Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Prima sfântă Împărtășanie

În solemnitatea Preasfintei Treimi, duminică, 15 iunie 2014, 40 de copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. Pavel Beșleagă. Pe tot parcursul perioadei de pregătire, copiii au avut posibilitatea de a cunoaște mai bine și de a simți prezența iubitoare a lui Dumnezeu Tatăl - Creatorul, Dumnezeu Fiul - Răscumpărătorul și Dumnezeu - Duhul Sfânt - Mângâietorul în viața lor. Au participat cu evlavie la sfintele Liturghii și au legat prietenii noi.

Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 14 iunie, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor.

Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii însoțiți de părinți, prieteni și invitați au ocupat locurile rezervate lor în sfântul altar.

La începutul sfintei Liturghii, patru copii au recitat poezia Supremul dar, iar domnul Ferenț Marius Paul, în discursul introductiv, a spus:

Astăzi, în solemnitatea Sfintei Treimi, în fața întregii comunități adunate, vă rugăm părinte paroh și decan Iosif Dorcu, vă rugăm să implorați de la Dumnezeu cel întreit, prin mijlocirea fericitului episcopului martir Anton Durcovici, darul credinței, al speranței și al iubirii curate. Aceste daruri să-i păstreze în fidelitate față de învățătura evangheliei. Iar părintele Pavel Beșleagă, în cadrul acestei sfintei Liturghii, să oferiți copiilor noștri prima sfântă Împărtășanie. Noi, părinții acestor copii, promitem că vom continua educația umană și spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al Bisericii locale.

Părintele Iosif Dorcu a amintit de un om care căuta în fiecare zi un motiv de bucurie în tot ceea ce îl înconjura, dar spre amurg realiza că nu l-a găsit. Dar într-o zi, căutarea lui a luat sfârșit: i-a fost prezentat un copilaș, în privirea căruia a găsit bucuria vieții. Părintele paroh a creionat prin acest exemplu bucuria care îi caracterizează pe copii. Este atât de pătrunzătoare, încât orice om se lasă învăluit de ea. Bucuria lor este cea mai autentică, de la care ar trebui să învățăm și să ne contagiem. Copiii prezenți în altar sunt admirabili, și dacă sunt aici e un semn că Biserica crește, Biserica este frumoasă și Biserica suntem noi toți.

În cadrul sfintei Liturghii, candidații la prima sfântă Împărtășanie au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus darurile la altar: ostii, colac, vin și struguri, lumânare, catehism, Biblia copiilor și Micul Catehism Euharistic, amintiri, coș cu fructe, tablou, flori.

La predică, părintele Pavel le-a vorbit copiilor despre importanța și entuziasmul acestei zile. Bucuria acestei zile este aceasta: că Isus Cristos vine în viața, sufletul dumneavoastră. De aceea, trebuie să vă deschideți larg inima, pentru ca Isus să vă transforme. Cu bucurie azi, Isus părăsește tabernacolul de metal pentru a veni în sufletele dumneavoastră, care se vor transforma într-un tabernacol viu, iubitor, zâmbitor.

Apoi, cu lumânările aprinse, copiii au reînnoit făgăduințe de la Botez și și-au dat consimțământul că vor să participe cu credință și devoțiune la sfânta Liturghie, duminica și în sărbătorile de poruncă, pentru a aduce și a deveni împreună cu Isus Cristos o ofrandă vie plăcută Tatălui ceresc, vor crede în prezența reală a lui Isus Cristos sub chipul pâinii și al vinului, în sacramentul Euharistiei și să-l preamărească din toată inima, să primească mereu cu credință și cu inima curată sfânta Împărtășanie, pentru a-și hrăni sufletul și pentru a-și întări iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

În cadrul ritualului Împărtășaniei, cu mâinile împreunate, copiii l-au primit în sufletul lor pe Isus în sfânta Euharistiei.

La sfârșitul sfintei Liturghii, s-au recitat poeziile Vreau să împlinesc voința ta și Mulțumire Sfintei Treimi.

Apoi a fost adresat un cuvânt de mulțumire din partea copiilor:

Isuse drag, îți mulțumim pentru emoțiile și bucuria pe care o simțim acum, în ziua în care te-am primit pentru prima dată în sfânta Împărtășanie! Vrem să fim prietenii tăi și îți promitem că te vom iubi din toată inima! Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să împlinim poruncile!

Părinte Pavel, vă mulțumim pentru răbdarea și grija dovedită în această perioadă de pregătire. În fiecare duminică în jurul altarului la sfânta Liturghie, ne-ați ajutat să descoperim bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu.

Un gând de mulțumire se îndreaptă spre domnișoara profesoară Lăcrămioara, care ne-a fost alături, fie că suntem mai mici sau mai mari. Împreună am învățat, am cântat, am zâmbit și ne-am jucat.

O mulțumire specială aducem părinților noștri, pentru că au colaborat cu Dumnezeu și ne-au dat darul vieții. În familia noastră, vrem ca sămânța credinței primită la Botez să aducă roade pentru viața cea veșnică.

Arătăm recunoștință tuturor celor care au cântat și s-au rugat împreună cu noi, celor care au pregătit programul de cântece și celor care au împodobit atât de minunat catedrala noastră.

Din inimă, vă mulțumim! Semnează, copiii de la prima sfântă Împărtășanie - 2014!

Părintele Pavel a mulțumit lui Dumnezeu care din iubire a venit în sufletul acestor copii minunați. Este un moment emoționant, plin de haruri. Apoi s-a adresat părinților, nașilor și copiilor spunând: Dragi părinți și nași, care i-ați încreștinat pe acești copii ai dumneavoastră, vă felicit pentru educarea lor, pentru credința manifestată; să-i trimiteți la altar, să-i trimiteți la Isus, să-i trimiteți la sfânta Liturghie! Din inimă, dragi copii, curaj și nu uitați că cel mai bun prieten al vostru este Isus Cristos.

Biserica noastră locală a trăit un eveniment deosebit pe care copiii, familiile lor și toți cei prezenți îl vor păstra mereu în inimă.

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat