Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Bacău cu "Familia, dar și speranță", la a doua Întâlnire Diecezană a Familiilor

În capitolul al doilea al Cărții Genezei citim cum "Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coasta pe care o luase din om și a adus-o la om. Și omul a zis: «Aceasta, în sfârșit, este os din oasele mele și carne din carnea mea. Aceasta se va numi femeie, pentru că din bărbat a fost luată». De aceea, îi va lăsa bărbatul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un singur trup" (Gen 2, 22-23).

Găsim în aceste cuvinte originea, nu doar a familiei, în general, ci a oricărei persoane, în special. În acea primă întâlnire, prototip al oricărei întâlniri dintre un bărbat și o femeie, primii oameni se descoperă unul pe celălalt ca dar; femeia îi este oferită bărbatului, iar bărbatul i se oferă femeii. Acel "în sfârșit!" este expresia tensiunii interioare a primului om spre comuniune, conform imaginii trinitare pe care o avea înscrisă în propria ființă.

În darul primit, primul om se descoperă pe sine ca fiind bărbat, ceea ce nu ar fi realizat niciodată dacă dinainte nu i s-ar fi pus o femeie. Iar de aici începe "aventura" familiei și a vieții de pe pământ...

Între timp, până la nunta din Cana Galileii, "aventura" familiei gândite de Dumnezeu își pierduse din entuziasm. "Nu mai au vin!" (In 2,3). Este vorba de o afirmație care iese din gura unei "femei", rânduită de Dumnezeu încă de la începutul veacurilor să fie Mama Fiului său. Eva, "mama tuturor celor vii" (Gen 3,20) se dovedește a fi "femeia limitelor", a oricărei limite umane, inclusiv a păcatului, a neatenției față de "strictul necesar", în consecință are nevoie de o "speranță", de un strigăt curajos spre Cel care putea să refacă "rezerva" atât de necesară.

Întâmplător sau nu, prima minune a lui Isus este făcută în favoarea a doi miri, aflați abia la începutul vieții lor de familie, simbol al primei intervenții din partea Creatorului asupra primilor oameni, aflați la rândul lor la începutul vieții în general și a vieții de familie în special. Aceasta înseamnă că Dumnezeu a vrut familia, a creat-o, a propus-o ca model, iar în Cristos și prin Cristos, o susține și o propune mai departe ca fiind unicul model valid prin care el își continuă în lume creația, fiind în același timp și semn al iubirii sale divine.

Întâlnirea primilor doi oameni, a bărbatului și a femeii, oglindită în întâlnirea dintre Cristos și Biserica sa, devine model al întâlnirii dintre toți bărbații și femeile care de-a lungul istoriei au înțeles că vocația lor este chemarea la viața de familie, concretizată în acceptarea reciprocă ca dar.

Având ca temă: "Familia, dar și speranță", după marea bucurie a beatificării episcopului nostru martir Anton Durcovici, la Bacău, în Parohia "Sfântul Nicolae" (Centru), în ziua de 23 august 2014, cu ocazia celei de-a doua Întâlniri Diecezane a Familiilor, Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor vă așteaptă ca împreună să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul familiei, speranța omenirii și a Bisericii.

Vă invităm pe toți, preoți și credincioși deopotrivă, să sensibilizați familiile asupra importanței evenimentului și să le propuneți să participe în mod efectiv, părinți și copii, tineri și vârstnici.

Pentru o mai bună cunoaștere a programului Întâlnirii și pe lângă prezența pe care contăm, atașăm în continuare "desfășurătorul" zilei,

Vă așteptăm cu drag!

Pr. Felician Tiba

*

A doua Întâlnire Diecezană a Familiilor
Bacău - 23 august 2014

Program:

  • Ora 9.00: Primirea grupurilor

  • Ora 9.30: Conferința: "Familia, dar și speranță" - PS Cornel Damian

  • Ora 10.30: Pregătire pentru sfânta Liturghie

  • Ora 11.00: Sfânta Liturghie

  • Ora 12.30: Prânzul din pachețele

  • Ora 13.30: Ateliere de discuții:

    • Familia, o realitate naturală - pr. Călin Sechelea

    • Căsătoria și fecunditatea - Asociația "Familia și Viața"

    • Teologia trupului - o familie din Cluj

    • Familia și munca - pr. Felician Tiba

    • Familia, suferința și iertarea - Eugenia Damatar

    • Familia, leagănul vocației - o familie cu mai mulți preoți

  • Ora 14.30: Mărturii și concluziile atelierelor

  • Ora 16.00: Încheierea Întâlnirii Diecezane a Familiilor


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat