Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Kiril renunță să meargă la Kiev pentru funeraliile mitropolitului Vladimir

De Nina Achmatova

Patriarhul de Moscova, Kiril, nu va participa la funeraliile mitropolitului de Kiev și al întregii Ucraine (în fotografie), Vladimir (Sabodan), pentru a nu oferi un pretext pentru noi acțiuni ale forțelor radicale". Asta a explicat la Interfax purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vladimir Legoyda, care a afirmat că la celebrarea funebră, luni, 7 iulie 2014, la Kiev, va lua parte președintele Departamentului sinodal pentru relațiile ecleziastice externe, mitropolitul Hilarion de Volokolamsk. Acesta din urmă fusese deja respins la graniță în urmă cu câteva luni, pe fondul intensificării tensiunilor dintre cele două țări din cauza conflictului din estul Ucrainei. În schimb, în iunie, ministerul culturii din Kiev definise "de nedorit" o vizită a lui Kiril în Ucraina, unde la sfârșitul lunii iulie se va celebra conform tradiției aniversarea Botezului lui Rus'.

Primatul Bisericii ortodoxe ucrainene, supus Patriarhiei de Moscova, a murit la 5 iulie la vârsta de 78 de ani, după o lungă boală. La sfârșitul săptămânii, la comemorarea de la mănăstirea din Grotele din Kiev, i-au adus omagiu atât reprezentanții de vârf ai statului - de la președintele Piotr Poroshenko, la premierul Arseni Yatsenyuk și la liderul partidului "Batikshina", Yulia Timoshenko - cât și reprezentanții celorlalte confesiuni, împreună cu o mulțime de credincioși. "Domnul l-a luat la sine pe mitropolitul Vladimir pentru a-l pune imediat printre cei drepți și acum Dumnezeu va asculta rugăciunile sale pentru Ucraina", a declarat Poroshenko.

Un mesaj de condoleanțe a venit și din partea președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce Patriarhia din Moscova l-a definit ca o persoană "care și-a dedicat viața în întregime Bisericii".

În cadrul protestelor de pe Maidan din Kiev, mitropolitul Vladimir era văzut ca un susținător al luptei opoziției împotriva președintelui de atunci Victor Yanukovich. De mai multe ori, împreună cu liderii celorlalte denominațiuni creștine și cu reprezentanții diferitelor religii, a condamnat violențele și a făcut apel la o soluționare pașnică a crizei.

Biserica ortodoxă ucraineană - Patriarhia de Moscova este cea mai mare comunitate religioasă și nu recunoaște Biserica ortodoxă a Patriarhiei de Kiev, născută ca urmare a unei schisme după prăbușirea URSS. Tocmai patriarhul de Kiev, Filaret, a declarat că în ultimii ani, grație pozițiilor lui Vladimir și a preocupării sale pentru viitorul Ucrainei și al ortodoxiei "a început o apropiere treptată între Biserica de el condusă și Patriarhia de Kiev".

O posibilă independență a Bisericii ucrainene de Patriarhia de Moscova și o eventuală unificare a sa cu celelalte comunități ortodoxe locale este scenariul cel mai de temut în Rusia. Acum când se deschide succesiunea la mitropolitul de Kiev, unii analiști consideră că de la Moscova se va face totul pentru a reafirma controlul său asupra comunității ucrainene, numind o figură "mai ascultătoare". Alți analiști și bloggeri ucraineni care se ocupă de chestiuni religioase, se declară în schimb convinși că noul primat "va urma cursul lui Vladimir".

A pierde jurisdicția asupra Bisericii ucrainene pentru Moscova ar însemna a renunța la circa jumătate din toate parohiile sale, fără a calcula că 60% din cler, între care numeroși episcopi care lucrează chiar în Rusia, vin tocmai din fosta republică soră.

(După agenția AsiaNews, 7 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat