Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Prima Sfântă Împărtășanie

Duminică, 8 iunie 2014, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, la Liturghia de la 10.30, în Parohia "Sfânta Tereza" din Onești, 13 copiii l-au primit pentru prima oară pe Isus în sfânta Împărtășanie.

După pregătirea catehetică prevăzută pentru acest eveniment, intensificată în ultimele două săptămâni și prin participarea zilnică la sfânta Liturghie, ziua aceasta a fost trăită cu mari emoții. Întâlnirea personală și familiarizarea cu Isus au permis o apropiere mai mare de iubirea și milostivirea lui în sacramentul Spovezii. La îndemnul nostru, copiii au fost invitați să scrie pe un bilețel o rugăciune, o dorință-propunere după primirea sacramentului Spovezii. Bucuria copiilor a fost amplificată și de prezența numeroasă a părinților și a celorlalte rude care i-au însoțit spovedindu-se.

Sărbătoarea a devenit comunitară, când, la Liturghia de duminică, cei 13 copii au fost întâmpinați de credincioșii parohiei prin cântece și participare, arătându-și astfel bucuria și iubirea. Fiecare copil a fost implicat în animarea sfintei Liturghii, având o misiune precisă fie la proclamarea lecturilor, ori la rugăciunea credincioșilor și ofertoriu. Predica a fost o ocazie pentru reînnoirea indemnului la sfințenie, la curajul de a rămâne uniți cu Cristos în sfânta Împărtășanie, care ne aduce în suflet pe Dumnezeu întreg.

Impresionant a fost momentul când au fost citite câteva din bilețelele cu dorințe-propuneri, scrise de copii după prima lor Spovadă. Aceste dorințe au evidențiat că o inimă curată, reînnoită în harul sfințitor, poate "îndrăzni" în fața lui Dumnezeu: "Doamne vreau să ajung în cer, lângă tine"; "Isuse, ajută-mă să nu te mai supăr prin niciun păcat"; "Isuse, vreau să nu mă mai cert niciodată cu ceilalți, vreau să fiu mai bun"; "Isuse, vreau să fie pace și să nu mai fie războaie"; "Ajută-mă, Doamne, să-mi iubesc părinții mai mult"...

Momentul mult așteptat, să-l primească pe Isus pentru prima oară în sfânta Împărtășanie, a fost trăit cu multă emoție, dar și bucurie. Se citea în ochii și pe chipul copiilor fericirea acestei întâlniri.

Recunoștința copiilor a fost exprimată prin câteva cuvinte la sfârșitul sfintei Liturghii, prin care au mulțumit lui Dumnezeu, părinților și celor care s-au ocupat de pregătirea lor și a acestei sărbători.

Pr. Marius jr Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Onești: Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat