Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 22 iunie 2014, printr-o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", urmată de o procesiune euharistică solemnă pe străzile Iașiului.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Sfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de Joia Verde. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în sfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare.

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași prin celebrarea euharistică solemnă prezidată, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 17.00, de către păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, fiind însoțit la altar și de PS Aurel Percă. Alături, s-au aflat la altar 27 de preoți (de la episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic) și cei 14 diaconi, de la Seminarul Mare și de la Congregația "Don Orione". Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși. Au fost prezenți și reprezentanți ai oficialităților locale: Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, viceprimarul Municipiului Iași, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, și Georgel Grumeza, șeful Poliției Locale Iași.

Ca și în anii trecuți, curtea episcopiei a fost împodobită pentru sărbătoare cu ramuri verzi, care readuc aminte de momentul intrării triumfale a lui Isus în cetatea Ierusalimului și de modul în care poporul l-a aclamat și l-a primit cu bucurie ca pe adevăratul lor rege.

PS Petru Gherghel a început sfânta Liturghie prin cuvintele "Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor", amintind de cuvintele Mântuitorului din Evanghelia după Matei, capitolul 28, versetul 20, în care ne vorbește despre permanenta sa prezență în lume. PS Petru, întâmpinându-i pe cei prezenți la celebrare, a spus că prin participarea la celebrare, "astăzi ne unim și noi la acea bucurie a Bisericii, de a-l însoți pe Isus, venit în mijlocul nostru, care dorește să rămână în mijlocul nostru, care vrea să locuiască cu fii oamenilor, care vrea să ne însoțească pe drumurile vieții noastre".

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, care a început predica spunând că "în cadrul celebrării sfintei Euharistii, al sfintei Liturghii, învățăm despre Euharistie, ce înseamnă sfânta Euharistie, cum se celebrează, care sunt roadele pe care le aduce în inima noastră. Este modul cel mai direct, cel mai concret, cel mai profund de a medita, de a adânci, de a trăi Euharistia. Euharistia se celebrează, se experimentează, se trăiește prin credință".

Părintele predicator, amintind de istoria mântuirii în care Dumnezeu a fost mereu prezent și și-a condus poporul spre mântuire, a prezentat elementele care au prefigurat Euharistia, modul cum era ea prefigurată în Vechiul Testament (de exemplu, mana din pustiu care a săturat timp de 40 de ani poporul israelit; jertfa lui Melchisedec, care nu mai oferă ca jertfă animalele, dar pâine și vin; sacrificiul pe care este gata să-l aducă Abraham; dar și cum era celebrat Paștele); alte elemente care descoperă pe deplin evenimentul care întemeiază Euharistia (după sinoptici, fiind Cina Domnului, din seara de Joia Sfântă, când Cristos a întemeiat sfânta Euharistie; dar și jertfa reală, răstignirea, moartea și învierea lui Cristos, așa cum o prezintă evanghelistul Ioan) și, în sfârșit, alte elemente care împlinesc și desăvârșesc sacramentul prin excelență al Euharistiei, așa cum se trăiește în Biserică. Părintele a amintit că deși nu eram prezenți la întemeierea Euharistiei, totuși suntem prezenți la celebrarea ei, iar în sfânta Euharistie noi devenim contemporani evenimentului instituirii Euharistiei.

În continuare, părintele predicator a evocat imaginea noului fericit al Bisericii locale, episcopul martir Anton Durcovici, care "simțea să-i încurajeze pe preoții săi după ore lungi de adorație, în care glasul lui Cristos din tabernacol îi inspira cuvintele", amintind astfel de Circulara din 28 decembrie 1948 a fericitului Anton Durcovici despre Isus în sfânta Euharistie, adresată preoților.

Vorbind despre faptul că "euharistia nu este doar ceva tainic, ascuns, închis între zidurile bisericii", părintele a continuat spunând că ea "provoacă, ne determină la trăire, la manifestare, angajează toate forțele omului", dând exemplul de credință al sfântului apostol Petru și al Terezei Neumann (1898-1962) din Germania, care timp de 36 de ani s-a hrănit doar cu sfânta Euharistie și care a primit stigmatele, semnele rănilor lui Cristos.

În încheierea predicii, părintele Egidiu i-a îndemnat pe toți cei prezenți prin cuvintele: "Să primim mereu invitația Domnului, Luați și mâncați!, Luați și beți!, acesta este trupul meu, acesta este sângele meu. Să ne hrănim cu darul mântuitor care ne vindecă, ne face să mergem pe căile Domnului. Iar dacă în zilele noastre se spune adesea că trăim într-o lume a consumismului, atunci, cu adevărat, să ne placă nouă, creștinilor, să fim consumatori de Euharistie, să fim consumatori de Cristos, să ne cultivăm gustul pentru cea mai consistentă hrană, care ne potolește cu adevărat, ne potolește foamea și ne aduce cu adevărat bucuria în inimi".

După ce toți credincioșii au mărturisit Crezul și au formulat intențiile la rugăciunea credincioșilor, a început liturgia euharistică. A urmat ofertoriul, când la altar au fost aduse pâinea și vinul pentru a fi transformate în trupul și sângele Domnului nostru Isus Cristos, prefacerea, rugăciunea euharistică și ritualul Împărtășaniei, moment liturgic în cadrul căruia mulți credincioși s-au hrănit cu trupul și sângele lui Cristos.

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Procesiunea din această zi este menționată pentru prima dată între anii 1274-1279 în Germania (Köln). Din secolul al XIV-lea, tradiția de a purta pe străzi ostia sfântă într-un ostensor s-a răspândit în majoritatea țărilor.

Începând cu ora 18.30, Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului Iași, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei, care intonau cântecele Azi îi cântă întreg poporul, Noi vrem pe Domnul, Pe Isus Mântuitorul. Conform unei tradiții, băieții și fetițele care au făcut de curând prima sfântă Împărtășanie au aruncat frunze și petale înaintea procesiunii cu sfânta taină. Traseul pe care s-a desfășurat procesiunea a fost următorul: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa la ora 19.00.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, patru drapele, icoane, persoane consacrate, ministranți, copii îmbrăcați în alb, diaconii, preoții de la episcopie și de la catedrală, preoții de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și părinții profesori de la Institutul Teologic, baldachinul, oficialitățile, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel.

Procesiunea euharistică pe străzile orașului s-a dorit a fi un act de iubire și de credință în prezența reală a lui Cristos în sacramentul Euharistiei. Purtat pe străzile orașului, Cristos euharisticul a fost aclamat cu multă venerație de toți credincioșii prezenți, făcându-se rugăciune pentru oraș și pentru țară.

Procesiunea s-a încheiat în catedrală prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți, cărora le-a mulțumit la final pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iunie: Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

* * *

Comunicat de presă: Procesiune cu ocazia sărbătorii Trupul și Sângele Domnului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat