Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire pentru darul beatificării Maicii Speranța

Binecuvântat să fii, Doamne, în sfinții și martirii tăi!

Splendidă în iubirea ei față de bunul Dumnezeu, împrăștiind cu delicatețe parfumul îmbietor al speranței, Maica Speranța a lui Isus (María Josefa Alhama Valera) a fost beatificată la 31 mai 2014 la Collevalenza (Italia). La celebrarea din Italia a participat și un grup de pelerini români, fiind prezenți și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Ca mulțumire pentru acest dar al beatificării, în Dieceza de Iași, la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc duminică, 15 iunie 2014, începând cu ora 16.00, o Liturghie solemnă, prezidată de PS Aurel Percă.

Maica Speranța a lui Isus s-a născut în ziua de 30 septembrie 1893, la Siscar, în regiunea Murcia din Spania, într-o familie foarte săracă.

În noaptea de Crăciun a anului 1930 a fondat Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", la Madrid. La 15 august 1951, la Roma, a fondat Congregația "Fiii Iubirii Milostive".

S-a consacrat Domnului și s-a dedicat misiunii de a-l face cunoscut tuturor ca un Tată și ca o Mamă bună.

După o viață trăită și pusă la dispoziția lui Dumnezeu, a preoților și a celor mai nevoiași, a murit la Collevalenza (Italia), la 8 februarie 1983.

La 31 mai 2014, la Collevalenza, a fost celebrată o sfântă Liturghie, prezidată de cardinalul Angelo Amato, în care Maica Speranța a fost declarată fericită.

În spirit de rugăciune și de mulțumire, din inițiativa "Fiicelor Iubirii Milostive" și a "Fiilor Iubirii Milostive", congregații prezente în România la Barticești (jud. Neamț), la Iași a avut loc o sfântă Liturghie tocmai pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu prin mijlocirea fericitei Maica Speranța.

La Liturghia celebrată de PS Aurel Percă au fost prezenți mai mulți preoți și o mare mulțime de credincioși.

La omilie, părintele Fernando Mani, din Congregația Fiilor Iubirii Milostive, a adus laudă Preasfintei Treimi pentru darul beatificării Maicii Speranța, treime în care ea și-a consacrat cu iubire viața întreagă.

"Existența Maicii Speranța a lui Isus - a afirmat părintele la predică - a fost o cursă spre sfințenie. O sfințenie în care noi să trăim în Isus și Isus să trăiască în noi. Din inima ei izvorau des îndemnuri la sfințenie (...) Între ea și Isus a existat un profund raport de intimitate care va dura toată viața".

La finalul sfintei Liturghii, părintele Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, a mulțumit PS Aurel Percă, preoților și tuturor credincioșilor prezenți, veniți din Barticești și celor din Iași. El a afirmat: "Sperăm că mesajul pe care Maica Speranța l-a adus lumii să poată fi primit de fiecare dintre noi și să putem experimenta iubirea milostivă a lui Dumnezeu și să o practicăm în viața noastră prin faptele din fiecare zi".

Înainte de binecuvântarea finală, PS Aurel Percă a îndemnat pe toți cei prezenți să simtă iubirea milostivă a Maicii Speranța în viața lor. De asemenea, a mulțumit Fiilor Iubirii Milostive și Fiicelor Iubirii Milostive pentru că dovedesc încă o dată în dieceza noastră că Dumnezeu ne iubește prin sfinții și sfintele sale.

Beatificarea Maicii Speranța a devenit astfel pentru fiecare dintre noi un imbold la iubire și caritate. Fie ca Bunul Dumnezeu să împrăștie parfumul emanat de această nouă floare a Bisericii Universale în sufletele fiecăruia dintre noi, pentru ca, umpluți de Duhul Sfânt, să proiectăm imaginea acestei noi fericite în viața noastră.

Andrei Stolnicu

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 iunie: Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire pentru darul beatificării Maicii Speranța


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat