Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua: Deja 10 ani de misiune

Duminică, 1 iunie 2014, am împlinit 10 ani de când am ajuns în Coasta de Fildeș. Ajungeam într-o țară în război pentru a-l vesti pe Cristos, Principele Păcii, și mulțumim Domnului astăzi trăim în pace.

Experiența mea avea să înceapă mai întâi la Bouaké cu pr. Adrian Stoica și cu un preot italian Michele Stevanato, cărora le mulțumesc pentru grija pe care mi-au purtat-o și pentru sfaturile lor înțelepte pentru a înțelege mai bine lumea africană.

Deja în septembrie 2004, la doar câteva luni de Africa, împreună cu pr. Adrian Stoica am mers să locuim pentru prima dată la Djébonoua (o parte a parohiei unde eram la Bouaké), eram primii preoți care veneau să rămână în mijlocul lor pentru a pregăti condițiile necesare creării unei noi parohii, care avea să aibă loc la 28 ianuarie 2007.

În această comunitate avea să rămân până în ziua de astăzi, când cu recunoștință în suflet aș vrea să trasez un bilanț al tuturor activităților desfășurate aici pentru a-i mulțumi Domnului pentru toate harurile pe care mi le-a acordat în acești 10 ani de misiune.

La nivel spiritual am fondat grupul Legiunea Mariei, am introdus recitarea sfântului Rozariu în fiecare zi în lunile mai și octombrie, și duminica înainte de sfânta Liturghie, o statuie a Sfintei Fecioare a peregrinat prin toate casele credincioșilor noștri, am introdus mai multe novene de rugăciune: pentru Nașterea Domnului, la sfântul Anton, la Duhul Sfânt, la sfânta Tereza a Pruncului Isus, la sfinții arhangheli; am introdus, de asemenea, devoțiunea celor nouă prime vineri din lună în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus, de asemenea, și ora de adorație din prima duminică din lună, toate aceste inițiative au ajutat credincioșii să renunțe la obiectele de protecție ale vracilor pe care le foloseau înainte și pentru a se apropia mai mult de Isus Cristos, singurul Mijlocitor între Dumnezeu și oameni.

La nivel pastoral am mărit numărul comunităților evanghelizate, am trecut de la 15 comunități la 35. De asemenea, am intensificat numărul sfintelor Liturghii în sate, în cele mai multe dintre ele ajungând chiar în fiecare lună. Acest lucru a făcut ca anul acesta pentru prima dată numărul botezaților din sate (35) să fie mai mare ca cel din Djébonoua (32). Am creat Acțiunea Catolică în 7 noi comunități. Am fondat un grup catolic al elevilor (JEC) și grupul Scout. De asemenea, activitățile cu copii și tinerii în perioada vacanțelor de vară le-am intensificat și mai mult. Formarea cateheților a fost mereu o prioritate pastorală, chiar și în perioada războiului, preoții locali au fost mereu mirați cum de am reușit acest lucru. De asemenea întâlnirile pentru dirijori și cântăreți nu au lipsit niciodată din activitățile noastre, căci la început oricând ai fi mers în sate pentru sfânta Liturghie auzeai mereu aceleași cântece (din timpul de peste an). Credincioșii nu știau să cânte cântece specifice de Advent, Crăciun, Postul Mare sau Paște. Schimbarea a fost radicală, credincioșii participând cu mult entuziasm la aceste întâlniri de formare.

La nivel material nu ne-am oprit nicio clipă, chiar dacă mijloacele materiale lipseau cu desăvârșire, încrezători în Domnul și în bunătatea donatorilor Centrului Misionar de Iași, am reușit să realizăm mai multe proiecte, printre care: clopotnița și grota din fața bisericii, capela din Katienou, cea din Assouakro, construim acum una în Adjouassou și pictăm turnul de deasupra altarului, am confecționat mai multe altare, dulapuri, am oferit Biblii, cruci, rozarii, imagini și alte cărți religioase necesare catehezei în sate și pentru formarea cateheților noștri. Să nu uităm mașinile cumpărate pentru tâmplăria noastră care ajută enorm lumea de aici.

Acestea sunt o parte din nenumăratele binefaceri pe care Domnul mi le-a făcut.

Personal am celebrat 400 botezuri și 15 căsătorii.

Inima mi-e plină de bucurie și recunoștință !

Aș vrea să-i mulțumesc Domnului pentru posibilitatea pe care mi-a oferit-o de a veni în misiune, este o onoare pentru mine, pentru tot ceea ce a realizat prin mine aici, toată lauda și preamărirea i se cuvin doar lui. Mulțumesc Diecezei de Iași, episcopilor, preoților și tuturor credincioșilor pentru încrederea și susținerea acordată de-a lungul acestei perioade. O mulțumire specială Centrului Misionar de Iași, care lucrează neîncetat pentru binele misionarilor.

Aceasta experiență misionară m-a învățat să fiu mai umil, mai sărac, mai simplu, să mă dăruiesc cât pot de mult, dar și să conștientizez mai mult ce înseamnă a fi creștin, să fiu mândru de a fi preot al lui Cristos, să găsesc pacea și bucuria adevărată numai în Domnul.

Am dăruit 10 ani din viața mea misiunii și am câștigat experiență spirituală pentru toată viața.

Pr. Gabriel Cimpoeșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iunie: Djébonoua: Deja 10 ani de misiune


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat