Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău ("Sfântul Nicolae"): Procesiune solemnă de Corpus Domini

Biserica Romano-Catolică a sărbătorit Trupul și Sângele Domnului joi, 19 iunie 2014. O mare bucurie și pentru Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, care a marcat evenimentul cu o solemnă procesiune pe străzile orașului. Prezența PS Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre, a sporit bucuria credincioșilor.

Biserica "Ss. Petru și Paul" a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare. Întreaga comunitate a venit să dea mărturie de credință în Isus prezent în sfânta Euharistie. Bucurie a fost pe chipurile tuturor creștinilor, mari și mici, care au venit din timp să ocupe un loc cât mai aproape de Cristos Euharisticul, să-l poată privi, să-i poată adresa cereri, mulțumiri, să-și încredințeze propria viață.

Bucuria a fost exprimată și de către copiii de la prima sfântă Împărtășanie, care în grabă mergeau spre altar să fie alături de Isus. Din spate, ochii părinților i-au urmărit până au ajuns la altar, apoi privirea acestora s-a îndreptat către Mântuitorul, încredințându-și fiii și fiicele astfel celui mai bun ocrotitor, prieten, spre a le oferi binecuvântarea, ploaia de haruri. Tinerii care l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale în sacramentul Mirului, cu câteva zile înainte, i-au urmat pe cei mici cu multă emoție.

"Eu sunt pâinea vieții" a fost motoul sărbătorii, mesaj scris la altar, ce actualiza în mod continuu pe parcursul sfintei Liturghii adevărul de credință care este mărturisit zi de zi, dar în mod special în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, că Isus este hrana sufletului nostru.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00, din catedrala "Ss. Petru și Paul", a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La începutul sfintei Liturghii Preasfințitul Petru Gherghel a încurajat credincioșii în practicarea mărturiei de credină că Isus este prezent cu trupul și sângele său în sfânta Euharistie. De asemenea, i-a felicitat că au venit în număr atât de mare pentru a-și arăta dragostea față de Isus prezent în sfânta taină. Preasfințitul le-a amintit participanțior că episcopul nostru drag, martir, fericitul Anton Durcovici a avut o devoțiune specială către sfânta Euharistie, petrecând nopți în adorație, adunându-i pe preoți în jurul sfântului sacrament, încurajând poporul să cinstească trupul și sângele Domnului.

Cuvântul de învățătură transmis de părintele Isidor Dâscă, decan și paroh de Bacău, a accentuat misterul sfintei Euharistii, a iubirii care izvorăște din sfânta Euharistie, și cum trebuie trăit acest mister.

Sfânta Liturghie a continuat cu mărturia de credință dată întregului oraș, urmând sfântul sacrament purtat de Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de pr. decan Isidor Dâscă, preoți, ministranți, copiii de la sfânta Împărtășanie și sfântul Mir, care au presărat calea cu petale de flori; fanfara care a adăugat o notă în plus solemnitații, un număr mare de credincioși de toate vârstele.

Întreaga procesiune a fost impresionată. Numărul mare de credincioși; participanții la precesiune, și nu au fost puțini, urmându-l pe Isus în cântece de laudă, rugăciuni; copilul care înainta în mulțime cu evlavie ținându-și de mână părinții, tatăl și mama; bunicii, bunicele care înaintau ținând între degele muncite rozariul, oamenii întâlniți care se opreau din drumul lor cu respect și făceau semnul sfintei cruci; credincioșii de pe la geamuri care priveau mulțimea participantă la procesiune și nu se dădeau plecați; persoanele care, în mașini, așteptau în tăcere și făcând semnul sfintei cruci, trecerea mulțimii; pruncii din brațele părinților, care priveau spre cer în liniște și fără plânsete, au fost mărturii de trăire a credinței în Isus prezent în sfânta taină.

Binecuvântarea finală a fost o revărsare de mii de haruri asupra tuturor participanților pe ale căror chipuri se vedea o mare bucurie de a fi acolo prezent, alături de Isus.

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iunie: Bacău ("Sfântul Nicolae"): Procesiune solemnă de Corpus Domini


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat