Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale"

Ziua de 1 iunie 2014 a fost una specială pentru românii ce locuiesc la Roma. În sărbătoarea Înălțării Domnului (pe teritoriul Italiei se celebrează duminica), comunitatea română din Roma a Parohiei San Vitale a avut onoarea de a avea în mijlocul lor pe amândoi episcopi ai Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă. Și nu veniți într-o simplă "excursie", ci pentru a mulțumi pentru darul beatificării episcopului martir, Anton Durcovici.

Pentru ca sărbătoarea să aibă un spirit de familie, am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru și un mic grup de români tot din dieceză, pelerini în Italia, la beatificarea Maicii Speranța, care a avut loc sâmbătă, 31 mai, la Collevalenza.

La această frumoasă sărbătoare ne-au onorat cu prezența și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Diana Bubenek-Turconi, ministru, reprezentanți din partea Radio Vatican: Mons. Anton Lucaci și pr. Adrian Dancă, preoți care studiază sau își desfășoară activitatea la Roma, persoane consacrate, credincioși din cele două comunități de români din Roma.

Într-o biserică plină ochi, la predică, episcopul a evocat figura noului fericit, amintindu-ne despre cum s-a îngrijit de dieceza sa, ca un adevărat bun păstor și cum și-a dat viața pentru "oile" sale, purtând cu el către Tatăl ceresc rănile, iubirea și jertfa pentru Cristos. Un adevărat păstor care a știut de greutățile acelui timp, un model de iubire perfectă în Fecioara Maria, Mama noastă, care a ales-o și ca patroană a Diecezei de Iași. A fost modelul de păstor care și-a întâlnit turma, umplând-o de iubirea sa, care și-a dat viața pentru noi, împotrivindu-se acelor principii care înjoseau omul.

A mai evocat și figura Maicii Speranța (fondatoare a Slujitoarelor și Fiilor Iubirii Milostive - congregații ce sunt prezente și în România la Barticești), o adevărată slujitoare a Domnului, o martoră a dăruirii. Așa cum atâția sfinți și-au dat viața, așa și Maica Speranța a primit mandat de a-l anunța pe Dumnezeu, pentru a-l urma, pentru a-l face cunoscut, pentru a fi chemați pe urmele sale.

După jertfa euharistică, a urmat un alt frumos moment, prin care păstorii Diecezei noastre au adus mulțumiri pentru mărețul moment al beatificării episcopului Anton Durcovici, un gând special și un "premiu" pe măsură, fiindu-i aduse păstorului nostru, al românilor din Italia, preotul Isidor Iacovici, cel care a fost și postulator al cauzei de beatificare, primind din partea episcopului Petru Gherghel, un relicvar al noului fericit, spre a fi venerat și de către cei de departe de casă (ca moment de cinstire a noului fericit a fost aleasă ziua de joi, zi consacrată rugăciunii pentru a avea preoți buni și păstori buni).

Să învățăm de la sfinții noștri de a nu ne îndepărta de drumul lui Cristos, chiar dacă este un drum de calvar, să ne îndreptăm cât mai des spre tabernacol spre a-l găsi și a-i aduce mulțumiri pentru că nu ne-a părăsit și ne ajută în continuare să fim buni creștini.

"Fericiți sunt Doamne, cei care caută fața și pacea ta".

Mihai Lazar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iunie: Roma: Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat