Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica PS Petru Gherghel în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 24 iunie 2014) au fost sfințiți întru Preoție 29 de tineri. Redăm textul predicii rostite de PS Petru Gherghel.

Excelențele voastre, părinte provincial, părinte custode, părinte superior al familiei "Don Orione",
Sfințiile voastre părinți rectori și profesori,
Dragi persoane consacrate, dragi seminariști,
Dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Întreaga lume creștină, din Răsărit și din Apus, celebrează astăzi un sfânt, numit de însuși Isus, cel mai mare născut din femeie: sfântul Ioan Botezătorul.

El este singurul dintre muritori care se bucură, pe lângă Fecioara Maria, să aibă două sărbători speciale, cea a nașterii pentru această lume (24 iunie) și cea a nașterii pentru cer (29 august).

Îl preamărim astăzi pe Dumnezeu pentru acest mare profet, care a avut o misiune cu totul specială, nu numai aceea de a-l anunța pe Mesia, ci și aceea de a-l arăta venit în lume, prin celebrele cuvinte: "Iată mielul lui Dumnezeu", și, desigur, prin suprema mărturie a martiriului.

Unindu-ne în jurul altarului în această măreață sărbătoare din ziua consacrării a 29 de diaconi, voim să ne însușim cu toții marele său exemplu în slujirea lui Dumnezeu și în proclamarea prezenței lui Cristos în lume.

Avem, așadar, o puternică invitație la o slujire totală pentru Cristos și pentru evanghelia sa, pentru o mărturie vie a iubirii sale și pentru o angajare plenară în vestirea evangheliei.

Ascultând lecturile sfinte și meditând la mesajul lor, descoperim un portret fidel al slujitorului adevărat și al misiunii sale, un portret al noului profet pentru zilele noastre.

Trei caracteristici speciale conturează în mod fericit figura sa.

- Ioan a fost și rămâne o chemare împlinită;

- a fost și rămâne o icoană a lui Cristos;

- a fost și rămâne un înaintemergător al Mântuitorului.

a) Prima lectură, luată din Cartea profetului Isaia, ilustrează chemarea ideală proiectată de însuși Dumnezeu pentru slujitorul său, ales să-l vestească pe Mesia, trimis în lume.

Lectura a doua din Faptele Apostolilor și pericopa din Evanghelia după Luca dau mărturie despre modul cum Ioan Botezătorul a acceptat și a realizat în modul cel mai desăvârșit planul pe care Domnul l-a avut cu el.

Botezătorul, după obiceiul și mentalitatea timpului, ar fi trebuit să primească și să poarte numele de Zaharia sau a unuia dintre părinții săi pentru a merge pe urmele lor. Dumnezeu însă revelează că va purta un alt nume - numele "Ioan"- cu o misiune specială, misterioasă și cu totul imprevizibilă. Tocmai pentru că primește propunerea lui Dumnezeu, Ioan devine cel mai mare născut dintr-o femeie. Dumnezeu încă din sânul mamei sale i-a stabilit o misiune, ceea ce face și dispune pentru fiecare om, pentru fiecare dintre noi la venirea pe pământ când i se stabilește un nume.

Dacă oamenii acceptă sau dacă noi acceptăm și înțelegem menirea noastră: proiectul așezat de Dumnezeu în noi, și ne străduim să-l împlinim, putem deveni și noi, respectând proporțiile și ținând cont de condițiile noastre, slujitori ai Domnului, lumină pentru toate popoarele și astfel reușim să colaborăm la misiunea de a vesti și transmite adevărul mântuirii până la marginile pământului.

Dacă, în schimb, alegem să lucrăm după planurile și proiectele noastre, putem risca să rămânem singuri sau fără nici un rol în istoria mântuirii, care de fapt reprezintă unica valoare ce contează cu adevărat.

b. Lectura din Faptele Apostolilor evidențiază grija comunității creștine de la început, de a prezenta deosebirea clară dintre Mesia și înaintemergătorul sau crainicul său. Acest lucru se impunea cu precizie, datorită faptului că Ioan Botezătorul a înțeles și-a îndeplinit la perfecțiune misiunea încredințată lui de a deveni icoană a lui Cristos. Același lucru ne revine și nouă, căci toți suntem chemați de a fi icoana lui Cristos, mai ales cei aleși pentru misiunea de a fi preoți consacrați, de a fi alter Christus (alți Cristoși).

Ioan Botezătorul era o adevărată personalitate în acea perioadă, încât mulți considerau că poate să fie el Mesia cel așteptat. Evangheliile însă prezintă cu mare exactitate diferența dintre Mesia și înaintemergătorul său, clarificată și confirmată chiar de declarațiile lui Ioan, atunci când unii preoți și leviți de la Ierusalim au venit la el să-l întrebe: Cine ești tu? Iar el a recunoscut: Nu sunt eu Cristos! Eu sunt glasul celui ce strigă în pustiu: pregătiți (îndreptați) calea Domnului, după cum a spus Isaia profetul. Se clarifică astfel diferența dintre cele două personalități, ieșind în evidență transcendența absolută a lui Cristos.

c. În al treilea rând, Evangheliile arată adevărata misiune a Botezătorului, de a fi înaintemergătorul, precursorul lui Mesia, evidențiindu-se acest lucru încă din prologul Evangheliei după Ioan, care poate fi numită simfonia vieții lui Ioan.

Precursorul va fi slujitorul umil și supus voinței lui Dumnezeu. Încă de la nașterea sa s-a făcut cunoscut planul lui Dumnezeu. El a răsplătit fidelitatea slujitorului redându-i lui Zaharia capacitatea de a vorbi, oferind în acest mod o prevestire, un semn profetic, că numai acela care e dispus să facă voința lui Dumnezeu va fi în stare să facă să răsune vocea sa până la marginea pământului. Ioan s-a lăsat mereu condus de vocea lui Dumnezeu cu o disponibilitate de copil. A lăsat casa pentru a trăi în pustiu, a predicat împotriva curentului, așa cum îi sugera Duhul Sfânt, l-a arătat lumii pe cel trimis de Dumnezeu ca mielul său nevinovat; a acceptat să intre în închisoare, să fie primul martir încă din timpul predicii lui Isus, adică primul din noua alianță, lăsând astfel lui Cristos locul ce i se cuvine și rolul său de trimis al Tatălui.

La acest punct ne oprim pentru a ne pune câteva întrebări: Oare nu continuă și astăzi aceiași pedagogie divină prin care alege continuu noi precursori ai lui Cristos, care să vestească lumii marea operă de mântuire plănuită și realizată de Părintele ceresc prin Fiul său, marele preot al noii alianțe, cel care s-a oferit pe sine, odată pentru totdeauna, să aducă lumii mântuire până la marginile pământului?

Oare nu orice creștin primește prin Botez și Confirmațiune o asemenea misiune și o asemenea invitație de a fi un precursor și bine vestitor al lui Cristos, care vrea să ajungă la toți?

Și oare nu trebuie să constatăm încă o dată și să redescoperim noi cei de astăzi, aici în catedrala noastră, cum bunul Dumnezeu continuă să aleagă noi precursori (înaintemergători), noi vestitori ai lui Cristos, noi martori care să-i pregătească calea și să-l ofere lumii pe cel care singurul poate aduce mântuirea lumii?

Sfințiile voastre, Preacucernici părinți profesori,

Dragi aspiranți la sacramentul Preoției,

Meditând la misterul pe care-l celebrăm, acum, când îl sărbătorim pe marele profet, trebuie să declarăm astăzi că ceea ce Dumnezeu a realizat în Ioan Botezătorul vrea să realizeze din nou. Este o nouă investiție pe care el o face, alegând și inspirând pe alți tineri să fie noi precursori ai lui Isus pentru oamenii timpului nostru.

A fi ales să fii consacrat ca preot, uns și trimis ca o nouă voce ce trebuie să-l vestească pe Cristos este un adevărat mister al cerului și o nouă împlinire a unui destin ceresc pentru continuarea mântuirii lumii.

Vă felicităm, dragi diaconi, pentru că ați dat ascultare chemării darului și ați binevoit să vă apropiați de Cristos, mielul lui Dumnezeu venit în lume, ca să-l faceți cunoscut lumii dornice de mântuire.

Vă felicităm că sunteți o generație de tineri ce ați intrat în atmosfera unei mărturii a unui mare apostol și martir, fericitul Anton Durcovici, care a făcut și el ceea ce a făcut Ioan Botezătorul, oferindu-se să moară pentru a-l arăta lumii: Iată, mielul lui Dumnezeu, în care se află mântuirea și victoria.

Am ținut ca această consacrare să aibă loc și să se desfășoare aici în catedrala noastră, sub privirile episcopului Anton, martir și martor și el a lui Cristos, asemenea lui Ioan Botezătorul, aici în atmosfera încă vie creată de ecoul declarării de fericit a marelui nostru păstor care îi cheamă pe toți slujitori ai aceluiași popor, preoți diecezani ori călugări, să fie cu toții martori ai lui Cristos pentru timpurile noastre și bine vestitori ai aceleiași evanghelii și ai aceleași iubiri. Vă îmbrățișăm cu mare dragoste și bucurie pe toți și vă felicităm că ați binevoit să răspundeți, cu avântul vostru tineresc și cu iubirea voastră, la planul lui Dumnezeu cu voi.

Sfințiile voastre, dragi persoane consacrate,

dragi seminariști, dragi și iubiți credincioși,

Tinerii de față se încred în noi cei care-i înconjurăm pentru a-i însoți în clipa supremă a ofertei lor, pentru a fi vestitori și ai lui Cristos în lumea de astăzi și așteaptă de la noi rugăciunile și îmbrățișarea noastră plină de iubire.

Să-i însoțim, așadar, cu iubirea și rugăciunea noastră ca bunul Dumnezeu să-i găsească vrednici pentru o asemenea misiune, iar sfinții invocați în cadrul acestei celebrări să-i sprijine în misiunea lor de vestitori ai evangheliei și ai iubirii.

Trimite, te rugăm, Doamne, Duhul tău și unge-i pe acești aleși ai tăi cu darurile tale, pentru a rămâne mereu fideli misiunii alese de a fi martori și înaintemergători ai marelui preot, Cristos!

Iași, 24 iunie 2014, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

La Iași au fost sfințiți 29 de preoți


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat