Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Ce bine e că exiști!"

Ne-am îndreptat spre Traian cu multe așteptări. S-a întâmplat vineri și sâmbătă, 4-5 iulie 2014. De altfel mai auzisem de la niște prieteni că acolo se spun lucruri frumoase. Eram acolo și așteptam emoționați și neliniștiți să înceapă cursul, cursul pentru logodnici, cel atât de "trâmbițat" pe toate căile posibile, în parohii, pe facebook și chiar și pe ercis.

Trebuie să remarc însă o dezamăgire: eram puțini! Prea puțini pentru un curs de o așa importanță. Mi-ar fi plăcut să fie toți, toți tinerii diecezei care urmează să se căsătorească. Și noutățile au început să curgă, zic noutăți pentru că până aici nimeni nu ni le-a spus niciodată. Și cât de important e să le știm!

Am învățat că "Te iubesc" este egal "Ce bine e că exiști!" Am mai învățat că iubirea înseamnă dăruire de sine sau în cazul soților dăruirea totală de sine. Ni s-a mai spus că suntem creați pentru comuniune, că trupul nostru este construit în așa fel încât să ofere și să primească iubire și că cea mai mare suferință e să nu ai cui să oferi iubire.

Ce să mai spun de actul conjugal, cel pe care oamenii îl "zugrăvesc" fie în tabu, fie în cuvinte de "șantier", fie îl "calcă în picioare". Am învățat că e "sărbătoarea dintre soți", că de el depinde în cea mai mare parte bunul mers al familiei, e apogeul iubirii, e templul vieții. Netrăit cum se cuvine, devine "mormânt", "viespar de neînțelegeri" și, în loc să unească, divide.

Ne-am uitat apoi la Viața e frumoasă, la filmul lui Roberto Benigni și am înțeles cât de important este să-l "protejăm" pe celălalt de tot ceea ce îl poate afecta și mai ales, cât de frumos e să-l scoți pe celălalt în evidență, așa încât prin el să "crești" și tu.

Nu ne pare rău că încă nu avem o casă, dacă nu avem nimic, important e că ne avem pe noi înșine, iar de aici pornește totul... De altfel de asta a și "inventat" Dumnezeu căsătoria!

La capătul acestui curs am înțeles un lucru, și anume, că pregătirea religioasă pentru căsătorie este foarte importantă, dar cea umană este fundamentală. Reamintesc regretul de la început, aș fi vrut să fie mai mulți, poate chiar toți, sau poate de acum...

Claudia Neamțu
și Iulian Ursache


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat