Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima Sfântă Împărtășanie în Parohia "Sfântul Anton"

Duminică, 1 iunie 2014, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.00, celebrată de părintele paroh Alois Farțadi și părintele vicar Ovidiu-Ciprian Solomon, 21 de copii din comunitatea noastră au primit cel mai frumos cadou de Ziua Internațională a Copilului, făcând totodată un pas important pe drumul de credință început de familiile lor: l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor în Sfântă Euharistie.

Pentru această zi importantă din viața lor când primesc unul din cele șapte sacramente care îi aduce aproape de Isus Cristos, copiii s-au pregătit intens împreună cu cateheții lor: l-au cunoscut pe Isus pe care îl primim în inimi sub chipul pâinii și al vinului, au descifrat catehismul, au învățat poruncile, au învățat rugăciunile și ritualul spovezii. Toate acestea pentru a se putea prezenta în fața altarului, descătușați de povara păcatelor săvârșite, purtând albul nevinovăției atât la figurat, fiindcă sâmbătă, 31 mai, au experimentat pentru prima dată iubirea și iertarea lui Dumnezeu în sacramentul Spovezii, cât și la propriu, căci cei 21 de copii au purtat haine de sărbătoare: fetele, rochițe albe, iar băiețeii, cămăși albe.

Astfel, în ziua de duminică, biserica a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare: covorul roșu, îmbrăcămintea copiilor, florile de pe altar, mulțimea credincioșilor, aparatele de fotografiat pregătite să imortalizeze acest moment emoționant pentru cele 21 de familii ale comunității noastre care în următoarele momente aveau să își privească copiii întâlnindu-se pentru prima data cu Isus, toate vorbeau despre o adevărată sărbătoare.

Liturghia a început cu procesiunea copiilor care, înainte de a păși în biserică, au cerut ca părinții să le binecuvânteze acest pas important: astfel, cu mâinile protectoare așezate pe capul copiilor, părinții, la fel de emoționați, le-au oferit binecuvântarea lor și au intrat împreună în biserică. Copii care urmau să-l primească pe Isus în inimile lor pentru prima dată au animat sfânta Liturghie: au citit lecturile și intențiile, au oferit darurile la momentul ofertoriului, s-au rugat și nu în ultimul rând au înălțat din toată inima cântecele către Isus și sfânta Fecioară Maria, ajutați fiind și de ceilalți copii prezenți la liturghie. La predică, părintele Ciprian le-a amintit copiilor că hrana frumuseții lor, care provine în primul rând din inima lor curată și sinceră, este tocmai Isus Cristos.

Cu lumânările în mână, aprinse de la lumânarea pascală - simbolizându-l pe Cristos înviat, lumina cea adevărată -, cei 21 de copii și-au reînnoit făgăduințele făcute la botez de către părinți și nași, lepădându-se de satana și oferindu-se cu totul lui Isus Cristos pentru a-și găsi un loc în inimile lor, loc pe care să nu îl mai părăsească. Și-au mărturisit apoi credința și în timpul rugăciunii Tatăl Nostru au urcat la altar, unde s-au prins de mâini cu preoții și au recitat împreună rugăciunea pe care ne-a învățat-o însuși Mântuitorul.

În cel mai important moment al acestei celebrări, copii au îngenuncheat în fața altarului pentru a primi sacramentul Euharistiei, hrana atât de necesară sufletelor noastre. Momentul central a fost astfel emoționant atât pentru copii, cât și pentru părinții, rudele și prietenii care le-au fost alături.

După ce s-au hrănit pentru prima dată la masa euharistică, plini de bucurie, copiii i-au adus lui Dumnezeu o jertfă de mulțumire pentru acest mare dar făcut inimilor lor și au cântat câteva cântece pregătite special pentru această celebrare. Apoi, la finalul sfintei Liturghii, au mulțumit părintelui paroh și părintelui vicar pentru că i-au îndrumat în această perioadă de pregătire spre a-l cunoaște pe Isus. Recunoștința celor mici s-a îndreptat apoi spre părinții care încă din primii ani de viață le-au sădit în inimi iubirea față de Cristos, i-au adus la biserică, i-au învățat semnul sfintei cruci și să țină mâinile împreunate pentru a fi mereu uniți cu Isus în rugăciune.

În încheierea celebrării, părintele paroh Alois Farțadi i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați care au făcut din această zi o mare sărbătoare prin pasul important făcut pe drumul credinței împreună cu Isus.

Sărbătoarea a continuat la subsolul bisericii unde copilașilor li s-a pregătit o mică surpriză, au petrecut câteva momente împreună cu preoții și au împărtășit impresii pentru ca amintirea acestui moment să rămână veșnic vie în inimile lor. De asemenea, au primit și o amintire de la "Prima Sfântă Împărtășanie" care să rămână, împreună cu mărturia din inimile lor, semn vizibil pentru a putea rememora ziua în care l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Euharistie.

Andreea Ghergu

Un album de fotografii de la acest eveniment a fost publicat pe site-ul Parohiei "Sfântul Anton" din Iași: www.sfantoniasi.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat