Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Profesiune și consacrare monastică solemnă

Duminică, 15 iunie 2014, în Solemnitatea Preasfintei Treimi, la ora 16.00, sora M. Cristiana (Mihaela) Coșa și sora Myriam (Gabriela) Iojă s-au consacrat pentru totdeauna Domnului cu profesiunea solemnă, conform regulii sfântului Benedict, în cadrul unei celebrări euharistice prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în capela mănăstirii "Maica Unității" din Viișoara, Piatra-Neamț.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea care le-a dus pe cele două surori în fața sfântului altar, însoțite de părinții lor, de maica abatesă M. Cristina Pirro, de preoții participanți și de PS Petru Gherghel.

În cuvântul său de deschidere, Preasfințitul a mulțumit surorilor pentru invitație, iar familiilor, rudelor și prietenilor celor două surori pentru darul pe care-l fac lui Dumnezeu.

În cadrul omiliei, vorbind despre misterul Preasfintei Treimi, pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, a subliniat rolul pe care îl are iubirea în viața oamenilor. Sfântul Ioan ne-a transmis cea mai frumoasă definiție a lui Dumnezeu. El l-a descris pe Dumnezeu ca fiind iubire. Însă la fel cum o pasăre, chiar de s-ar strădui un timp îndelungat, nu ar putea să consume un munte imens format din boabe, nici sfântul Ioan, deși a stat alături de Isus până în ultima clipă a vieții sale pământești, nu a reușit să consume acest imens mister al iubirii divine. La finalul predicii, pr. Isidor le-a invitat pe cele două surori să-și clădească propria viață de rugăciune și de slujire pe acest mister al dragostei dumnezeiești.

După predică a urmat ritualul profesiunii religioase în cadrul căruia surorile candidate au răspuns afirmativ întrebării puse de episcop: "Dragi fiice, sunteți moarte păcatului și consacrate Domnului prin Botez; vreți acum să vă consacrați mai intim lui Cristos cu profesiunea monastică?" Apoi, episcopul și concelebranții au îngenuncheat înaintea altarului, în timp ce surorile s-au prosternat cu fața la pământ. Corul a cântat Litania tuturor sfinților, după care episcopul a rostit rugăciunea: "Primește, Doamne, intențiile poporului tău și cu harul tău pregătește aceste fiice ale tale, pentru ca focul Duhului Sfânt să le curețe de păcat și să le înflăcăreze de iubire. Prin Cristos Domnul nostru. Amin."

După cântarea Litaniei tuturor sfinților, maica abatesă M. Cristina Pirro s-a adresat surorilor candidate întrebându-le: "Dragi fiice, înaintea lui Dumnezeu, a episcopului nostru, a abatesei voastre și a poporului, vreți să promiteți stabilitate în mănăstirea în care el v-a chemat?; Vreți să vă angajați în convertirea vieții voastre, în lumina Evangheliei, după regula sfântului Benedict, părintele nostru? Vreți să promiteți ascultare, nepunând nimic înaintea iubirii lui Cristos?" La toate aceste întrebări surorile au răspuns cu un "Da, vreau!" hotărât, după care maica abatesă li s-a adresat spunând: "Cel care a început în voi lucrarea sa, să o ducă la împlinire. Amin".

Surorile au citit apoi formula de la profesiune, una după alta, după care, pe masa altarului au întărit-o prin semnătura proprie. În fața altarului, cu brațele întinse au continuat cântând: "Suscipe me, Domine, secundum eloquium tuum et vivam et non confundas me ab exspectatione mea". Episcopul, cu brațele întinse, a rostit apoi rugăciunea solemnă de consacrare. După acest rit, a urmat binecuvântarea mantiilor călugărești și înmânarea inelului ca semn al dăruirii totale Mirelui Cristos, iar maica abatesă a pus coronițele de flori pe capul noilor profese, după care episcopul a dăruit breviarul surorilor candidate.

A urmat Ofertoriul, după care sfânta Liturghie a continuat în mod obișnuit. După sfânta Liturghie, surorile i-au invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească.

Dumnezeu să reverse asupra acestor surori harurile sale, să le întărească și să le dăruiască noi puteri în urmarea Mirelui Cristos. El să le călăuzească în viața de zi cu zi pentru ca, prin trăirea vieții de slujire, să conducă pe cât mai mulți la Dumnezeu, după cum le-a îndemnat și PS Petru Gherghel.

Tarciziu Erdeș

Un album de fotografii de la acest eveniment a fost publicat de Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat