Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna iulie 2014

Însuflețiți de văpaia arzătoare a dragostei lui Dumnezeu, nerăbdători să vestim minunățiile creației și farmecul iubirii, conștienți că suntem "fiii lui Dumnezeu" care trebuie să vestească lumii pacea și bucuria Evangheliei, vă invităm să lecturați noul număr al revistei "Lumina creștinului" - nr. 7 (295) - iulie 2014, pentru ca, entuziasmați de focul nimicitor al iubirii divine, să aprindem fiecare lumina în interiorul nostru, astfel încât să o putem vedea arzând în semenii noștri. Asemenea lunii iulie, cunoscută și sub denumirea populară de "cuptor", datorită căldurii toride, suntem chemați și noi să ardem de iubire și să inundăm pământul cu razele soarelui divin: Isus Cristos.

Ca de obicei, numărul revistei se deschide cu scrisoarea pastorală a episcopului Petru Gherghel intitulată "Lecția episcopului martir Anton Durcovici". Păstorul Diecezei de Iași schițează un scurt portret al fericitului Anton Durcovici care, după cum afirmă episcopul Petru, "continuă să ne ofere o vie și puternică lecție: o lecție de credință, de slujire și de iubire". Vorbind despre evenimentul beatificării de la Iași, PS Petru Gherghel scrie: "La 17 mai am trăit bucuria unei strălucite recunoașteri din partea Sfântului Părinte Francisc că episcopul nostru mort pentru credință este cu adevărat fericit, vrednic de a fi cinstit; a intrat în istorie și s-a înscris în rândul marilor eroi pe umerii cărora s-a consolidat adevărul, iubirea și viitorul demn pentru poporul nostru. Am făcut sărbătoare și l-am preamărit pe Dumnezeu și cinstit pe acest erou". În finalul scrisorii Preasfințitul mulțumește tuturor celor care "au făcut să strălucească pe cerul Bisericii noastre o nouă lumină și adevărată stea călăuzitoare, ca și celor ce vor continua să ne arate și să ne îmbucure cu bogăția lecției sale, un far luminos pentru o viață demnă și frumoasă". Legat de evenimentul beatificării, în acest număr al revistei, se redau câteva impresii ale unor creștini prezenți pe stadionul din Iași.

Influențați de imaginea vie de iubire și credință a fericitului Anton Durcovici 29 de diaconi au fost hirotoniți preoți. Legat de acest eveniment părintele Cornel Cadar scrie în paginile revistei un articol cu titlul "Hirotoniri de preoți". De asemenea, găsim în paginile revistei și câteva impresii ale preoților nou sfințiți.

Părintele Adrian Blăjuță realizează o pagină a revistei unde ne vorbește despre pelerinajul făcut de un grup de români la beatificarea Maicii Speranța la Collevalenza (Italia), precum și despre vizitele PS Aurel Percă în Italia și Austria.

Centrul Diecezan Caritas din Iași scrie un articol legat de inundațiile din Serbia și Muntenegru. În spirit de solidaritate cu sinistrații s-a format un grup de voluntari care a ajutat la efectuarea evaluării și distribuirea de ajutoare umanitare. Tot în această pagină a revistei găsim și date legate de colecta organizată în Dieceza de Iași pentru sinistrații acestor țări.

"Pentru a face pace este nevoie de curaj". Aceste cuvinte ale papei Francisc rezumă articolul cu același titlu, realizat de părintele Adrian Blăjuță, în care ni se vorbește despre întâlnirea istorică din seara Solemnității Rusaliilor, 8 iunie, dintre papa Francisc, Mahmoud Abbas, liderul Palestinei, Shimon Peres, președintele statului Israel, și Bartolomeu, patriarhul ortodox de Constantinopol.

Părintele Cornel Cadar, continuă în rubrica "Din istoria revistei", cu a doua parte a prezentării figurii părintelui Dumitru Herghelegiu, director al revistei între anii 1941 și 1942.

Din traducerea realizată de părintele Mihai Patrașcu după "L'Osservatore romano", găsim la pagina 10 o statistică făcută de Anuarul pontifical 2013 legată de numărul credincioșilor, preoților, călugărițelor, seminariștilor etc. în lume. Tot aici Ovidiu Bișog, bazându-se pe același Anuar, prezintă date statistice referitoare la catolicii din România.

Revista ne propune în continuare alte două articole interesante. Primul este legat de sfințirea bisericilor renovate din Putna și Clit. Ioan Șmid face un scurt istoric al celor două biserici și ne oglindește sărbătoarea sfințirii, de către PS Aurel Percă, a celor două biserici.

Următorul articol, intitulat: "Fericita Speranța a lui Isus" ne vorbește despre evenimentul beatificării acestei călugărițe, în ziua de 31 mai, la Collevalenza, unde au participat și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă alături de un grup de preoți și credincioși români. De asemenea, ni se schițează și Liturghia de mulțumire pentru beatificarea acesteia, care a avut loc la 15 iunie la Iași.

Părintele Iosif Dorcu continuă serialul "Sanctuare" cu prezentarea unui sanctuar tocmai din China: She Shan.

Episodul al V-lea al serialului "Calea fericirilor evanghelice", din cadrul rubricii "Pentru tineri", susținută de părintele Felix Roca, propune un articol intitulat "Milostivirea inimii și a mâinilor" bazat pe cea de-a cincea fericire evanghelică: "Fericiți cei milostivi căci ei vor afla milostivire" (Mt 5, 7)

Un alt eveniment mare a fost în luna iunie la Valea Mare, unde s-a celebrat Ziua Diecezană a Copilului, anul acesta având tema: "Cu Isus sunt fericit". Raluca Cocuț ilustrează printr-un articol cu același titlul ca motoul sărbătorii, bucuria de a fi copil alături de Isus.

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Împreună, împreună" de părintele Felician Tiba în cadrul rubricii "Pentru Familii", "Nu am ratat nici o ocazie să fiu alături de oameni" de părintele Florin-Petru Sescu, în cadrul rubricii "Misiuni" "Divinul prizonier", de pr. prof. dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj terezian"; "Crucea de lemn", istorioară morală de Cristofor von Schmidt în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Doamne-ajută" de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Alcoolul naște violență" din cadrul rubricii "Legea și dreptul tău", de avocata Mihaela Ciobanu.

Ca de obicei, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de părintele Emanuel Imbrea.

Revista este ilustrată cu multe fotografii, pe copertă fiind o imagine cu Mahmoud Abbas, papa Francisc, Shimon Peres și patriarhul Bartolomeu.

Pe deplin însetați de pace, fiecare dintre noi, după îndemnul papei Francisc, să devenim lumină pentru cei din jurul nostru astfel încât, umpluți de bucuria Evangheliei, să devenim mărturisitori ai veșnicei lumini: Isus Cristos. O lectură liniștită și plină de roade în inimile tuturor creștinilor!

Andrei Stolnicu

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat