Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Conferirea sfântului Mir

"Iubirea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat" (Rom 5.5). Însuflețită de focul mistuitor al dragostei lui Dumnezeu, având în inimă aceste cuvinte ale sfântului apostol Paul, întreaga comunitate din Pașcani a fost sâmbătă, 5 iulie 2014, în mare sărbătoare. După un drum lung de pregătire, dornici să audă șoapta dulce a Duhului Sfânt, încrezători în promisiunea lui Isus că le va trimite un mângâietor, plini de emoție și bucurie, 46 de copii s-au adunat în fața altarului pentru a-l primi, prin sacramentul Mirului, pe Duhul Sfânt cu darurile sale. Alături de PS Aurel Percă, de părintele paroh Francisc Vernică și de părintele Petru Blaj, decan de Valea Siretului, la Liturghia care a început la ora 10.30 au participat numeroși preoți precum și ceata numeroasă a creștinilor dornici să-l preamărească pe Dumnezeu prin Duhul Sfânt care le-a fost încredințat.

După un timp de așteptare și pregătire a sosit și momentul atât de mult așteptat de copiii, nașii, părinții, rudele, precum și de întreaga comunitate din Pașcani. Încă de la primele ore ale dimineții, cei 46 de candidați, îmbrăcați în haine de sărbătoare, insuflau tuturor celor din jur bucuria și pacea pe care ei înșiși o simțeau. A fost cu adevărat sărbătoare. Biserica a fost aranjată așa cum se cuvine unei mari sărbători. Cântările armonioase au fost pregătite cu multă răbdare de tinerii și candidații comunității. Nașii și părinții, cuprinși și ei de emoție, simțeau alături de copii, cum Duhul cel plin de iubire, mângâie sufletele lor.

În lumina razelor soarelui care se reflectau pe fața fiecărui creștin, întreaga comunitate s-a adunat în fața Bisericii pentru a-l primi pe PS Aurel. Acesta a îndemnat comunitatea să se bucure de sărbătoare prin celebrarea sfintei Liturghii.

Celebrarea a început printr-o procesiune solemnă spre altar care a simbolizat drumul lung de pregătire a candidaților în vederea primirii sacramentului Mirului, care vor fi chemați de acum la misiunea de vestitori ai dragostei revărsate de Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, în ei.

După celebrarea Liturgiei Cuvântului, PS Aurel Percă, în cadrul omiliei, a purtat cu copiii un dialog legat de valoarea marelui dar pe care ei îl vor primi prin sacramentul Mirului. Copiii au răspuns în cor la întrebările adresate lor de către PS Aurel, manifestând astfel dorința adâncă de a fi cunoscători și mărturisitori ai iubirii arzătoare dăruite lor prin cele șapte daruri ale Duhul Sfânt. La finalul predicii, ei au fost îndemnați de Preasfințitul să nu uite niciodată această zi în care Duhul Sfânt coboară pe deplin în inimile lor.

Implicați într-un mod deosebit la citirea lecturilor, intonarea cântărilor și oferirea darurilor, după cuvântul de învățătură, copiii cu lumânarea aprinsă în mână și-au reînnoit făgăduințele de la Botez.

A urmat apoi momentul central al sărbătorii: primirea sfântului Mir. Întreaga comunitate era prinsă în mreaja bucuriei și speranței pe care acești copii o împrăștiau în jur asemenea unui parfum plăcut. Prin ungerea făcută de episcop, cel miruit primește «însemnul», pecetea Duhului Sfânt. Prin Mir, creștinii, adică cei unși, participă în mai mare măsură la misiunea lui Isus Cristos și la plinătatea Duhului

Sfânt de care el este plin, pentru ca toată viața lor să răspândească "buna mireasmă a lui Cristos" (cf. 2Cor 2,15).

Sfântul Irineu afirma: "Fiul și Duhul sunt două mâini ale Tatălui". Așadar, după ce l-au primit în mod deplin pe Duhul Sfânt, în cadrul liturgiei euharistice, cu toții s-au împărtășit cu trupul lui Cristos. Astfel, fiecare și-a manifestat angajamentul și participarea la misterul sfintei Treimi, începutul și sfârșitul întregii vieți creștine.

La finalul sfintei Liturghii, părintele paroh Francisc Vernică a mulțumit PS Aurel Percă pentru prezența sa în mijlocul comunității pășcănene și a îndemnat pe copiii, nerăbdători deja să vestească bucuria lor, să păstreze mereu aceste daruri primite astăzi de ei și să nu uite niciodată fericirea pe care ei o simt în această zi în inima lor. La rândul său, PS Aurel Percă le-a reamintit copiilor modelul fericitului Anton Durcovici, vrednic mărturisitor al credinței catolice, care mereu a fost însuflețit de Duhul lui Dumnezeu.

Bucurie. Speranță. Pace. Duhul Domnului a coborât cu darurile sale asupra comunității din Pașcani inundând inima fiecărui creștin. Toată agitația unei sărbători s-a transformat după sfânta Liturghie în armonie și liniște. Natura întreagă oferea pace. Bucuria era prezentă peste tot. Zâmbetele inocente ale copiilor ofereau o candoare deosebită sărbătorii. Duhul Sfânt era prezent în fiecare inimă primitoare. Putem afirma încă o dată: Cu adevărat a fost sărbătoare!

Duhule Sfânt, vino și umple inimile credincioșilor tăi
și revarsă asupra lor darurile iubirii tale nemărginite!

Comunitatea romano-catolică din Pașcani

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 iulie: Pașcani: Conferirea sfântului Mir


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat