Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântu Gheorghe: Prezentarea Monografiei satului Somușca în cadrul "Zilelor Andrei Șaguna"

În perioada 24-29 iunie 2014, în câteva localități din județul Covasna au avut loc "Zilele Andrei Șaguna", un eveniment cultural-științific organizat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna", Centrul European de Studii Covasna-Harghita, în parteneriat cu Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan".

De la Bacău au participat ca invitați: prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău), ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa.

Vineri, 27 iunie, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" a avut loc dezbaterea 70 de ani de la holocaustul evreilor din Transilvania de Nord-Est și Colocviul Geopolitica entităților - între multiculturalism și dreptul minorităților și al popoarelor.

Sâmbătă, 28 iunie, același spațiu generos a găzduit, în cadrul Colocviului Național de cercetare "I.I. Russu" pentru studiul sud-estului Transilvaniei, dezbaterea cu tema Noi cercetări privind istoria românilor din sud-estul Transilvaniei.

După lucrările în plen și înmânarea premiilor "I.I. Russu" pe anul 2014, au fost lansate și prezentate o serie de cărți de specialitate. Printre ele s-a numărat și Monografia satului Somușca (apărută în luna octombrie a anului 2013), prezentată de către autorul acesteia, prof. dr. Anton Coșa. În intervenția sa, autorul a punctat, printre altele, faptul că volumul face parte dintr-un proiect științific mai amplu, inițiat, sprijinit și binecuvântat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Prin urmare, deloc întâmplător, a afirmat autorul cărții prezentate, aceasta i-a fost dedicată In Honorem Excelenței sale Petru Gherghel, cu ocazia aniversării (în anul 2013) a 35 de ani în fruntea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. De asemenea, autorul a remarcat și o altă fericită coincidență privind prezentarea monografiei (la Sfântu Gheorghe) pe 28 iunie, în chiar ziua când PS Petru Gherghel își aniversează ziua de naștere, următoarea zi (29 iunie) marcând, de asemenea, o dublă aniversare (ziua onomastică și aniversarea sfințirii ca preot), toate acestea constituind un prilej oportun pentru a-i ura, din sud-estul Transilvaniei, împreună cu cei prezenți acolo, înaltului ierarh al Diecezei de Iași, o păstorire rodnică în continuare.

În cadrul uneia dintre secțiunile de comunicări, domnul prof. Vilică Munteanu a prezentat ultimul număr (IX/2014) al Anuarului Arhivelor Naționale Bacău - "Acta Bacoviensia" (revistă care a găzduit de-a lungul timpului o serie de articole privind problematica romano-catolicilor din Moldova), iar domnul ing. Gheorghe Bejan a prezentat unele concluzii în urma implementării proiectului "Tânărul european" în câteva dintre satele catolice din județul Bacău.

Cu prilejul împlinirii, la 28 iunie 2014, a celor 74 de ani, precum și a sărbătorii onomastice din 29 iunie, îi transmitem și noi Preasfințitului Petru Gherghel: "La mulți ani!, Excelența voastră"

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat