Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Verona: Prima Sfântă Împărtășanie în comunitatea română

Duminică, 22 iunie 2014, în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, 10 copii din comunitatea românilor din Verona, l-au primit pentru prima dată în sufletele lor pe Isus Cristos în sfânta Euharistie, după ce cu o săptămână înainte și-au curățit sufletele prin sacramentul sfintei Spovezi.

Liturghia a început cu procesiunea copiilor, care plini de emoție, după ce au îngenuncheat în fața sfântului altar, au lăsat câte o floare în fața lui Isus prezent în tabernacol.

Pentru prima dată acești copii au animat sfânta Liturghie, au citit lecturile și intențiile de la rugăciunea credincioșilor, au oferit darurile la momentul ofertoriului, s-au rugat și au cântat din toată inima: Fericită-i ziua aceasta / Când primesc în dar de sus / Pâinea cea dumnezeiască / Trupul sfânt al lui Isus.

La predică, părintele le-a arătat frumusețea lor într-o oglindă, amintindu-le copiilor că hrana frumuseții lor este Isus Cristos, prezent în inimile lor curate. După predică cu lumânările în mână, aprinse de la lumânarea pascală, simbolizându-l pe Cristos înviat, copiii și-au reînnoit făgăduințele făcute la botez.

La rugăciunea Tatăl nostru copiii s-au adunat în jurul altarului ca să fie mai aproape de Isus prezent pe altar și ca să se roage împreună cu preotul și cu toată comunitatea prezentă, acea minunată rugăciune pe care ne-a învățat-o însuși Domnul Isus.

În cel mai important moment al celebrării, copiii au îngenuncheat pentru a primi sacramentul Euharistiei, pe Isus prezent sub chipul pâinii și al vinului. Acest moment a fost prilej și pentru părinții, rudele și apropiații copiilor să-și amintească de ziua când l-au primit și ei pentru prima dată pe Isus în taina sfintei Euharistii.

După ce s-au hrănit pentru prima dată la masa euharistică, copiii i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi specială, părintelui Laurențiu Ignat și celor care i-au îndrumat în această perioadă de pregătire spre a-l cunoaște pe Isus, în special doamnei Cristina Pârțac care le-a explicat cu multă răbdare catehismul în limba română, dar și în limba italiană. Recunoștința celor mici s-a îndreptat apoi spre părinții lor, care încă din primii ani de viață le-au sădit în inimi iubirea față de Isus, spre rudele, prietenii și întreaga comunitate prezentă la sărbătoare.

În încheierea celebrării, părintele Laurențiu i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați care au făcut un pas important pe drumul credinței, și care au făcut din această zi o mare sărbătoare în comunitatea română din Verona. Le-a mulțumit celor care s-au implicat în pregătirea copiilor pentru Prima Sfântă Împărtășanie, i-a felicitat pe părinții acestora și pe toți cei prezenți la sfânta Liturghie.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria pentru acești copilași, care au concentrat bucuria, inocența, credința, iubirea și speranța într-o singură zi, pe care nu o vom uita niciodată.

Comunitatea română din Verona


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat