Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Hramul bisericii "Sfânta Maria Zăpezii"

Sâmbătă, 2 august 2014, va fi celebrat hramul bisericii romano-catolice "Sfânta Maria Zăpezii" din Ciugheș. Sfânta Liturghie va începe la ora 11.00.

De ce Sfânta Maria Zăpezii? Pentru a-și arăta cinstirea și iubirea față de preacurata Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, încă din primele veacuri, creștinii au înălțat lăcașuri de închinare și le-au dedicat ei, dându-le diferite titluri care exprimau laude aduse Maicii Domnului sau împrejurării legate de construirea respectivei biserici.

Între bisericile cele mai vechi închinate Maicii Domnului în orașul Roma este și bazilica "Sancta Maria Maggiore" - "Sfânta Maria cea Mare", pe ruinele unui vechi templu păgân. O scriere apărută mai târziu spune că, în noaptea de 5 august a anului 352, Maica Domnului s-a arătat concomitent papei Liberiu și unui patrician roman și le-a cerut să construiască o biserică, acolo unde în dimineața următoare vor găsi pământul acoperit cu un strat de zăpadă. A doua zi, o ninsoare neobișnuită, miraculoasă, acoperea o suprafață întinsă de pământ pe vârful colinei Exquilino. Papa și bogatul patrician s-au apucat de lucru și au început construirea primului mare sanctuar marian, căruia inițial i s-a dat numele de "Sancta Maria ad Nives" - "Sfânta Maria a Zăpezii".

Faptul că satul Ciugheș este așezat într-un loc mirific binecuvântat de Dumnezeu, înconjurat de munți străbătuți de ape repezi unde păstrăvii scânteiază în voie și izvoare cristaline cu ape dulci, a făcut ca acel ierarh ce a sfințit lăcașul de rugăciune să aleagă hramul "Sfânta Maria Zăpezii". Așezarea comunității între munți face ca zăpada să persiste mai multe luni din an, iar răcoarea brazilor să-ți mângâie fruntea în arșița verilor fierbinți.

Dorința parohului comunității pr. Anton Egner, ar fi ca tot mai mulți creștini să vină pe meleagurile natale la hramul lăcașul sfânt din satul Ciugheș, să-și vadă părinții, bunicii, rudele și meleagurile frumosului sat.

Nicu Baltă


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat