Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri

În perioada 24-28 iunie 2014, echipa de pastorație vocațională din cadrul CRSM a organizat un curs de exerciții spirituale pentru tineri, la Luncani, jud Bacău. Tema a fost: "Bucuria trăirii evanghelice din perspectiva fericirilor".

Dau glas în continuare câteva mărturii ale unor tineri care au trăit această experiență.

*

Fericiți veți fi dacă...

Cu toții dorim să știm ce avem de făcut pentru a fi fericiți. Cu acest gând, 18 tineri s-au îndreptat marți, 24 iunie 2014, spre Luncani, în județul Bacău, la mănăstirea carmelită - un loc de poveste, un colț de rai. Aici au vrut să descopere și să experimenteze fericirea autentică. Cu siguranță au găsit-o! Puteai vedea fericirea pe fața fiecăruia.

Pe parcursul a patru zile, am fost un tot. O echipă extraordinară de animatori a fost înconjurată de o echipă minunată de participanți.

Uniți și cu harul Duhului Sfânt, îndrumați de mesajele puternice oferite de Cristos prin fericiri, am adus slavă lui Dumnezeu pentru dragostea sa mare prin meditații la textele fericirilor, rugăciune, adorație la preasfântul sacrament, dar mai cu seamă, prin unire și dialog permanent cu el.

În aceste zile de har, am putut simți cât de mare este iubirea lui Dumnezeu revărsata asupra noastră. Am simțit lucrarea sa în propria persoană.

Dacă te întrebi cum am experimentat fericirea și unde am găsit-o, vei rămâne surprins să afli cât este de simplu. Să știi că fericirea mea, a ta, a noastră, nu stă în cineva sau în ceva, nu o vei găsi în nicio persoană ori lucru material ci deja o ai, este în tine. Trebuie doar să-i permiți să se manifesteze.

Cât de simplu poți face acest lucru încă din prima clipă în care te trezești, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru șansa oferită de a simți căldura soarelui încă o zi. Lasă-te cuprins de cântecul păsărilor, de adierea vântului, de dragostea celor din jur. Lasă-te cuprins de dragostea lui Isus și simte prezența sa la orice pas, în tot ceea ce întâlnești. Spune un mulțumesc, ajută un bătrân, oferă săracilor, joacă-te cu cei mici, întinde-te pe iarbă și lasă-te mângâiat de razele soarelui, îndepărtând gândurile problemelor existente, iar lista continu-o tu... Aici este adevărata fericire, pentru că în toate este și toate sunt de la Dumnezeu. Bucură-te de fiecare zi și fiecare întâmplare pe care o trăiești.

Această fericire am trăit-o noi în aceste zile și ne-am promis că o vom trăi în fiecare zi. Mai mult, ne-am promis că o vom face cunoscută și semenilor noștri. Deja, citind aceste rânduri, tu ai aflat cum poți trăi fericirea autentică. Fii fericit!

Am încheiat această experiență printr-o procesiune în care am adus cântări de laudă Domnului nostru și câteva scurte piese de teatru prin care am evidențiat unde stă și unde nu stă fericirea. Apoi, apropiindu-ne de altar, în fața lui Cristos cel răstignit, am înălțat gânduri de laudă și preamărire pentru toate darurile și harurile pe care ni le-a oferit întreaga viață.

A fost o experiență minunată, în care am putut cunoaște și mai bine dragostea lui Dumnezeu, primind confirmarea că putem fi fericiți ascultând, păzind și practicând cuvântul său.

Iubește și fii fericit!

(Petru)

*

Am pornit plină de speranță și bucurie spre Luncani. Și îmi spuneam sunt atât de bucuroasă să mă aflu în acest loc frumos alături de surori, frați și de alți tineri. Știam că tema acestei întâlniri va fi fericirea și mă întrebam: Oare ce este această fericire pe care toți o dorim, o căutăm și nu o avem niciodată... unde o pot găsi?

Cum o pot avea și eu? De multe ori le urăm celor dragi să fie fericiți și mă întrebam: Oare eu știam cu adevărat ce este fericirea?

Fericirea oare consta în bani, o vilă, o mașină? Fericirea consta în a avea mult, totul, dar ce înseamnă a avea totul?

Drumul străbătut prin pădure m-a făcut să cunosc într-adevăr fericirea, iar momentul de tăcere m-a învățat să ascult și să privesc toate lucrurile: soarele, păsările, copacii, pietrele, noroiul, tot ceea ce mă înconjura făcea parte din creația și planul lui Dumnezeu și doreau să fie prezente acolo, iar acolo eram și eu, și eram fericită!

Mi-a plăcut și ultima seară în care a trebuit să ne scriem propriul nostru Magnificat gândindu-ne fiecare: Pentru ce vreau eu să îi mulțumesc lui Dumnezeu?

Nu am stat prea mult să mă gândesc la ceea ce voi scrie. Știam deja. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a creat, mi-a dat glas, mi-a oferit posibilitatea de a participa la exercițiile spirituale. Îi mulțumesc pentru că mi-a oferit o familie, prieteni și, în orice moment de slăbiciune, el mi-a dat curaj și mi-a scos în cale oameni pe care îi numesc îngeri, care mi-au oferit din nou speranța. Pentru că el mi-a călăuzit pașii. Oare nu este aceasta fericirea? Fericirea consta în a-l avea pe Dumnezeu alături, el care este totul. Doar el îți poate oferi tot ceea ce ai nevoie.

Această experiență a fost una de neuitat am învățat că fericirea înseamnă să asculți și să privești. Ascultă glasul persoanelor ce te înconjoară atunci când te simți trist și descurajat, chiar și atunci când ești bucuros poate că este glasul Domnului. Privește tot ce te înconjoară, în fiecare zi se întâmplă minuni care te pot face fericit. Trebuie doar să privești cu atenție și vei fi fericit. Deci nu mi-au trebuit prea multe pentru a fi fericită, singurul lucru care mă poate face fericită este să știu că îl am pe Dumnezeu prezent în tot ceea ce mă înconjoară. Fără el nu exista fericire, nu o mai căuta! Trebuie doar să privești cu atenție în fiecare zi, Dumnezeu este prezent în viața ta pentru a te face fericit(ă). Caută-l dacă nu îl simți prezent în viața ta, oferă-i tu un moment de fericire participând la sfânta Liturghie. Sunt sigură că el te va face să cunoști și să întâlnești adevărata fericire. Pentru mine, fericirea consta în clipe de neuitat, așa cum a fost această experiență alături de cel mai minunat grup! Mulțumim organizatorilor!

(Cristina)

*

Experiența mea:

"Căutați și veți găsi!" spune Isus. Eu am căutat și îmi doream foarte mult să particip la exerciții spirituale și iată că în ultimul moment am reușit să mă înscriu la aceste momente de har.

Scopul participării mele a fost ca Dumnezeu să mă lumineze în drumul meu, deoarece în ultimul timp trăisem un mister pe care nu-l înțelegeam.

Aceste zile petrecute în rugăciune și în tăcere în fața cuvântului lui Dumnezeu m-a făcut să înțeleg ca bucuria vieții nu vine din explicarea misterului, ci acesta trebuie adorat în cea mai profundă liniște a inimii.

În toate momentele din aceste zile Dumnezeu mi-a vorbit prin lucruri simple, prin concretul vieții, ca eu să fiu eu acolo unde sunt, nemaitrăind eu, ci lăsându-l pe Cristos să trăiască în mine.

Am plecat cu un mesaj de la aceste momente de har și de sens: Fericiți sunt cei săraci în duh, pentru că ei nu se vor scandaliza niciodată de mine! Mulțumesc și totul spre mai marea laudă și slavă a Tatălui!

(Cornel)

*

Trăind această experiență, am descoperit în mine un izvor de pace interioară care, dacă până atunci a zăcut în mine, acum a ieșit la iveală. Aceste zile de har și fericire m-au făcut să privesc totul altfel, să privesc viața din alt unghi. Aș repeta această experiență oricând.

(Ema)

A consemnat sr. Patricia Rediu, CJ

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

24-28 iunie: Luncani: Exerciții spirituale pentru tinerix


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat