornelia, doamna Irina Rudics, s-a desfășurat în două etape:

- București, 12-13 iulie 2014, la Conferința "Sfântul Anton de Padova", președinte Geta Răchițeanu, asistent spiritual - pr. Andrei Ciprian. Au participat într-o rețea de iubire vincențienii din Iași, București, Târgoviște, Câmpulung Muscel.

- Bălțați, 19 și 20 iulie 2014, la Conferința"Coborârea Duhului Sfânt", președinte Anton Dîscă, asistent spiritual - pr. Sebastian Bilboc. Au participat vincențieni din conferințele: Bălțați, Iași "Sfântul Anton de Padova", Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Târgu Frumos și Adjudeni precum și trei preoți: părintele Petru Sescu, paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus - Iași, părintele Daniel Farcaș, paroh la Târgu Frumos și părintele Sebastian Bilboc, paroh la biserica din Bălțați.

La sesiune au participat ca invitați sora Magdalena Hârbu din Compania "Fiicele Carității" și fratele Celestin Farcaș din Congregația Misiunii (frate lazarist).

Temele dezbătute în cele două zile au fost:

- "Sfântul Vincențiu de Paul și ministerul laicilor", prezentată de fratele Celestin Farcaș

- "Fericitul Frederic Ozanam și slujirea în biserică", prezentată de sora Magdalena Hârbu ;

- "Comuniune vincențiană, necesitatea comunicării între noi", prezentată de doamna Ana Doboș ;

- "Integrarea săracilor în societate", prezentată de preotul spiritual din Conferința organizatoare.

Programul fiecărei zile a fost deschis printr-o rugăciunea de început cu invocarea Duhului Sfânt, condusă de Adrian Petruț, sfântă Liturghie, conferințe și atelierele de lucru și la final rugăciune de încheiere.

Cursurile de formare au fost deschise de conferința fratelui Celestin Farcaș care a vorbit despre implicarea laicilor în viața Bisericii prin slujirea celor aflați în nevoi. Această slujire este cu atât mai benefică cu cât căutăm să îl descoperim pe Cristos prezent în cel sărac.

S-a subliniat faptul că facem parte din aceeași familie și avem același scop, iar slujirea săracilor sufletește și trupește are la bază câteva criterii importante și anume: necesitatea de a acționa împreună, misiunea și relația strânsă cu parohul bisericii de care aparține conferința. În încheiere, fratele Celestin a concluzionat spunând că "membrii SVP sunt colaboratorii preoților în evanghelizarea săracilor".

În cadrul conferințelor, sora Magdalena Hârbu a făcut o paralelă între activitatea fericitului Frederic Ozanam în Biserică și învățăturile desprinse din documentul Evangelii gaudium al papei Francisc. De asemenea, sora a vorbit despre credința de nestrămutat a fericitului Ozanam, credință care a stat la baza întregii sale vieți. Dragostea și iubirea pe care cu angajament o dăruim trebuie să fie fundamentul slujirii celor aflați în nevoi așa cum, foarte frumos, ne îndeamnă și papa Francisc: "Să iubim această planetă magnifică unde Dumnezeu ne-a așezat și să iubim omenirea care locuiește pe ea, cu toate dramele și trudele sale, cu dorințele și speranțele sale, cu valorile și fragilitățile sale." (EG 183).

Doamna Ana Doboș a specificat importanța comunicării dintre membri unei conferințe prin mijloacele avute la dispoziție, dar și între diverse conferințe prin schimbul de experiență, cursuri de formare și cunoaștere reciprocă, toate acestea ducând la o mai bună slujire a celor aflați în nevoi.

Cele mai antrenante activități din această formare au fost atelierele, în care s-a combinat teoria cu practica. Un prim atelier a constat în discuția unui caz social prezentat de doamna coordonator Ana Doboș. Acest caz a fost prezentat pentru a stabilii împreună o formă de abordare a problemelor din această familie. În urma discuțiilor am concluzionat că prin iubire necondiționată față de aproapele tău poți ajunge la rezultate..

Un alt atelier a fost realizat de fratele Celestin, acesta a fost denumit "vizite la domiciliu". Acest atelier a avut ca scop îmbunătățirea modului în care abordăm săracul, în vizita noastră. Isus se află în fiecare chip al unui sărac, deci ajutând săracii Îl ajutăm pe Isus.

Un ultim atelier a avut ca temă "Rolul vincențienilor în societate", coordonat de sora Magdalena. În acest atelier am discutat despre importanța conferințelor, a vieții spirituale și a fraternității în desfășurarea activității noastre. Conferințele ne sunt utile pentru a stabili modul de rezolvare cel mai eficent al unor probleme. Fraternitatea conferă un statut egal între noi și săraci.

Conferința "Integrarea săracilor în societate", a fost realizată de părintele Andrei Ciprian. "Fericiți cei milostivi pentru că ei vor afla milostivire" au fost cuvintele ce au stat la baza acestei conferințe. Părintele a prezentat cuvintele Papei precum și citate din Biblie, referitoare la milostivire. "Trebuie să fim solidari!" Solidaritatea semnifică mult mai mult decât un act sporadic de generozitate, trebuie să oferim prosperitate în multiplele sale aspecte. Un invitat special al părintelui, fratele Genaru, frate al carității, ne-a dezvăluit din experiența sa cu oamenii străzii.

Părintele Sebastian Bilboc a subliniat necesitatea integrării săracilor în societate punând accent pe provocările lumii actuale precum și pe dimensiunea socială a evanghelizării. Deși acest proces este deseori anevoios trebuie ținut cont de următoarele aspecte: ascultarea strigătului celui sărac, fidelitatea față de acesta, locul "privilegiat" al săracului în societate, economia și distribuirea veniturilor și nu în ultimul rând de preocuparea față de cei vulnerabili.

Din toate analizele și discuțiile efectuate s-a conchis, de comun acord că suntem datori să promovăm respectul față de persoană și față de viața umană prin iubire și colaborare cu toți oamenii de bunăvoință, cu Biserica și comunitatea în care ne aflăm.

Fiecărui participant i s-a cerut punctul de vedere, i-a fost ascultată și respectată opinia, problema ridicată sau identificată pe parcurs, fiecare participant a fost activ. Au fost și schimburi de impresii, schimburi de experiențe, dar și momente de spiritualitate.

Nu am uitat să ne amintim de fiecare dată de sfântul Vincențiu de Paul, de Frederic Ozanam, de conjunctura în care au trăit și de conjunctura actuală, am vorbit despre implicare și eficientizarea comunicării, despre cooptarea activ-participativ a fiecărui membru pentru atingerea obiectivelor propuse și despre încurajarea activității de voluntariat în rândul tinerilor. Prin dezbaterile susținute, prin acțiunile prezentate, prin intervențiile avute participanții au dovedit semn de mare iubire, considerație și speranță pentru viitorul SVP.

Întâlnirea de la Bălțați, din acest an, a fost inedită prin organizarea unei seri cu specific moldovenesc conținând dansuri, cântece, dar mai ales bună dispoziție și voie bună.

Așa cum spunea Frederic Ozanam: "Caritatea nu trebuie niciodată să privească în urma, ci totdeauna înainte, pentru că ajutorul dat a trecut, a fost prea mic, iar suferințele din prezent și viitor ce trebuie alinate sunt infinite".

Pentru că specificul acestor cursuri de formare a fost comunicarea dintre membrii tuturor conferințelor, în final, s-a propus ca o formare asemănătoare să fie organizată și anul viitor.

Mulțumim organizatorilor și gazdelor pentru atmosfera caldă și prietenoasă care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul întâlnirii.

Marilena Bartic și Maria-Magdalena Tureac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: București (12-13 iulie) și Bălțați (19-20 iulie 2014): Sesiunea de formare


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat