Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Parohiei "Sfântul Anton de Padova"

În apropierea orașului Padova, la 13 iunie 1231, se auzeau glasuri de copii strigând: "A murit sfântul!"; astăzi, la câteva sute de ani distanță, credincioși din întreaga lume comemorează această zi și înalță cântece de laudă sfântului Anton de Padova. Și din biserica noastră din Iași au răsunat imnuri de mărire și rugăciuni înflăcărate către patronul și ocrotitorul parohiei noastre.

Având în suflet speranță și în mâini crini, sute de oameni s-au adunat și în acest an în jurul statuii care îl înfățișează pe sfântul Anton de Padova, pentru a participa la sfânta Liturghie a hramului, căci acesta este cel mai frumos mod prin care își pot manifesta credința și pot mulțumi sfântului pentru minunile înfăptuite. Liturghia a avut loc la ora 18.00 și am avut bucuria de a fi celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, în comuniune cu părintele paroh Alois Farțadi, cu părintele vicar Solomon Ovidiu-Ciprian și cu ceilalți preoți invitați, ce au luat parte la sărbătoarea noastră. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct pe http://media.ercis.ro/live/, astfel sfântul Anton a putut fi dus în gândurile și casele tuturor creștinilor din întreaga dieceză și nu numai.

Celebrarea sfintei Liturghii a fost însoțită de cântările minunate ale corului format din tineri și adulți, dornici de a participa într-un mod activ la sărbătoare, creând cu adevărat o atmosferă festivă. O frumusețe aparte au avut-o însă copiii, care în urmă cu două săptămâni au primit pentru prima dată sfânta Împărtășanie și care, în ziua hramului, au adus în fața altarului inocența si puritatea lor mult plăcute lui Isus.

"Sfântul Anton este un ciob de cer", așa cum ne-a spus la predică și părintele Fabian Doboș, un ciob pe care orice creștin trebuie să îl aibă, un ciob în care din când în când să ne vedem clară și luminoasă reflexia, un ciob de care să ne ajutăm zilnic pentru a tăia rădăcina răului din viața noastră, un ciob care poate înlocui orice lipsă și orice neajuns! Fiecare pas făcut către sfântul Anton de Padova ne apropie de fapt de Pruncul pe care îl poartă în brațe și pe care dorește atât de mult să îl purtăm și noi în inimi.

Însă pentru a-l putea primi pe Isus trebuie să fim curați, imaculați, asemenea crinului, de aceea, prin purtarea florilor de crin, am arătat disponibilitatea, dorința, dar și necesitatea de a ne curăța și de a urma drumul corect către Dumnezeu. Astfel, trebuie să ținem minte că pe lângă multele minuni pe care sfântul Anton le săvârșește pentru noi, cea mai mare minune, de care probabil mulți nu suntem conștienți, este tocmai aceea de a ne apropia de Isus.

Cu toții am făcut astăzi un pas mare către sfântul Anton prin participarea la sfânta Liturghie închinată lui, dar mai cu seamă, la procesiunea din cadrul acesteia, când ne-am manifestat în mod public credința. Faptul că am avut în mâini crinii proaspăt sfințiți și că am urmat statuia ce îl înfățișa pe sfântul Anton de Padova a simbolizat dorința de a imita viața bogată în virtute a patronului și ocrotitorului nostru.

Sfinte Antoane de Padova, roagă-te pentru noi!

Raluca Rusu

* * *
Înregistrarea transmisiunii Liturghiei de hram

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iunie: Iași: Hramul Parohiei "Sfântul Anton de Padova". Foto: Adrian Cuba

* * *

13 iunie: Iași: Hramul Parohiei "Sfântul Anton de Padova"

* * *

Un album de fotografii de la acest eveniment a fost publicat pe site-ul Parohiei "Sfântul Anton" din Iași


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat