Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dublin: Festivalul popoarelor

La 8 iunie 2014, în sărbătoarea Rusaliilor, la procatedrala "St. Mary" din Dublin (Irlanda) a avut loc o sfântă Liturghie solemnă, prezidată de arhiepiscopul Diarmuid Martin la care au concelebrat episcopul auxiliar Raymond Field, precum și capelanii diferitelor comunități ale grupurilor etnice din Dublin. Cu această ocazie a avut loc "Festivalul popoarelor" la care și-au adus contribuția diferitele grupuri etnice catolice din capitala Irlandei.

Românii catolici din Irlanda au fost reprezentați de un grup de credincioși romano-catolici din comunitatea păstorită de părintele Eugen Țâmpu și de un grup de credincioși greco-catolici din comunitatea păstorită de părintele Coriolan Mureșan.

Grupul de catolici de ambele rituri au venit cu tricolorul românesc și unii au fost îmbrăcați în costume populare din zonele României de unde sunt originari.

În predica sa, de la această Liturghie solemnă de Rusalii, arhiepiscopul Martin a subliniat: "Bogata diversitate etnică, diversitate care este o caracteristică din ce în ce mai mare a Irlandei de astăzi, a adus și o reînnoire religioasă. Mulți dintre aceia care au venit pe meleagurile noastre sunt profund religioși și văd credința lor ca o parte a identităților și a contribuției lor pentru societate".

Credincioșii români catolici și-au adus contribuția la sfânta Liturghie și prin participarea domnișoarei Mihaela Chirvase (din comunitatea romano-catolică românească) la cor, cât și la rugăciunea credincioșilor a domnișoarei Julia Bilt (din comunitatea greco-catolică românească) la ofertoriu. De asemenea, invitația la pace, în timpul Liturghiei a fost rostită și în limba română de către părintele Coriolan.

A fost o sfântă Liturghie încărcată de culoare, dată de costumele populare ale diverselor națiuni, plină de muzică în diferite limbi care i-a ajutat pe cei prezenți să se înalțe mai aproape de Dumnezeu.

Sărbătoarea Rusaliilor a fost astfel puternic simțită de toți cei prezenți care au avut încă o dată parte de o experiență a unității de credință catolică în diversitatea riturilor și a limbilor. La aceasta sfântă Liturghie au participat catolici de rit latin, greco-catolici, siro-malabarezi, siro-malankarezi și copto-catolici. La finalul sfintei Liturghii, arhiepiscopul Diarmuid Martin i-a întâlnit și pe românii prezenți la această sfântă Liturghie și a dorit să facă poze cu aceștia.

Încă o dată, romano-catolicii și greco-catolici români din Dublin au dovedit participarea lor activă la viața bisericii locale irlandeze și au dorit în același timp să prezinte frumoasele tradiții românești pe care ei le cultivă și în diaspora.

Andrada Raluca Hârjău


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat