Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria papei

"Între cele două Coree reconciliere imposibilă, dar..."

De Maria Chiara Biagioni

O Liturghie pentru pacea și reconcilierea între cele două Coree în catedrala din Myeong-dong la Seoul. Acesta va fi unul dintre momentele forte ale călătoriei papei Francisc în Coreea. O țară în inima Asiei, străbătută de un război rece care împarte peninsula în două din 1953. "Cred că sunt puține speranțe. Nu există posibilitatea la starea actuală din punct de vedere politic să se ajungă la o reconciliere, bazându-se pe voința ambelor națiuni". Antonio Fiori nu este un tip care se plimbă în jurul ideilor pe care le exprimă. Este profesor de politică și instituții din Coreea și din Asia Orientală la Universitatea din Bologna. A participat de curând la un forum dedicat tocmai situației din peninsula coreeană și raporturilor cu Coreea de Nord, organizat de Institutul de afaceri internaționale și de Ambasada Republicii Coreea din Italia. Și pleacă din nou la Seoul.

Așadar ce posibilități sunt pentru ca să se miște ceva în această direcție?

"Unica posibilitate care există în acest moment în peninsula coreeană este colapsul regimului care controlează Coreea de Nord. Colaps care nu este imaginabil și pentru că ar fi rezultatul unei serii de consecințe mai puțin de dorit, cum ar fi un război între cele două părți, care ar aduce cu sine și intervenția altor națiuni, sau un atac chirurgical din partea Statelor Unite. Deci, ca studioși, primim rugăciunea Pontifului pentru o reunificare a peninsulei, dar cu toții credem foarte puțin în ea".

Biserica locală spune că dorește ca și Coreea de Nord să trimită măcar un grup de catolici nord-coreeni pentru vizita Papei în Coreea de Sud.

"În Coreea de Nord oficial nu există catolici, pentru că în mod fundamental este practicat un ateism de fond. Deci mă întreb cum să trimită o delegație religioasă dacă religia nu este practicată și nu poate fi practicată în interiorul țării. Ar fi un contrasens".

Și totuși comunitățile catolice, chiar dacă sunt subterane, există.

"Problema substanțială este că vorbim despre oameni care nu sunt liberi să practice religia în sens integral. Ceea ce noi știm este că condiția celor care practică o religie este extrem de limitată și supusă unui control închis. Există un departament de stat pentru Safe security care îndeplinește funcții de control extrem de capilare asupra tuturor acelor organisme care ar putea contribui la amenințarea bazelor regimului. Și este cunoscut că în multe țări religia a fost un agent esențial pentru schimbarea regimului politic în act. Motiv pentru care pentru regimul de la Pyongyang religia este un pericol pentru că ar putea genera posibile grupuri de rezistență și schimbare".

Vreun exemplu?

"Cazul Kenneth Bae, cetățean coreean-american care actualmente este deținut în închisorile din Coreea de Nord. Era un tour operator care organiza tour în Coreea de Nord, desigur cu permisiunea regimului, și a fost aruncat în pușcărie pentru că avea câteva exemplare ale Bibliei".

Se poate imagina ca, pentru a se acredita la Sfântul Scaun, Coreea de Nord să trimită o delegație închipuită?

"Aș exclude asta în mod absolut. Un lucru de acest gen m-ar elimina ca analist. Dar dacă ar trimite o delegație adevărată, la fel m-ar elimina. În schimb un lucru imaginabil este că s-a lucrat și s-a raționat cu privire la o vizită a Papei în teritoriu nord-coreean. Pentru a spune: vin la voi nu pentru a lansa un mesaj apostolic, ci pentru a mă face purtătorul unui mesaj de pace și de reconciliere, pentru a fi o punte între cele două Coree".

Dar ar fi o posibilitate încă reală în acest moment?

"Diplomațiile nu lucrează niciodată complet la suprafață și probabil că nu vor ajunge niciodată să publice o asemenea posibilitate, considerând că în privința acestei posibilități se lucrează. Însă îmi amintesc de un precedent: în 1971, Kissinger a mers în China. A lipsit o zi din Pakistan unde se afla pentru o conferință, a luat un avion și a mers în China pentru a pregăti drumul pentru vizita lui Nixon la Pechin. A lua contacte cu diplomația nord-coreeană nu este imposibil. Diplomația nord-coreeană lucrează într-un ritm foarte alert. Din acest punct de vedere, nu ne gândim la Coreea de Nord ca la o țară din lumea a treia".

Cum este văzută la Pyongyang vizita Papei în Coreea de Sud?

"Nu-mi rezultă să fi fost vreo luare de poziție. Citesc zilnic organul lor de presă care este publicat în cea mai mare parte numai în coreeană. Și n-am citit nimic în privința vizitei Pontifului. Sunt foarte enigmatici. Probabil dacă Papa Francisc va spune câteva cuvinte pentru reconcilierea peninsulei, ei vor comenta".

Dacă, așadar, este așa de critică situația, care ar putea să fie pentru Papa un rezultat bun de adus acasă?

"Din punctul meu de vedere, oricine și orice personaj public lucrează la posibilitatea de a da un viitor de unificare unei peninsule așa de masacrate, este un personaj care merită să fie urmat. Dacă Pontiful ar lansa chiar și numai urarea pentru toată Coreea pentru un viitor de reconciliere și ar întinde mâna comunității catolice pentru un ajutor față de această reconciliere, ar fi un pas foarte important. În acest sens este un rezultat pozitiv faptul că Pontiful a ales Coreea de Sud pentru o călătorie a sa în Asia și într-un fel a lăsat deoparte alte posibile ținte. Desigur, Papa a acceptat pentru multe motive. Merge în Coreea pentru a aduce omagiu martirilor coreeni, pentru a-i întâlni pe tineri, pentru a vizita dieceza de Daegeon care desfășoară o muncă extraordinară în sprijinul săracilor... Dar nu neg ca speranță că Pontiful a ales Coreea și pentru a da un mesaj de pace într-un colț de lume martirizat".

(După agenția SIR, 15 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat