Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut cartea Comunitatea romano-catolică din Putna

Cu ocazia sfințirii bisericii renovate din Putna, în ziua de Rusalii (8 iunie 2014) a fost lansată cartea Comunitatea romano-catolică din Putna, scrisă de Ioan Șmid (ISBN 978-973-0-16810-5). Cartea este în formatul 14x20 cm, are 72 de pagini. Cartea a apărut în limba română și în limba germană.

Cartea, bogată în imagini color, este structurată în două părți. Prima parte este o monografie a comunității catolice din Putna, scrisă, atât pe baza documentelor istorice, cât și pe baza mărturiilor adunate de la membrii acestei comunități. Putna este un loc de vechi tradiții ortodoxe, dar stabilirea germanilor catolici în această zonă a dat o nouă vigoare economică și o nouă strălucire acestei zone. Toate aceste aspecte ale dezvoltării Putnei în perioada austriacă și în perioada de după unirea Ducatului Bucovina cu Regatul României sunt surprinse în această carte. Un capitol este rezervat construirii bisericii cu toate etapele sale.

În partea a doua, semnată de pr. dr. Eduard Ferenț, este explicată, în detaliu, cu multe imagini color, toată iconografia bisericii, care este rezultatul reflecțiilor teologice ale părintelui profesor. Această ultimă parte a cărții este o reală cateheză despre sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt. Folosind un limbaj simplu, accesibil oricărui credincios, părintele explică simbolistica frumoaselor vitralii care ocupă tot spațiul geamurilor, a mozaicului auriu din prezbiter, a covorului de marmură care traversează toată aula bisericii și a altor inscripții sacre din interiorul și exteriorul bisericii.

Icoanele și vitraliile sunt Biblia săracului, spune părintele. E adevărat, dar prin semnificația lor împlinesc și funcția de cateheză liturgică pentru toți credincioșii. Privindu-le cu ochii credinței, ajungem la prototipuri. Pe acestea le venerăm, iar în cazul de față aducem Duhului Sfânt adorația noastră, homotimia, închinare egală adusă celor trei persoane de o ființă. Privind ansamblul iconic al bisericii din Putna, Duhul Sfânt ne conduce la o înțelegere și la o cunoaștere mai profundă a acelor taine pe care mintea cu puterile proprii nu le percepe, iar limba și gura nu le pot exprima.

Ioan Șmid

* * *

Comunitatea romano-catolică din Putna,
Ioan Șmid, ISBN 978-973-0-16810-5, 14x20 cm, 72 p., 12 lei

Cartea poate fi procurată, atât de la biroul parohial al Parohiei Rădăuți, la prețul de 12 lei, cât și prin poștă (se adaugă taxele poștale). Comenzile prin email se primesc la adresa: prcradauti@gmail.com.


 

lecturi: 67.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat