Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj marian la "Sfânta Maria de la Guadalupe" în Mexic

În perioada 9-17 decembrie 2014 se va organiza un pelerinaj marian la Guadalupe în Mexic.

Cunoscută ca "Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe", venerată și ca protectoare a Americilor, a apărut în mod miraculos pe veșmântul (Tilma) unui indian aztec convertit la creștinism - Juan Diego, în Guadalupe, Mexic, în anul 1531. Imaginea sfintei Fecioare purtându-l pe Isus în pântecele său a devenit cunoscută și venerată nu doar de către locuitorii Mexicului, ci de întreaga lume creștină. Unul dintre principalele obiceiuri legate de Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe este ca femeile însărcinate sau mamele care abia au născut să vină să se închine și să-și prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecția celei care l-a primit și l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei.

Papa Benedict al XIV-lea și-a exprimat uimirea în fața unei picturi atât de gingașe care a sfidat intemperiile timpului. "Totul este miraculos în acest portret ieșit din florile culese de pe un pământ complet arid și care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Și totuși nici suprema ei frumusețe și nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul și arama. Pentru nici o altă națiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult". Nici un expert, nici un pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din anul 1531.

La Lourdes vin circa șapte milioane de pelerini într-un an, iar la Guadalupe vin tot atâți pelerini la 12 decembrie (aniversarea propriu-zisă) de ziua Sfântului Juan Diego.

Programul pelerinajului:

ZIUA 1: 9 decembrie. BUCUREȘTI - MEXICO CITY

Întâlnire cu conducătorul de grup, în sala de așteptare a Aeroportului București Otopeni, la PLECĂRI INTERNAȚIONALE (ora 6.30). Zbor Air France (ora 9.30) cu escală la Paris (ora 9.30 - 13.30) și aterizare la Mexico City (ora 18.25). Transfer cu autocarul la hotel SAN DIEGO 3*, cină și cazare.

ZIUA 2: 10 decembrie. MEXICO CITY. Mic dejun. Orașul Mexico City și zona sa metropolitană sunt printre cele mai populate din lume, având aproximativ 20 de milioane de locuitori. Turul de oraș cu ghid local, începe cu Basilica de Guadalupe (2,5 km de hotel), construită în onoarea Sfintei Fecioare cu pielea închisă la culoare, a cărei apariție miraculoasă pe dealul Tepeyeac a condus la convertirea a zeci de mii de indieni. La 12 octombrie, 1976 a fost inaugurată bazilica modernă "Santa Maria de Guadalupe". Forma și arhitectura răspunde destinației sale principale: să primească miile de pelerini care vin din întreaga lume pentru a o vizita pe Fecioara de Guadalupe. Din acest motiv, are baza circulară, cu un diametru de 100 de metri, astfel că cel mai mare număr de vizitatori ar putea participa la celebrările liturgice și admira frumusețea pânzei lui Juan Diego, chiar dacă aceasta este la exterior. Forma circulară se mai referă la ideea de universalitate a lui Dumnezeu. Acoperișul, ca un cort mare, îți amintește de acoperișurile folosite de evrei, în peregrinările lor prin deșert, și este, în același timp, un simbol al Fecioarei, care, cu mantaua sa, protejează vizitatorii. Coloana mare, ca o axă de 42 de metri, are în interior birourile administrative ale bazilicii. Clădirea a fost făcută după un proiect de Pedro Ramirez Vázquez, arhitect mexican cunoscut pentru lucrări cum ar fi Muzeul Național de Antropologie. În interiorul acestei bazilici intră 10.000 de persoane, situate în partea centrală și sus în nouă capele, care pot fi folosite pentru ceremonii religioase. Din capelele deschise la etajul al doilea, care sunt îndreptate spre atrium, numărul de participanți a crescut la un total de 50.000. În subsolul bazilicii sunt cripte, cu peste 15.000 de nișe și zece capele. Ne închinăm icoanei sfinte prin fața căreia trec mii de pelerini ca pe o bandă rulantă. Sfânta Liturghie cu preotul grupului, într-o capelă a bazilicii, cu binecuvântarea pelerinilor.

După masă se vizitează centrul istoric - cosmopolitan și haotic - declarat patrimoniu UNESCO, unde sunt situate clădirile istorice și religioase importante. Turul începe cu Plaza de la Constitucion (Piața Constituției), Catedrala metropolitană, biserica parohială "El Sagrario La Piedra del Sol" (Piatra soarelui), Palatul Național, Palatul Prezidențial (în care pereții holurilor largi sunt împodobiți cu picturile lui Diego Rivera), Piața "Santo Domingo" (una dintre cele mai vechi piațete din Mexic care adăpostește Portal de los Evanghelistas și Iglesia de Santo Domingo), Palatul Inchiziției, Templul Mayor (sau marea piramidă a lui Tenochtitlan), monumentul "Îngerul Independenței" care domină Paseo de la Reforma.

Seara ne întoarcem la hotel: cina și cazare.

ZIUA 3: 11 decembrie. Tepeyac - Teotihuacan ( 100 km) Mic dejun. Sanctuarul "Sfântul Juan Diego", un loc frecventat doar de indigeni, pe colina Tepeyac. Excursie în "orașul sacru" Teotihuacan (130 km dus-întors), locul unde se sacrificau sute de mii de vieți omenești pe vârful unor piramide prestigioase. Aici se vizitează Avenida de los Muertos (Calea Morților), La Ciutadela, Templul Quetzalcoatl, Piramida Lunii, Palatul Quetzalpapalotl și Piramida Soarelui (de aici se spune că se primește energie celestă). Seara ne întoarcem la hotel, cina și cazare. Deplasare cu metroul la Guadalupe (22.00) cu participare la sfânta Liturghie concelebrată de un sobor impresionant de preoți la ora 24.00.

ZIUA 4: 12 decembrie. SĂRBĂTOAREA SFINTEI FECIOARE MARIA DE GUADALUPE. Mic dejun. Participare la aniversarea propriu-zisă într-o mulțime imensă de oameni în zona sanctuarului. În tot acest timp indienii indigeni dansează și cântă afară în ritm de tobe și chitare, fiecare trib având ritualul și caracteristicile sale proprii. Cina și cazare.

ZIUA 5: 13 decembrie. ACAPULCO (700 km dus-întors). Mic dejun la pachet. Ora 5.00, excursie pe coasta Oceanului Pacific, la cea mai titrată stațiune mexicană. Un paradis tropical, recunoscută în toata lumea pentru frumusețea sa naturală. Aici se găsește un golf superb, iar munții sunt acoperiți de o vegetație bogată și proaspătă, dar nu în cele din urmă sunt plaje aurii și fine. Sfânta Liturghie cu preotul grupului, în Catedrala de Nuestra Senora de la Soledad. Baie în Oceanul Pacific. Seara ne întoarcem la hotel, cina și cazare.

ZIUA 6: 14 decembrie. Taxco (400 km dus-întors), cel scăldat de soare, supranumit și "Florența Mexicului", ce ar semăna mai mult cu un sat mediteraneean. Orașul aflat la 1800 m altitudine și la 200 km de Mexico City, supranumit și "Orașul de Argint", are o frumoasă biserică, Santa Prisca (una dintre cele mai importante din America, contrastând cu simplitatea orașului). Sfânta Liturghie cu preotul grupului. Urcăm la Statuia lui Cristos, care domină orașul de pe o colină. Priveliștea din jurul orașului este încântătoare, orașul fiind înconjurat de dealuri, munți și canioane. Seara ne întoarcem la hotel, cina și cazare.

ZIUA 7: 15 decembrie: PUEBLA - CHOLULA (300 km dus-întors). Mic dejun. Se pleacă spre Cholula, numit și "Locul evadării" sau localitatea cu câte o biserică pentru fiecare zi a anului. Aici se află sediul Universității Americilor, cea mai mare piramidă din America Centrală - Gran Piramide de Tepanapa (65 m) și unele dintre cele mai uimitoare lăcașuri de cult: Biserica de Nostra Senora de los Remedios (Sfânta Liturghie cu preotul grupului), Mănăstirea Convento San Gabriel (in interior se află fascinanta Capella Real - un uimitor ansamblu de coloane și colonade), biserica Santa Maria Tonantzinda. Apoi se pleacă spre Puebla, oraș întemeiat in 1531 într-o vale verde înconjurată de trei dintre cei mai înalți vulcani ai Mexicului: Orizaba, Popocatepetl, Iztaccihuatl (peste 5000 m). Aici se vizitează Piața Principală, Catedrala de la Inmaculada Conception, Biserica de Santo Domingo (care găzduiește Capela Rozariului sculptată în aur, închinată Reginei Rozariului ). Seara ne întoarcem la hotel , cina și cazare.

ZIUA 8: 16 decembrie. COYACAN - XOCHIMILCO. Mic dejun. Se pleacă spre Coyacan, casa pentru artiștii și jurnaliștii din Mexic, aici locuind odată Frida Kahlo (pictoriița care ocupa un loc central în arta picturală mexicană) și Diego Rivera. Se vizitează Parcul Bombilla, apoi Muzeul Frida Kahlo (care deține o colecție impresionantă de artă populară și de picturi cu icoane) și Grădina Centenario. Se merge apoi spre orașul parfumat Xochimilco (numele său înseamnă și "locul cu flori", fiind declarat rezervație naturală din anul 1993), care are o încântătoare catedrală veche (Sfânta Liturghie cu preotul grupului) și unul dintre cele mai bune muzee din Mexic. Aici vom face o plimbare pe canalele Xochimilco cu niște vaporașe decorate cu flori (trajineras). Seara, masă festivă tradițională. Transferul spre aeroport. Decolare de pe aeroportul din Mexico (ora 20.50), escală la Paris (17 decembrie, între orele 14.05 și 15.25), aterizare la București în 17 decembrie (ora 19.15).

PREȚ: 1300 euro + 300 lei

Prețul include:

- bilet avion București - Mexico City - București;

- 7 nopți cazare la hotel de 3*;

- demipensiune (mic dejun și cină);

- transport autocar pe teritoriul Mexicului;

- ghid local și însoțitor de grup din partea agenției;

- preot însoțitor;

- asigurare medicală.

Prețul nu include:

- intrările la obiectivele cu plată;

- programele opționale.

Se solicită avans 200 euro până la 15 septembrie 2014, iar plata integrală până la 5 noiembrie 2014 în conturile bancare pe numele Ciocan Vicențiu, deschise la Banca Transilvania, sucursala Roman:

- euro: cont RO53 BTRL 0560 4201 D430 03XX; SWIFT BTRL RO22 NTR

- lei: cont RO78BTRL05601201D43003XX

Informații suplimentare și înscrieri:

- organizator și însoțitor, prof. Vicențiu Ciocan, tel. 0233/744194, 0728/848498, e-mail: vicentiuciocan@yahoo.com, www.pelerinaje-mariane.ro;

- preot însoțitor: pr. Gabriel Bucur, Parohia Poiana Micului, tel. 0330/564129; 0330/814545, 0788/339433; 0230/892929, e-mail: gabi@bukur.ro.

Prof. Vicențiu Ciocan


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat