Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințirea bisericilor renovate din filialele Putna și Clit

De Rusalii, Duhul Sfânt, trimis de Isus de la Tatăl, i-a apropiat pe oameni de Dumnezeu și a reunit oameni și popoare, în unica Biserică a lui Dumnezeu.

Cu mare bucurie, în Sărbătoarea "Coborârea Duhului Sfânt", credincioși din Rădăuți și din toate filialele comunității noastre, ne-am reunit pentru momente de mare trăire sufletească. PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei Romano-Catolice din Iași, a sfințit bisericile renovate din filialele Putna și Clit, în cadrul sfintelor Liturghii oficiate.

Prima biserică filială vizitată a fost cea din Putna, unde, după primirea și întâmpinarea PS Aurel Percă în fața bisericii, așa cum se obișnuiește la noi, cu pâine și sare și un buchet de flori, Preasfințitul a sfințit biserica. La Liturghie au concelebrat pr. dr. Eduard Ferenț, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Iosif Doboș și pr. Adrian Blăjuță.

Între anii 2013 și 2014 biserica din Putna a fost renovată în întregime, atât la interior, cât și la exterior, la inițiativa familiei catolice Ioan și Elena Zaremba din Voievodeasa. Au fost executate lucrări ample de reparații și de consolidare a bisericii: reparații la structura acoperișului, schimbarea învelitorii, reparații și izolare ziduri, schimbare instalație electrică, geamurile au fost înlocuite cu cele de tip "termopan" și au fost montate vitralii, iar altarul vechi a fost înlocuit cu o icoană executată în mozaic, realizată după vechea icoană din prezbiter reprezentând "Coborârea Duhului Sfânt", pardoseala veche a bisericii a fost înlocuită cu parchet, iar pe centru a fost montat un covor artistic din marmură. Băncile și icoanele vechi au fost recondiționate. În exterior, a fost reamenajată curtea bisericii și refăcut gardul. Toate aceste lucrări au fost executate sub directa coordonare a pr. dr. Eduard Ferenț, a pr. Iosif Răchiteanu, ca paroh actual de Rădăuți, și a arhitectului Gheorghe Hereș din Iași. Vitraliile sunt o expresie a reflecțiilor teologice ale părintelui profesor dr. Eduard Ferenț și au fost executate, ca și icoana în mozaic de pe altar, de către firma "Art Georgies - Centrul Mozaicart" din Iași, condusă de domnul Virgil Moraru. Suportul financiar a fost asigurat de familia Ioan și Elena Zaremba din Voievodeasa, căreia credincioșii catolici din Putna îi sunt profund recunoscători.

Biserica a fost construită în perioada 1928-1930 și sfințită de către episcopul Mihai Robu, la 18 septembrie 1935, purtând hramul "Coborârea Duhului Sfânt". La vremea aceea, comunitatea catolică din Putna număra 248 de familii cu 1030 de suflete și aparținea de Parohia Romano-Catolică din Gura Putnei. Paroh era pr. Francisk Łuczko, originar din Rădăuți. Unul din inițiatorii și susținătorii construirii bisericii a fost Franz Watzlawik (14 februarie 1870 - 19 februarie 1939). Proiectul a fost realizat de arhitectul Straub, originar din Gura Putnei.

După sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească oferită cu drag de credincioșii din Putna și apoi a avut loc prezentarea cărții Comunitatea Romano-Catolică din Putna, scrisă de Ioan Șmid. Cartea este monografie a comunității, scrisă pe baza mărturiilor descendenților lui Franz Watzlawik. În partea a doua a cărții, pr. dr. Eduard Ferenț prezintă în detaliu iconografia bisericii. Cartea a apărut atât în limba română, cât și în limba germană. Traducerea în limba germană a fost făcută de domnul Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni din Rădăuți.

La ora 14.00, credincioșii din Clit au întâmpinat cu aceeași bucurie pe PS Aurel, care, în cadrul sfintei Liturghii, a sfințit biserica filială din Clit, renovată, atât la interior, cât și la exterior. Și la reparațiile acestei biserici suportul financiar a fost asigurat de familia Ioan și Elena Zaremba din Voievodeasa. Localitatea Clit (sau Glitt, cum era numită în perioada austriacă a Bucovinei) a fost întemeiată de coloniștii germani, stabiliți pe aceste locuri în anul 1843.

În anul 1927, familia de învățători ai satului, Martin și Katharina Wittal, foarte iubiți și respectați printre localnici, s-au implicat în construirea actualei biserici. Pentru aceasta au desfășurat o intensă activitate de strângere de fonduri, printre germanii bucovineni emigrați în America. Un an mai târziu, de sărbătoarea "Înălțării Sfintei Cruci", biserica a fost sfințită, având hramul "Înălțarea Sfintei Cruci".

După sfânta Liturghie și credincioșii din Clit au invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească.

Sărbătoarea Rusaliilor din acest an a fost una rodnică pentru comunitatea romano-catolică din parohia Rădăuți. Pentru aceasta îi mulțumim lui Dumnezeu prin rugăciunile și cântările noastre. Duhul Sfânt să ne fie apărător puternic, care să ne conducă la fericirea veșnică a cerului.

Principalele momente de la aceste ceremonii le puteți viziona urmărind montajele video postate pe situl parohiei din Rădăuți (www.radauti.cnet.ro).

De asemenea, tot pe situl parohiei, puteți viziona un material video de prezentare a iconografiei bisericii din Putna, realizată de pr. dr. Eduard Ferenț. Materialul este tradus și în limba germană de către domnul Eduard Mohr - președintele Uniunii Germanilor Bucovineni din Rădăuți.

Ioan Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Sfințirea bisericilor renovate din filialele Putna și Clit

* * *

A apărut cartea Comunitatea romano-catolică din Putna


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat